Ποια είναι η εκτίμηση σας για την τρέχουσα αξιολόγηση;

Στόχος μας είναι να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση. Είναι αναγκαίο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, όχι μόνο στη συμφωνία για το χρέος, αλλά και στις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, καθώς και στη δημιουργία νέας εργασίας και στην επανεκκίνηση της οικονομίας στην Ελλάδα. Όλα αυτά  μας δίνουν επαρκές κίνητρο για να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση.

Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης έναντι θεσμών και κινητοποιήσεων;

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, παράλληλα με την κοινωνία, μέσα στη χώρα, αλλά και με τους θεσμούς.

Δυστυχώς, υπάρχει αδιαλλαξία από την αντιπολίτευση, η οποία από τον Δεκέμβριο δεν έχει συμπορευθεί στην υπεράσπιση των συντάξεων και του δημόσιου και βιώσιμου χαρακτήρα του ασφαλιστικού. Η αντιπολίτευση λειτουργεί πολλές φορές κακοπροαίρετα, επιδιώκοντας ουσιαστικά την αποτυχία της διαπραγμάτευσης και της χώρας, για να διασφαλίσει την οικονομική και πολιτική διαπλοκή και να διεκδικήσει υπουργικές καρέκλες.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλά πράγματα που χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε προς όλους τους κοινωνικούς χώρους και τους φορείς που τους εκπροσωπούν. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει μόνο με τη διεύρυνση του δημοκρατικού διαλόγου και τη διαφάνεια στην όλη διαπραγμάτευση. Τον χαρακτήρα αυτό έχει και η πρόταση του πρωθυπουργού για συνάντηση με τους αγρότες των μπλόκων.

Ο μόνος δρόμος είναι η εντατική, διαφανής και ισότιμη συζήτηση με την κοινωνία μέσα από τα κινήματα, το κοινοβούλιο και την πολιτική εξόρμηση που κάνει το κόμμα. Ο βασικός μας συνομιλητής είναι η κοινωνία και θέλουμε να μιλήσουμε όσο γίνεται αδιαμεσολάβητα με αυτήν, για να δώσουμε στο διάλογο αξία και δημιουργική διέξοδο. Να αποτελέσει, δηλαδή, η κοινωνία τη δύναμη που θα μας βοηθήσει στην διαπραγμάτευση, για να αντισταθούμε σε μέτρα που επιδιώκουν οι δανειστές, αλλά και για να συμμετέχει δημιουργικά στην παραγωγική και δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας.

Θα πρέπει, όμως, να οριοθετηθεί και να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια που κάνει η ακροδεξιά να εκμεταλλευτεί -με την κακή έννοια- την αγωνία των πολιτών και συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων για λύση στα προβλήματα της καθημερινότητας, της ανεργίας και του βιοπορισμού.

Έχει επανέλθει το σενάριο αριστερής παρένθεσης;

Νομίζω, ότι το σενάριο αυτό δεν έχει φύγει ποτέ από τα μυαλά κάποιων, οι οποίοι βλέποντας να αμφισβητούνται τα ισχυρά κέντρα της διαπλοκής, τα πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και η πολιτική εξουσία του παλιού δικομματισμού, προσπαθούν με κάθε τρόπο να σταματήσουν το έργο της κυβέρνησης και να δημιουργήσουν την εικόνα της αστάθειας.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Εμείς, έχοντας νωπή την εντολή του λαού, τρεις φορές μέσα στο 2015, και την ισχυρή βούληση της κοινοβουλευτικής ομάδας να αλλάξει ρότα η χώρα, να σταθεί στα πόδια της και να καθαρίσει με το παλιό οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, αισθανόμαστε αρκετά δυνατοί για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε με τους πολίτες όλες τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Η κυβέρνηση συζητά για πρόωρες εκλογές ή οικουμενική, όπως αναφέρουν ορισμένα ΜΜΕ;

Δυστυχώς, για όλους αυτούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια τεχνητή και προβοκατόρικη πολλές φορές εικόνα αστάθειας, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Εμείς, κάθε μέρα που περνά, είμαστε περισσότερο πεπεισμένοι ότι πρέπει το κακό παρελθόν της Ελλάδας να τελειώσει οριστικά.

Στις πιο κρίσιμες μάχες ο ΣΥΡΙΖΑ μένει μόνος. Υπάρχουν περιθώρια να αλλάξουν στάση κόμματα στον ποικίλο χώρο του κέντρου;

Βασικός παράγοντας για όλες τις μεγάλες αλλαγές είναι η κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνος του. Στην προσπάθεια αυτή, μπορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να είναι απέναντι, όμως είναι μαζί η κοινωνία. Γι’ αυτό και εμείς θέτουμε τις ερωτήσεις απευθείας στην κοινωνία. Κανείς άλλος δεν τολμά να τις θέσει. Η κοινωνική πίεση είναι αυτή η οποία θα οδηγήσει στις μεγάλες αλλαγές και θα πιέσει και την αντιπολίτευση.

Πως σχολιάζετε την έως τώρα στάση του κ. Μητσοτάκη;

Ο κ. Μητσοτάκης είναι συνεπής με την νεοφιλελεύθερη ατζέντα που υπηρετεί. Οι απολύσεις, οι κατασχέσεις των αγροτικών ενισχύσεων, η ιδιωτική ασφάλιση, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η υιοθέτηση ακροδεξιών συμπεριφορών αποτελούν την ατζέντα του. Για μας είναι ξεκάθαρο ότι υπηρετεί τα συμφέροντα των ολίγων. Υποχρέωση μας δεν είναι η αντιπολίτευση στον κ Μητσοτάκη, αλλά η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολλών, της κοινωνίας. Αυτή είναι η εντολή που έχουμε.

Πώς θα ξεπεραστούν τα προσκόμματα της αντιπολίτευσης στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες;

Εδώ και 25 χρόνια, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάλυπταν το σύστημα των καναλαρχών, που λειτουργούσε με υπέρογκο δανεισμό, χωρίς φορολογία διαφημίσεων και τέλη εκπομπής και με παραβίαση των εργασιακών κανόνων. Πάνω από όλα, λειτουργούσε με παραβίαση του Συντάγματος, που επιβάλλει την αδειοδότηση και τον έλεγχο από το κράτος των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Δεν διεκδικούμε να κρατήσουμε για την κυβέρνηση καμία αρμοδιότητα, αρκεί να επιτελεστεί αυτή η ύψιστη συνταγματική και δημοκρατική υποχρέωση. Αυτό, εξάλλου, σήμαινε και η τροπολογία που φέραμε στη βουλή, ώστε ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών να προκύπτει από συζήτηση στην ολομέλεια.

Στα πλαίσια των κανόνων της δημοκρατίας και του κοινοβουλίου θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνουν οι διαγωνισμοί. Η άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συμβάλουν στη σύσταση του ΕΣΡ αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος, που υποχρεώνει τα κόμματα να συνθέτουν, ώστε να υπάρχουν διοικήσεις στις Ανεξάρτητες Αρχές.

Θα επανέλθουμε με περισσότερες πρωτοβουλίες στο κοινοβούλιο, οι οποίες θα φέρουν περισσότερη πίεση της κοινωνίας σε όλους αυτούς που αντιστέκονται. Η αντιπολίτευση είναι συνταγματικά υποχρεωμένη να προτείνει και να συναποφασίσει για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και με βάση τη βούληση της κοινωνίας θα αναγκαστούν να συμφωνήσουν να γίνει επιτέλους και ο διαγωνισμός.

Η στενή επιτροπεία θα επιτρέψει τις αλλαγές που θέλει να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Παρότι κάποιοι από τους Ευρωπαίους συνομιλητές -όχι όλοι- θα ήθελαν μέσα από τον έλεγχο που κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια στο νομοθετικό έργο να αναστείλουν τις μεγάλες δημοκρατικές και κοινωνικές αλλαγές που κάνουμε στη χώρα μας, οι επεξεργασίες από τη μεριά των Υπουργείων, η βούληση της κυβέρνησης, αλλά και η διάθεση της κοινωνίας, μας δίνουν τη δυνατότητα  να μην το επιτρέψουμε. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, οι αλλαγές γίνονται ήδη στη χώρα.

Ποιος είναι ο στόχος του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ;

Υπάρχουν πολλά σημαντικά θέματα που θα ανοίξουν στην πορεία για το συνέδριο. Χρειαζόμαστε ένα δυνατό κόμμα, με δυνατές επεξεργασίες και δυνατές οργανώσεις. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα γειωμένο στην κοινωνία, στη διανόηση και την παραγωγή, με αντανάκλαση στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε μια συζήτηση για το τι σημαίνει νέα οικονομία και νέα εργασία στην Ελλάδα και πάνω από όλα τι σημαίνει αριστερή και προοδευτική πολιτική στην Ευρώπη. Όλα αυτά θα αναζωογονήσουν και την κομματική και την κοινωνική συζήτηση. Διεκδικούμε να τροφοδοτήσουμε με νέες ιδέες και πολλούς νέους συντρόφους, το κόμμα και την Αριστερά γενικότερα.

Διαβάστε δημοσιευμένη την συνέντευξη εδώ

Print Friendly, PDF & Email