«Τελικά ο κος Καραμανλής, μετά από την έντονη πίεση της κοινωνίας και της αντιπολίτευσης, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, θα παραστεί στη Βουλή  για την τραγωδία στα Τέμπη. Παραμένει βέβαια ασαφές ποιος θα είναι ο ρόλος του κ. Γεραπετρίτη αφού, δεν έχει αναλάβει πλήρη καθήκοντα Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, δεν έχει εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και άρα δεν έχει δικαίωμα υπογραφής στο Υπουργείο», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» και στην εκπομπή «Αταίριαστοι».

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να αποφεύγει να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα για το δυστύχημα στα Τέμπη που προκαλούν ανησυχία, αντιδράσεις και αγωνία στην κοινωνία. Αναρωτήθηκε ακόμη γιατί δεν θα παρουσιαστούν στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου οι Υφυπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, ο Γενικός Γραμματέας, καθώς και οι Διοικητές των εμπλεκόμενων οργανισμών, δηλαδή του ΟΣΕ που είχαν και την ευθύνη για τις σιδηροδρομικές μεταφορές τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια».

Ο Σ.Φάμελλος έθεσε ακόμη τους βασικούς άξονες των ερωτημάτων που δεν έχουν απαντηθεί και στα οποία οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση:

-Γιατί η κυβέρνηση μείωσε το επίπεδο ασφάλειας στο σιδηρόδρομο παρότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι συμβάσεις τηλε-ελέγχου και τηλε-σήμανσης; Γιατί αφαίρεσε τον δεύτερο σταθμάρχη από κεντρικούς σταθμούς, γιατί οι είκοσι πέντε (25) σταθμάρχες που υπηρετούσαν στη Λάρισα έγιναν δέκα (10), γιατί ακύρωσε το δευτεροβάθμιο όργανο εποπτείας και ασφάλειας στην Αθήνα, γιατί δεν αποκαταστάθηκαν τα συστήματα τηλε-ειδοποίησης που λειτουργούσαν στη Λάρισα μέχρι το 2019;

-Γιατί περίσσευε το θράσος του κ. Καραμανλή όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέθεταν ερωτήσεις Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στη Βουλή ενώ γνώριζε ότι υπήρχαν προβλήματα ασφαλείας από τα εξώδικα των εκπροσώπων των εργαζομένων, από το «καμπανάκι» παραίτησης του επικεφαλής της επιτροπής ασφάλειας κτλ;

-Γιατί ο κος Γεραπετρίτης επέλεξε να αραιώσει τώρα τα δρομολόγια και δήλωσε πως σε οκτώ (8) με εννέα (9) μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η τηλε-διοίκηση, ενώ δεν μπορούσε άραγε ο κος Καραμανλής εδώ και τέσσερα (4) χρόνια;

Αποσαφήνισε πως, επειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε πρώτα να ολοκληρώσει τη διπλή ηλεκτροδοτούμενη γραμμή, να επιλύσει τα προβληματικά σημεία της σύμβασης 717 και κατάφερε στη συνέχεια να ολοκληρώσει το 68% της σύμβασης, και όχι το 100%, για αυτό εφάρμοζε επιπρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια τα οποία και αναίρεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Το ερώτημα είναι γιατί μία κυβέρνηση που γνωρίζει, αφού έχει ενημερωθεί από πολλές μεριές, ότι υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας για ποιο λόγο δεν είχε προχωρήσει τόσα χρόνια έστω στα δύο αυτά βήματα που ανακοίνωσε μετά την τραγωδία ο κος Γεραπετρίτης», είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε ακόμη, ότι δεν είναι όλοι οι πολιτικοί χώροι είναι ίδιοι και ότι έχει ειδική και προσωπική ευθύνη ο κ. Καραμανλής που δεν άκουγε το καμπανάκι κινδύνου που χτυπούσαν για την ασφάλεια οι εργαζόμενοι. «Το 2022 παραιτήθηκε ο επικεφαλής της επιτροπής ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου, κος Κατσιούλης, γιατί δεν παραδιδόταν το έργο, δεν ολοκληρωνόταν η σύμβαση 717. Το 2007 ο κος Χατζηδάκης και το 2014 ο κος Χρυσοχοΐδης υπέγραψαν δύο συμβάσεις τηλε-ελέγχου και τηλέ-διοίκησης χωρίς να υπάρχει διπλή ηλεκτροδοτούμενη γραμμή, την οποία ολοκλήρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε πως ο κος Καραμανλής δεν είναι άμοιρος ευθυνών όσον αφορά το σύστημα τηλε-ελέγχου διότι τροποποίησε επί τα χείρω τη σύμβαση με την Hellenic Train αφαιρώντας την υποχρέωση της ιδιωτικής εταιρείας να επενδύσει 650 εκατ. ευρώ αλλά, και την υποχρέωση της πολιτείας να προχωρήσει σε τηλε-έλεγχο. «Γιατί λοιπόν το έκανε αυτό θα πρέπει να μάς απαντήσει στη Βουλή ο κος Καραμανλής».

Κατέληξε τέλος ότι υπάρχει κεντρική πολιτική ευθύνη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που υποσχόταν εδώ και τέσσερα (4) χρόνια ένα καλύτερο κράτος και τελικά το έκανε χειρότερο. «Και για αυτό θα απολογηθεί με τη δημοκρατική οδό των εκλογών όπου η κοινωνία θα επιλέξει ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο, με ισχυρή πολιτεία και δημόσιες υποδομές».

Παρακολουθείστε απόσπασμα της εκπομπής εδώ

Print Friendly, PDF & Email