«Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, όπου έχουμε μπροστά μας τρία δύσκολα ζητήματα να αντιμετωπίσουμε στην οικονομία, στην υγεία και στα εθνικά ζητήματα, αποδεικνύεται, δυστυχώς, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε τριπλό βραχυκύκλωμα και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας. Αποσπασματικά μέτρα στο πεδίο της οικονομίας με τη φτώχεια και την ανεργία να περιμένουν την ελληνική κοινωνία, με το αλαλούμ της εξαγγελίας του κυρίου Κικίλια για τα εμβόλια του κορονοϊού που διαψεύστηκαν την ίδια ημέρα από την Κομισιόν και τις δηλώσεις του κυρίου Διακόπουλου, Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, που είπε: «ας μην κοροϊδευόμαστε, το Oruc Reis έκανε έρευνες» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η αδυναμία και το βραχυκύκλωμα από την πλευρά της κυβέρνησης επιδεινώνεται λόγω της επικοινωνιακής διαχείρισης που επιλέγει. Αντί να λύσει το πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, ώστε να οδηγούμαστε σε ένα γαϊτανάκι ενδοκυβερνητικών διαψεύσεων, με τις δηλώσεις του κυρίου Διακόπουλου να διαψεύδουν τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο οποίος στη συνέχεια διέψευσε τις δηλώσεις Διακόπουλου.  Όλα αυτά όμως αφορούν μόνο την επικοινωνιακή σφαίρα»

«Αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, είναι ότι εδώ και περίπου δέκα μέρες το Oruc Reis παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, άρα έχουμε όλο αυτό το διάστημα αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει καταφέρει να την σταματήσει. Και όπως είπε και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του κυρίου Μητσοτάκη η Τουρκία έχει “σηκώσει σημαία” στα δικά μας ύδατα και έχει αμφισβητήσει στην πράξη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Μega».

Σημείωσε ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, συνοδεία πολεμικών σκαφών, έρχεται σε συνέχεια της αδυναμίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να διαμορφώσει μία συντεταγμένη και αποτελεσματική πολιτική για τα εθνικά ζητήματα εδώ και ένα χρόνο. Υποχωρητικότητα και λογική κατευνασμού, όπως τόνισε, με αφετηρία τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, όπου δεν τέθηκε το ζήτημα παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, ούτε τέθηκε κατά τη συνάντηση του κυρίου Μητσοτάκη με τον Τραμπ, ούτε όταν το Oruc Reis, σύμφωνα με την κυβέρνηση, παρασύρθηκε από τους «αέρηδες» νοτίως της Κρήτης, και ακολούθησαν οι υπερπτήσεις στον Έβρο, οι παλινωδίες στη νησίδα του Έβρου στο Μελισσοκομείο και άλλα πολλά περιστατικά. Τόνισε δε την ιδιαίτερη σημασία των χθεσινών δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η λογική του κατευνασμού δεν αποτελεί απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα.

«Είναι εμφανής η έλλειψη διπλωματικού και στρατηγικού σχεδιασμού εκ μέρους της κυβέρνησης ενώ θα μπορούσε, μέσω της ανάπτυξης συνεργασιών και αξιοποιώντας τα διαθέσιμα ειρηνικά μέσα, να ενισχύσει το ρόλο της Ελλάδας, όπως έπραξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια ώστε να παραδώσει τη χώρα με ενισχυμένη θέση και ρόλο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επιλογή όμως της Νέας Δημοκρατίας είναι να κάνει αντιπολίτευση, να «πετάει το μπαλάκι» στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν μπορεί να φανεί αντάξια των απαιτήσεων της παρούσας συγκυρίας και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τουρκική προκλητικότητα. Αν δεν ισχύουν τα όσα είπε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, τότε ο κύριος Μητσοτάκης θα πρέπει να ζητήσει την παραίτησή του καθώς οι δηλώσεις του θα μπορούσαν να αποβούν επιζήμιες για τη χώρα γιατί μπορεί να τις εκμεταλλευτεί η απέναντι πλευρά»

«Οφείλουμε να είμαστε σοβαροί. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε δεν έλαβε καμία απόφαση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αυτό δείχνει έλλειμμα προετοιμασίας από την κυβέρνηση καταλήγοντας στην άρνηση της Γερμανίας να βγει ανακοίνωση για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου που να στηρίζει την Ελλάδα, ενώ φτάσαμε σε σημείο να γίνονται συζητήσεις στην αντίθετη κατεύθυνση, ότι δηλαδή το ερευνητικό σκάφος κινείται σε αμφισβητούμενα ύδατα».

«Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να σταματήσει να «πετάει το μπαλάκι» στον ΣΥΡΙΖΑ και να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα: Τι έχει συμφωνήσει με την Γερμανία η Ελληνική Κυβέρνηση; Τι συζητήθηκε στη μυστική σύσκεψη του Βερολίνου; Πότε θα γίνει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μέσω της χάραξης μίας ενιαίας εθνικής γραμμής; Γιατί δεν ζητάει η κυβέρνηση τη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε.; Γιατί θα περιμένουμε να πραγματοποιηθεί ένα Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο τέλος Σεπτεμβρίου ενώ το Oruc Reis παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και διενεργεί έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδευόμενο μάλιστα από πλοία του τουρκικού στόλου; Γιατί δεν υπάρχουν ακόμη κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ; Γιατί δεν προχωράνε οι κυρώσεις της ΕΕ που είχαν συμφωνηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα το καλοκαίρι του 2019 στις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ;»

«Μη ρίχνετε λοιπόν το μπαλάκι στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει όλοι μαζί να χτίσουμε ένα πατριωτικό μέτωπο και να αντιμετωπίσουμε την προκλητικότητα του κυρίου Ερντογάν, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 2018, όπου οι ένοπλες δυνάμεις με ένα θαλάσσιο αμυντικό τείχος κατάφεραν να αποτρέψουν ενέργειες από το Barbaros».

«Εμείς δε θέλουμε η χώρα να υποχωρήσει στις ορέξεις του κυρίου Ερντογάν. Χρειαζόμαστε τώρα ένα ενιαίο ελληνικό, πατριωτικό σχέδιο που να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σημερινής συγκυρίας. Γιατί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι πίσω από τις ανάγκες », δήλωσε κλείνοντας ο Σωκράτης Φάμελλος.

 

Print Friendly, PDF & Email