«Το τραγικό ναυάγιο ανοικτά της Πύλου και η απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών αποδεικνύουν ότι όλοι μας, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, δεν έχουμε κάνει αυτό που έπρεπε για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Η πολιτική περιορίζεται στα μεγάλα λόγια και κάποια αποσπασματικά εργαλεία αλλά χάθηκαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Και είναι φυσιολογική και η θλίψη και το πένθος αλλά και η οργή για την αποτυχία της κοινωνίας μας», υπογράμμισε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε σημερινή του τοποθέτηση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» με τους δημοσιογράφους, Δ. Οικονόμου και Α. Παυλόπουλο.

Επισήμανε ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι η διάσωση και η περίθαλψη των θυμάτων του τραγικού ναυαγίου, σημειώνοντας ότι από χθες κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μεταβεί στην περιοχή. «ωστόσο, παράλληλα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την τραγική αποτυχία της ευρωπαϊκής κοινωνίας να ανταποκριθεί στην πρόκληση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος. Οι διακινητές αποτελούν ένα μικρό μέρος του προβλήματος. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι τι έχει κάνει θεσμικά η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η Ελλάδα ως μέλος της, για να διασφαλιστεί η ασφαλής δίοδος των προσφύγων-μεταναστών και για να σταματήσουν ή να αποτραπούν οι συρράξεις στη γειτονιά της Ευρώπης, π.χ. στη Συρία και στη Λιβύη, που προκαλούν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Και εδώ η αναποτελεσματικότητα είναι προφανής και τραγική, με την Ευρώπη να παραμένει απλός θεατής».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση : «Είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες και δεν δίνει λύσεις. Προβλέπεται ότι οι άλλες χώρες μπορούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους, να μην υπάρχει αναλογική κατανομή στις υποχρεώσεις παροχής ασύλου και να «πληρώνουν» μία άλλη χώρα για να μετατραπεί αυτή σε «φυλακή ψυχών» κρατώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο έδαφός της. Είναι απαράδεκτο ότι ως ευρωπαϊκή οικογένεια έχουμε δεχτεί κάτι τέτοιο, αφού έτσι οι άνθρωποι υποχρεώνονται τελικά να επιλέγουν δρομολόγια διαφυγής τα οποία είναι επικίνδυνα για τη ζωή τους. Και είδαμε σήμερα την τραγική κατάληξη. Και είναι απάνθρωπο να μην ενδιαφερόμαστε για τις απώλειες ζωών αρκεί αυτές να συμβαίνουν λίγο έξω από τα σύνορά μας», σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης και στα εργαλεία που έχουν επιλεγεί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος: «μόνο με την περιχαράκωση των συνόρων δεν λύνεται το πρόβλημα της ασφάλειας των προσφύγων αλλά ούτε και της ασφάλειας της χώρας. Βλέπουμε σήμερα το τραγικό αποτύπωμα της μονομερούς αυτής αντιμετώπισης, με τον τραγικό θάνατο τόσων ανθρώπων. Αποδεικνύεται τελικά, ότι, παρά τα μεγάλα λόγια και τα συνθήματα, χάνονται εκατοντάδες ζωές στη Μεσόγειο, κάτι που επιβεβαιώνει με τραγικό κόστος ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν είναι τόσο εύκολο να επιλυθεί», υπογράμμισε.

Τέλος, ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις της χώρας με βάση το διεθνές δίκαιο: «η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη οφείλουν, βάσει του διεθνούς δικαίου, να παρέχουν πρόσβαση και ασφάλεια σε όσους και όσες αιτούνται άσυλο, να εξετάζουν ενδελεχώς τα αιτήματά τους και να παρέχουν ασφαλή δίοδο, φιλοξενία , περίθαλψη στους ανθρώπους αυτούς. Το θέμα είναι τι πρέπει να αλλάξει άμεσα στην ευρωπαϊκή πολιτική και πώς μπορεί να διορθωθεί το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, για να μη μετατραπεί η Ελλάδα σε φυλακή ψυχών. Και να υπάρχει διέξοδος μετεγκατάστασης απευθείας στις ευρωπαϊκές χώρες και από τις περιοχές των συγκρούσεων στη γειτονιά μας. Όλοι όσοι ισχυρίζονταν ότι αρκεί να θωρακίσουμε τα θαλάσσια σύνορα για να μην υπάρχουν παρόμοιες απώλειες σήμερα διαψεύδονται. Η ευρωπαϊκή οικογένεια, μαζί της και η Ελλάδα, οφείλουν να εξασφαλίσουν ασφαλή δίοδο και να δράσουν επιτέλους και σε διπλωματικό επίπεδο για να δοθεί τέλος στις πολεμικές συρράξεις στην περιοχή», κατέληξε.

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο εδώ

Print Friendly, PDF & Email