Με μία αναφορά στα δέκα χρόνια από το μαύρο που έριξε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου του 2013, ξεκίνησε την παρέμβασή του ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος στον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Βράδυ Κυριακής» με το δημοσιογράφο, Δημήτρη Κοτταρίδη.

«Το μαύρο επιβλήθηκε στην ΕΡΤ με μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με αυταρχικό τρόπο από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που, με το να κλείσει την ΕΡΤ, έδειξε ότι δεν ήθελε την πολυφωνία. Δυστυχώς και σήμερα όμως η κατάσταση δεν είναι καλή αφού, η Ελλάδα κατατάσσεται 107η στην Ελευθερία του Τύπου».

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το «σκηνικό» που προσπαθεί να στήσει η ΝΔ στη Ροδόπη όπου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν πρώτη δύναμη στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Είναι προφανές ότι ο κος Μητσοτάκης προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τα εθνικά θέματα. Είναι ντροπή του, για να μην το χαρακτηρίσω αθλιότητα, το σκηνικό που πάει να στήσει σχετικά με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Πρόκειται για μία απαράδεκτη κίνηση που προσπαθεί να διαχωρίσει Έλληνες πολίτες με ΚΥΠατζίδικης έμπνευσης σκεπτικό και αφήγημα. Ο κος Μητσοτάκης προσπαθεί να χωρίσει τους Έλληνες και να χαρίσει έτσι πατήματα σε κάποιους που εποφθαλμιούν τα εθνικά μας συμφέροντα, εμπλέκοντας σε όλο αυτό και πληροφορίες από την ΕΥΠ. Αυτό είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο ειδικά όταν, όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης, είναι αυτός που έχει κάνει σοβαρά ατοπήματα και λάθη ως επικεφαλής της ΕΥΠ, επί δικής του διακυβέρνησης, με τις παρακολουθήσεις πολιτικών του αντιπάλων, δημοσιογράφων αλλά και Υπουργών της δικής του κυβέρνησης. Αν πραγματικά μάς ενδιαφέρει το θέμα της εθνικής ασφάλειας δεν πρέπει να έχουμε απαντήσεις για το τι γίνεται με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων; Παρακολουθείτο για ένα έτος και για ποιο λόγο; Ο κος Μητσοτάκης είναι αυτός που δημιούργησε ζήτημα εθνικής ασφάλειας με την παρακολούθηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων και του υπεύθυνου για τους εξοπλισμούς της χώρας. Για αυτό δεν πρέπει ο κος Μητσοτάκης να προχωρήσει σε ένα ακόμη μεγάλο λάθος με τους Έλληνες πολίτες της Ροδόπης που δεν επιτρέπεται να διαχωρίζονται», κατέληξε.

Εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη η οποία έχει μάλιστα έντονη προεκλογική οσμή. «είναι ξεκάθαρο ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν υπάρχει κάτι άλλο από μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν Πρωθυπουργός όταν και ο κος Ερντογάν έκανε αυτήν την παραδοχή κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή. Η ΝΔ πρέπει να σταματήσει τα προεκλογικά «παιχνίδια» με τα εθνικά μας ζητήματα. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο και περίεργο παιχνίδι διχασμού που δεν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο τέλος να χαρακτηρίζει Έλληνες πολίτες ως ενεργούμενους και χειραγωγούμενους από μία άλλη χώρα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα διχαστικά «παιχνίδια» του κ. Μητσοτάκη για ψηφοθηρικούς λόγους και μικροκομματικό συμφέρον».

«Εμείς θέλουμε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη», πρόσθεσε, «και να μην δίνουμε κανένα δικαίωμα σε όποιους έχουν συμφέρον από όποια απόπειρα να δημιουργηθούν διχασμοί στην περιοχή».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στη συνέχεια στην ιδιαιτέρως αρνητική εντύπωση που έχει προκαλέσει ο «εκβιασμός» της μουσουλμανικής μειονότητας από την κ. Μπακογιάννη, όπως αυτό αποτυπώθηκε στο σχετικό βίντεο κατά την επίσκεψή της στη Ροδόπη, να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία αλλιώς, δεν θα εισακουστούν τα αιτήματα και δεν θα ληφθεί κρατική μέριμνα για τα δικά τους ζητήματα. «Ο εκβιασμός αυτός αποδεικνύει επίσης ότι το σκηνικό που προσπαθεί να στήσει η ΝΔ στην περιοχή έχει καθαρά προεκλογικό και ψηφοθηρικό χαρακτήρα».

Προχωρώντας στο πεδίο της οικονομίας σημείωσε: «ο κος Μητσοτάκης κατάφερε κατά την κυβερνητική του θητεία να αυξήσει τόσο την «κρατική» αισχροκέρδεια με το κράτος να υπερεισπράττει 4,5 δισ. ευρώ ΦΠΑ σε σχέση με το στόχο που είχε θέσει στον προϋπολογισμό του 2022, όσο και την αισχροκέρδεια λίγων επιχειρήσεων. Των τραπεζών, των σουπερ μάρκετ, αλλά και των εταιρειών ενέργειας (ρεύμα, φυσικό αέριο) και των διυλιστηρίων που αθροίζουν τα 6 δισ. ευρώ υπερκέρδη, άδικα κέρδη εν μέσω ακραίας ακρίβειας».

Υπενθύμισε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει λόγο για υπερκέρδη εν μέσω της κρίσης και έχει προβλέψει τη φορολόγησή τους από τα κράτη μέλη και την επιστροφή τους στους καταναλωτές. «η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως έχει επιλέξει να φορολογήσει μόλις 340 εκατ. ευρώ από τα 6 δισ. ευρώ. Τα δύο διυλιστήρια της Ελλάδας είχαν για το έτος 2022 3 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη από τα οποία τα 2,6 δισ. ευρώ είναι υπερκέρδη, απρόσμενα όπως τα καλούν κάποιοι κέρδη. Το ποσό δε των 2,6 δισ. ευρώ προκύπτει από υπολογισμό βάσει της μεθοδολογίας που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Σημείωσε ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ δεν μπορούν να γίνουν πιστευτές επειδή: «έχουμε μία ΝΔ που υπόσχεται ότι την ερχόμενη τετραετία θα αυξήσει τους μισθούς όταν, την τετραετία που κυβέρνησε αύξησε το κόστος ζωής μέσω της υπερφορολόγησης και της αύξησης των τιμών των βασικών αγαθών. Ο κος Μητσοτάκης ήταν αυτός που υποσχόταν μείωση του ΦΠΑ πριν τις εκλογές του 2019, κάτι που δεν εφάρμοσε ποτέ ακόμη και σήμερα που οι τιμές στο σούπερ μάρκετ είναι απλησίαστες για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού».

Παρουσίασε επιπλέον την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και μηδενισμό στα είδη πρώτης ανάγκης (γάλα, ψωμί, παιδικές τροφές), μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα στον χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ και κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Ο Σ.Φάμελλος επανήλθε στα θέματα εθνικής ασφάλειας και δήλωσε ότι: «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει κάποια στιγμή να απολογηθεί για τα πεπραγμένα της στα θέματα που αφορούν την εθνική μας ασφάλεια. Οφείλει να εξηγήσει γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουμε μάθει τίποτα για το μείζον ζήτημα της παρακολούθησης του αρχηγού του στρατεύματος, κ. Φλώρου, αλλά και της παρακολούθησης του υπεύθυνου για τους εξοπλισμούς ακόμα και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του πρώην πρωθυπουργού. Και αν ενδιαφέρει σοβαρά η εθνική ασφάλεια τον κ. Μητσοτάκη, οφείλει απαντήσεις για όλα αυτά, όπως και οφείλει να εγγυηθεί ότι δεν θα επαναληφθούν περιστατικά παραπλήσια με το Oruc Reis που σουλάτσαρε ανενόχλητο στο Αιγαίο».

«Εμείς θέλουμε η Ελλάδα να συγκλίνει και όχι να αποκλίνει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπως δυστυχώς συνέβη την τετραετία Μητσοτάκη. Τόσο στο κράτος δικαίου, όσο της δημοκρατίας, την ισονομίας, της διαφάνειας, της πολυφωνίας αλλά και της Ελευθερίας του Τύπου».

Ξεκαθάρισε τέλος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τάχθηκε ποτέ υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρώπη. «με τη διαπραγμάτευση εξασφαλίσαμε έναν καθαρό διάδρομο και τη χρηματοδότηση της χώρας ώστε, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, η Ελλάδα να βγει από τα μνημόνια και τη χρεωκοπία όπου την είχαν οδηγήσει οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο εδώ

Print Friendly, PDF & Email