Στην κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με αφορμή του τραγικούς θανάτους δύο γυναικών την τελευταία εβδομάδα όπου, μια γυναίκα πέθανε σε καρότσα αγροτικού στην Κω επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο, και μία έγκυος γυναίκα πέθανε στη Νέα Μάκρη περιμένοντας για πέντε (5) ώρες ασθενοφόρο, όπως καταγγέλλουν οι οικείοι της, επικεντρώθηκε η συζήτηση που συμμετείχε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ».

Σημείωσε ότι: «μία από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρότι παρέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας σε συνθήκες χρεωκοπίας και μνημονίου, ήταν να δώσει πρόσβαση στο ΕΣΥ, στην υγεία και στους ανασφάλιστους για να λυθεί ένα σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα. Καταφέραμε να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να εκσυγχρονίσουμε το μεγαλύτερο μέρος του στόλου των ασθενοφόρων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά την πανδημία, λόγω του COVID-19, δεν στήριξε τη δημόσια υγεία. Το μόνο που κατάφερε τα τελευταία τέσσερα (4) είναι να αποδυναμωθούν η δημόσια υγεία και το ΕΣΥ ».

Ανέφερε τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών που δείχνουν πως: «όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019 το τακτικό προσωπικό στο ΕΣΥ ήταν σχεδόν 79.000 και σήμερα με βάση τα ίδια στοιχεία είναι κατά 6.000 λιγότερες οι θέσεις γιατρών και νοσηλευτών. Συνταξιοδοτήθηκε ακόμη μεγάλος αριθμός διασωστών, θέσεις που δεν αναπληρώθηκαν. Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ έχουν καταγγείλει ότι έχουν προκηρυχθεί θέσεις για διασώστες τρεις (3) φορές που δεν έχουν ολοκληρωθεί και έχουν αναβληθεί».

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιλαμβάνει πρόσληψη νέων γιατρών με πρώτη αμοιβή 2.000 ευρώ ώστε να σταματήσουν οι γιατροί μας να φεύγουν στο εξωτερικό και να στελεχώσουν το δημόσιο σύστημα υγείας. Ας απαντήσει λοιπόν η Νέα Δημοκρατία αν υιοθετεί αυτήν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε τέλος ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει επιλέξει να αποδυναμώσει το ΕΣΥ: «ο κος Πλεύρης νομοθέτησε να μπορούν να μπουν στα δημόσια νοσοκομεία ιδιώτες και να ιδιωτικοποιηθεί η λειτουργία της δημόσιας υγείας. Άρα στην πράξη η ΝΔ έχει αποδείξει ότι δεν θέλει να στηρίξει το ΕΣΥ. Ως αποτέλεσμα έχει μειωθεί το προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ συνολικά από τις 108.000 το 2019 έχουν μειωθεί σε 84.000 εργαζόμενους το 2022. Η ΝΔ εφαρμόζει ένα σχέδιο για να ιδιωτικοποιήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και έφτασε να λέει εν μέσω πανδημίας ότι η θνησιμότητα δεν συνδεόταν με το γεγονός ότι ασθενείς νοσηλεύονταν εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Ξεχάσατε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ήξερε τη μελέτη του συμβούλου του κ.Τσιόδρα για τα θύματα covid19 εκτός ΜΕΘ; Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύουμε ότι ένα ισχυρό ΕΣΥ είναι βασικό στοιχείο και βασική παράμετρος για την ασφάλεια στη ζωή μας. Και αυτό έχει το πρόγραμμα μας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου».

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο εδώ

Print Friendly, PDF & Email