Σχετικά με την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» και στην εκπομπή «Αταίριαστοι», σχολίασε ότι:

«Ο κος Καραμανλής υπήρξε κεντρικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός της Ελλάδας και του έχουμε ασκήσει κριτική ως ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά ως αριστερά για τη στάση του και την πολιτική του, με την οποία δεν συμφωνούσαμε. Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τις αποστάσεις που πήρε και τις εξηγήσεις που ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη για την υπόθεση των υποκλοπών, μια σωστή κριτική, κάτι που όμως δεν τον οδήγησε τελικά στο να καταψηφίσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην πρόταση μομφής που καταθέσαμε».

«Δεν μπορώ να γνωρίζω για ποιο λόγο σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο αποφάσισε να μην κατέβει στις εκλογές. Όμως είτε με τον Κώστα Καραμανλή, είτε χωρίς αυτόν, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πρέπει να δώσει τη θέση της σε μία προοδευτική κυβέρνηση για να μπει ένα τέλος στα καταστροφικά αποτελέσματα των πολιτικών της. Αν η επιλογή του κ. Καραμανλή συνοδεύεται ή υπονοεί και μία αποδοκιμασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη αυτό είναι κάτι για το οποίο μπορεί να απαντήσει μόνο ο ίδιος. Εμείς κρατάμε τις δημόσιες τοποθετήσεις του, όπως σας ανέφερα για τις υποκλοπές, αλλά και το τι νομοσχέδια έχει ψηφίσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Βουλή. Δυστυχώς, για παράδειγμα, έχει ψηφίσει και έχει στηρίξει τον πτωχευτικό κώδικα, τις κυβερνητικές πολιτικές που έχουν οδηγήσει στην ακραία ακρίβεια στο ρεύμα, στην αισχροκέρδεια στα καύσιμα και στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, κλπ.».

Σημείωσε πως από την κοινωνία φαίνεται ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από τη πρώτη Κυριακή: «αυτό βλέπουμε από όσα μάς μεταφέρουν οι πολίτες που συναντάμε σε όλη την Ελλάδα. Ζητούν να φύγει γρήγορα αυτή η κυβέρνηση γιατί “δεν πάει άλλο”, αυτό το κλίμα αποτυπώνεται και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων. Σε κάθε περίπτωση δεν μένει παρά να αποδειχθούν όλα αυτά στην κάλπη όπου οι πολίτες θα κρίνουν το κυβερνητικό έργο. Και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων το αποδομούν ισχυρά πλειοψηφικά».

Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας νομοθετώντας την απλή αναλογική: «αυτό επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουν την ίδια βαρύτητα όλες οι ψήφοι. Άρα λέμε ότι  μπορούμε να έχουμε κυβέρνηση νικητών από την πρώτη Κυριακή γιατί θέλουμε να είναι νικήτρια η ελληνική κοινωνία. Δεν κάνουμε πολιτική για την καρέκλα μας αλλά για τις ανάγκες της κοινωνίας. Θα είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές και θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με προοδευτικό πρόγραμμα την επόμενη μέρα. Εξάλλου το ερώτημα που θα τεθεί και προς το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ είναι αν θα κάνει ό,τι μπορεί για να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Επισήμανε τέλος ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μειώνεται διαρκώς η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΝΔ και ότι οι αναποφάσιστοι που είναι στο 15% είναι σε μεγάλο βαθμό, όπως και στις εκλογές του 2019, είναι αυτοί που ψηφίζουν τελικά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Και φυσικά η κάλπη και όχι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη βούληση των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή έχει ήδη ηττηθεί στην κοινωνία», είπε κλείνοντας.

Παρακολουθείστε απόσπασμα από την εκπομπή εδώ

Print Friendly, PDF & Email