Κύριε Πρόεδρε, είναι γνωστό από τη Διάσκεψη των Προέδρων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με αρκετές επιφυλάξεις για το ζήτημα αυτής της Επιτροπής. Κι αυτό γιατί εκτιμούμε ότι το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τη Θράκη είναι ψευδεπίγραφο και υποκριτικό. Γιατί δυστυχώς αυτά που είπε η κ. Μπακογιάννη πριν από λίγο «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» για τη Θράκη τα έχουμε ξανακούσει από τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί μια επιτροπή αντίστοιχη έγινε το ’92 και το αποτέλεσμα στη Θράκη μπορούν να το δούμε όλοι μας: Κουφάρια βιομηχανικών επιχειρήσεων, μετανάστευση, υψηλή ανεργία και δυστυχώς υποτίμηση της ανάγκης της χώρας μας να ασκεί πατριωτική πολιτική.

Το αίτημα του Πρωθυπουργού αναφέρεται στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων της αναπτυξιακής ευκαιρίας. Ρωτήσαμε: Για ποιον λόγο τότε δεν ασκείται αυτό το δικαίωμα στο επίπεδο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που είναι και ο προγραμματικό φορέας υλοποίησης των έργων; Το αρνηθήκατε. Για ποιον λόγο; Μήπως δεν θέλετε πράγματι να συζητήσουμε για την ανάπτυξη και τα ευρωπαϊκά κονδύλια; Σας προτείναμε να συζητηθεί στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής. Και αυτό το αρνηθήκατε. Σας ζητήσαμε να επεκταθεί η συζήτηση για το ουσιώδες ζήτημα της δημοκρατίας, για την ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών της Θράκης στην ανάπτυξη, στην πρόοδο, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς χειραγώγηση, με πραγματική ισότητα. Το αρνηθήκατε.

Εμείς, κύριε Πρόεδρε, αυτοί είναι οι όροι που βάζουμε για να συμμετέχουμε στην Επιτροπή και τα ζητήματα αυτά θα τα θέσουμε και όταν αρχίσει να συζητά η Επιτροπή, για να επεκταθεί στα πραγματικά ζητήματα της ανάπτυξης και τα η δημοκρατίας στην περιοχή. Διότι ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η Θράκη αναπτύσσεται, όταν αναπτύσσεται η Ελλάδα, όταν ενισχύεται ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας μας, όπως έγινε και στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η Θράκη έγινε διαμετακομιστικό κόμβος, όταν έγινε ενεργειακός κόμβος, όταν είχε αναπτυξιακή πολιτική για το λιμάνι, όταν σταματήσαμε το σχέδιο για την επένδυση –τάχατες- του χρυσού, όταν δώσαμε δικαίωμα στις τοπικές κοινωνίες να συμμετέχουν στη διοίκηση των προστατευόμενων περιοχών, από τη Ροδόπη μέχρι το Δέλτα, από τη Δαδιά μέχρι τον Νέστο και μέχρι τη Σαμοθράκη, όλα αυτά που καταργήσατε εσείς με τον  περιβαλλοντοκτόνο νόμο του κ. Χατζηδάκη που υποστήριξε εδώ ο κ. Μητσοτάκης.

Και τώρα, ενώ πετύχαμε τη μείωση της ανεργίας κατά 10%, έρχεστε εδώ πάλι με κροκοδείλια δάκρυα για τη Θράκη που εσείς χρεοκοπήσατε, μέσα στη χρεοκοπία της πατρίδας μας, να πείτε να κάνουμε πάλι κάτι. Συγχωροχάρτι δεν θα σας δώσουμε.

Εμείς θα συμμετέχουμε στην επιτροπή, γιατί έχουμε προτάσεις. Όμως, θα σας πούμε κάτι. Η συζήτηση αυτή, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να γίνει στην κοινωνία, με τους πολίτες, με τους παραγωγικούς φορείς, όπως κάναμε εμείς στο αναπτυξιακό συνέδριο της Κομοτηνής.

Γιατί εκεί σχεδιάζεται η ανάπτυξη, με τους βιοτέχνες, τους βιομήχανους, τους παραγωγούς, τους αγρότες, τους επιστήμονες και όχι σε πλείστες επιτροπές για να κάνετε φιέστες, όπως αυτά τα ψεύτικα λόγια για το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία είπατε πριν από λίγο.

Πραγματικά, όταν δείξετε ενδιαφέρον για τη Θράκη, θα σταματήσετε να ανατινάζετε τον τουρισμό, όπως κάνατε πρόσφατα με τη λανθασμένη ανακοίνωση του κ. Πέτσα, που καταδίκασε και τη Ροδόπη και τον Έβρο σε τραγική υποτίμηση του τουριστικού προϊόντος. Το πετύχατε εσείς τον προηγούμενο μήνα αυτό. Είναι δικιά σας ευθύνη γιατί η Θράκη πηγαίνει ακόμα ένα σκαλοπάτι πίσω. Γιατί αυτήν τη βδομάδα ανακοινώσατε και την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στην Αλεξανδρούπολη. Έτσι θα πετύχετε την ανάπτυξη της Θράκης; Πουλώντας το λιμάνι σε έναν μονοπωλιακό όμιλο, για να διαχειρίζεται ένα εθνικής, πατριωτικής σημασίας λιμάνι ένας ιδιώτης;

Αυτό είναι το σχέδιό σας για τη Θράκη.

Εμείς, βέβαια, κύριε Πρόεδρε, θα είμαστε εκεί, γιατί εμείς έχουμε άποψη για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Εσείς δεν έχετε σχέδιο ανάπτυξης, γιατί φροντίσατε να το καταργήσετε και αυτό, το σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Και παρακαλώ πολύ, δεν θέλουμε άλλα χάδια συμπάθειας, όπως αυτά που κάνατε με την κυρία φον ντερ Λάιεν, που πήγε στον Έβρο, αλλά μία κύρωση εις βάρος της Τουρκίας θα τολμήσατε να διεκδικήσετε. Δεν ψελλίσατε μία λέξη για την πραγματική υποστήριξη της Θράκης. Αυτή είναι η πραγματική…

Κύριε Πρόεδρε, η Θράκη δεν έχει ανάγκη από συμπάθεια. Έχει ανάγκη από πραγματική πατριωτική πολιτική. Είναι κάτι που η Δεξιά δεν το έκανε ποτέ. Την πρόοδο, όμως, θα τη διεκδικήσουμε μαζί. Θα καταθέσουμε προτάσεις και θα μετρηθούμε στις προτάσεις πραγματικής ανάπτυξης, πραγματικής εργασίας και πραγματικής δημοκρατίας. Εκεί θα μετρηθούμε, δημόσια στην κοινωνία.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Print Friendly, PDF & Email