Ποιος φοβάται την αξιοκρατία, την ενίσχυση των ασθενέστερων και την κοινωνική δικαιοσύνη;

-Την Τρίτη, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκάλυψε στη Βουλή το σχέδιο του κόμματός του για το ασφαλιστικό. Πώς κρίνετε τις θέσεις του;

Πράγματι, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε την πραγματική του ταυτότητα. Μας μίλησε για ιδιωτική ασφάλιση σε μια περίοδο που οι μισοί βιοτέχνες, επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Μας μίλησε για μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και άφησε να εννοηθούν απολύσεις. Μας πρότεινε να κατασχέσουμε τις επιδοτήσεις των αγροτών για να εισπράξουμε τις ασφαλιστικές εισφορές και κυνηγήσουμε την αδήλωτη εργασία, που τόσα χρόνια την άφησαν να θεριέψει. Εμείς ζητήσαμε για πρώτη φορά να μπει στη συμφωνία με την ΕΕ και να ελεγχθούμε ως χώρα γι’ αυτό.

Όμως, για την ταμπακέρα κουβέντα. Δεν δεσμεύτηκε για την υπεράσπιση των σημερινών συντάξεων, δεν βοήθησε στην υπόθεση της εθνικής σύνταξης για όλους και δεν συνέβαλε στην διαμόρφωση μιας εθνικής διαπραγματευτικής γραμμής. Εμείς, βέβαια, οφείλουμε να μην τον ακολουθήσουμε, αλλά να διαπραγματευτούμε σκληρά και να βελτιώσουμε όλες τις παραμέτρους της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

-Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό βασίζεται σε μια αναδιανεμητική λογική. Ποια στοιχεία αυτού σάς κάνουν να το ισχυρίζεστε; Είστε αισιόδοξος για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς στο συγκεκριμένο θέμα;

Η αναδιανεμητική λογική αποδεικνύεται : από την εθνική δημόσια σύνταξη, για όλους όσοι συμπληρώνουν 15 χρόνια εργασίας, συνδεδεμένη με το ΑΕΠ, ώστε να αποδίδει ρήτρα ανάπτυξης. Από την θέσπιση προνοιακού επιδόματος για τους ανασφάλιστους υπερήλικους στο ύψος των 360 ευρώ. Από την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, οι οποίοι θα λαμβάνουν έστω και λίγο μεγαλύτερη σύνταξη με το νέο σύστημα. Από την υπεράσπιση της μη περικοπής όλων των συντάξεων με την πρόταση που στείλαμε στη διαπραγμάτευση. Από την εγγύηση του δημοσίου στο σύνολο της σύνταξης, που θα ισχύει με τη δική μας πρόταση από εδώ και μπρος.

Έχετε δίκιο όμως, σημασία έχει η κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Αυτές τις προτάσεις θα διεκδικήσουμε και γι’ αυτό θέλουμε μαζί μας όλες τις κοινωνικές δυνάμεις. Σε αυτή την προσπάθεια περιμένουμε και την Αντιπολίτευση.

-Την ίδια στιγμή, οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους. Θεωρείτε πως δίκαια φωνάζουν ή απλά έχουν πέσει «θύματα παραπληροφόρησης» όπως λένε αρκετοί συνάδελφοί σας;

Οι αγρότες είναι αναστατωμένοι, διότι είχαν απέναντί τους για πολλά χρόνια μια πολιτεία και ένα πολιτικό σύστημα που ήταν αναξιόπιστο. Εδώ και χρόνια, παράλληλα με τα σκάνδαλα των επιδοτήσεων, έχει αποδιαρθρωθεί πλήρως η αγροτική παραγωγή και η χώρα δεν έχει επάρκεια αγροτικών προϊόντων. Τα αδιέξοδά τους πολλαπλασιάζονται από τους φόβους για νέα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη.

Εμείς, εδώ και μήνες δουλεύουμε για να επιτύχουμε ελάφρυνση του αγροτικού κόσμου με αφορολόγητο των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων, με εξορθολογισμό του συστήματος βιβλίων εξόδων, με εργόσημο και ασφάλιση για όλα τα μέλη της οικογένειας. Ταυτόχρονα, αποδώσαμε ενισχύσεις για τη φετινή χρονιά αλλά και από το 2008 που καθυστερούσαν, γνωρίζοντας ότι είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Ιδιαίτερα στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα μας δώσει σχεδόν 6 δις ευρώ, και στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και στις ομάδες αγροτών, που θα συμβάλλουν στη φορολογική ελάφρυνση των αγροτών.

Στόχος είναι να υπάρχει δουλειά, σύγχρονη παραγωγή και αξιοπρεπές εισόδημα στην ύπαιθρο. Βέβαια δεν παραγνωρίζουμε και το έλλειμμα ενημέρωσης και την παραπληροφόρηση των Μέσων Ενημέρωσης αλλά και την αντίδραση των ανθρώπων του καθεστώτος, που είχαν βολευτεί στο παρελθόν.

-Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Τύπος ασχολείται με τις τοποθετήσεις συμβούλων σε υπουργικά και βουλευτικά γραφεία. Πέρα από το θέμα του ελέγχου των πεπραγμένων της διοίκησης, θεωρείτε πως κρύβεται κάποια άλλη σκοπιμότητα πίσω από τη συνεχή ανακίνηση του ζητήματος;

Η Αντιπολίτευση και τα Μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι είμαστε όλοι ίδιοι για να αγιοποιήσουν το παρελθόν ρουσφετιών και οικογενειοκρατίας της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη.

Θέλουμε να γίνει γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τους μετακλητούς και τους επιστημονικούς συνεργάτες κατά 50% με Νόμο που φέραμε την άνοιξη του 2015. Μαζί με τη μείωση των αστυνομικών συνοδείας πολιτικών προσώπων μειώσαμε το κόστος για τον πολίτη κατά 50 εκατομμύρια ευρώ. Και με νόμο που μπαίνει στη Βουλή την άλλη βδομάδα αλλάζουμε όλο το καθεστώς επιλογής ανωτάτων στελεχών, ώστε να αποκομματικοποιηθεί το Δημόσιο. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

-Ήρθε τροπολογία για να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών της χώρας χωρίς την εμπλοκή του ΕΣΡ στη διαγωνιστική διαδικασία. Πώς θα είναι η επόμενη μέρα στα μήντια; Διαφανέστερη ή -όπως σας κατηγορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης- περισσότερο ελεγχόμενη από την κυβέρνηση;

Έχουμε σαφή εντολή από την κοινωνία να ενισχύσουμε τη δημοκρατία και να προχωρήσουμε σε τομές, όπως η αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, που ρητά προβλέπεται στο άρθρο 15 του Συντάγματος. Και θα προχωρήσουμε στον διαγωνισμό για τις άδειες με διαφάνεια και ισότιμο ανταγωνισμό. Έτσι, θα διασφαλιστούν και τα συμφέροντα των εργαζομένων στον κλάδο. 25 χρόνια χωρίς άδειες είναι πάρα πολλά.

Καλούμε ακόμα μια φορά τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να συμβάλλουν ώστε να έχουμε μια αποδεκτή από όλους Ανεξάρτητη αρχή, το ΕΣΡ, συγκροτημένο από τη Βουλή. Που θα ελέγχει όλο το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο ενώ όλες οι άλλες αποφάσεις θα λαμβάνονται στο ανώτατο δημοκρατικό επίπεδο, δηλαδή την ολομέλεια της Βουλής. Η κυβέρνηση δεν διεκδικεί να κρατήσει καμία απόφαση για λογαριασμό της. Μόνος μας στόχος είναι να γίνουν οι διαγωνισμοί, διότι οφείλει και ο πολιτικός κόσμος να αποδείξει ότι δεν έχει εξαρτήσεις και δεν δέχεται πιέσεις από τα κανάλια.

-Τόσο οι συνάδελφοί σας όσο κι εσείς έχετε δηλώσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται σφοδρή επίθεση από τα μήντια. Υπάρχουν θετικά ζητήματα, που προχώρησαν ή επιλύθηκαν τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά και δεν προβλήθηκαν; Ποια είναι αυτά;

Μα είναι πάρα πολλά, να σας δώσω ένα παράδειγμα από τα τελευταία : Μια σειρά από σκάνδαλα πήγαν στον Εισαγγελέα και οι υπαίτιοι προφυλακίσθηκαν, το ακούσατε; Ήδη οι μεγαλοκαταθέτες της λίστας Μπόργιανς πήγαν για διακανονισμό στην Εφορία και μπαίνουν λεφτά στα κρατικά ταμεία. Στο ΕΣΠΑ υπερκαλύψαμε το στόχο του 2015 κατά 500 εκατομμύρια και είμαστε η πρώτη χώρα που πιστοποιήθηκε για το νέο πρόγραμμα στην Ευρώπη. Για να μην πω για τη μείωση κατά 170.000 θέσεων της ανεργίας από τον περσινό Ιανουάριο ή την αύξηση των δημόσιων εσόδων το 2015. Ποιο μεγάλο κανάλι τα ανέφερε όλα αυτά; Μόνο μιζέρια, προβλήματα, καταστροφές, σεισμούς και λιμούς βλέπουν! Για να μην αναφερθώ τον πόλεμο που κάνουν στη νομοθεσία για την αδειοδότησή τους.

Εμείς, ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν έχει αναστραφεί ακόμα η πορεία της χώρας και ότι η καθημερινότητα πάσχει. Αλλά είναι δυνατόν να γίνονται όλα τόσο στραβά από το ΣΥΡΙΖΑ; Να κρύβουμε ακόμα και το ότι ξεκίνησαν οι προσλήψεις στα νοσοκομεία ;

-Πώς βλέπετε την -εν εξελίξει- διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος από ΕΕ και Τουρκία; Υπάρχει θέμα εξόδου της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν; Ποια η πορεία του θέματος από εδώ και πέρα;

Το προσφυγικό και η σύγκρουση στη Συρία είναι το κρισιμότερο πρόβλημα αυτής της περιόδου. Δυστυχώς η Ευρώπη έχει καθυστερήσει να παρέμβει στην ουσία του πολέμου αλλά και η Τουρκία δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της.

Εμείς, παρότι είμαστε σε βαθιά οικονομική κρίση και εισπράττουμε την πίεση για όλη την Ευρώπη, θα ολοκληρώσουμε τα hot spot και τις υποχρεώσεις μας υπερβαίνοντας τις δυνάμεις μας, κάτι που κάνουν κάθε μέρα οι πολίτες και οι εθελοντές των νησιών. Και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν παιχνίδια με τη Σένγκεν.

Όμως, δεν έχουμε καταφέρει ως Ευρώπη το μείζον, να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές. Και αυτό είναι κατάντια για την Ευρώπη του 2015. Και αν δεν βγούμε από το μονόδρομο του οικονομισμού και την κοντόφθαλμη και άτολμη πολιτική, δεν βλέπω άμεση θετική προοπτική για τα παιδιά της Συρίας που θαλασσοπνίγονται.

-Ποιο το σχόλιό σας για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά; Προσδοκά ή θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ την προσέλκυση δυνάμεων (στελεχών, ψηφοφόρων) που θα αποδεσμευτούν από το χώρο αυτόν, μετά τις τελευταίες ανακατατάξεις; Και με ποιον τρόπο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε όλη την κοινωνία. Η σωτηρία της ελληνικής κοινωνίας αφορά και το νέο, τον συνταξιούχο, τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον αγρότη, τον επαγγελματοβιοτέχνη, τον επιστήμονα και τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Αλλά και τους μεγάλους επιχειρηματίες που δεν αντέχουν το ρουσφέτι, το γρηγορόσημο και τους ημέτερους της παλιάς, διεφθαρμένης εξουσίας. Κοινωνικά και ταξικά πάνω από το 90% των Ελληνίδων και των Ελλήνων έχουν συμφέρον να πετύχει η πολιτική μας. Ποιος φοβάται τη δικαιοσύνη και την αξιοκρατία; Την ενίσχυση του ρόλου των πολιτών στην Ευρώπη; Την ενίσχυση των ασθενέστερων και την κοινωνική δικαιοσύνη; Ποιος θα χάσει από την εργασία, την ενίσχυση των δημόσιων αγαθών και της διαφάνειας; Μόνο οι αεριτζήδες και κρατικοδίαιτοι φίλοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δικαιούνται να ανησυχούν.

Εμείς, λοιπόν, απευθυνόμαστε σε όλο αυτό τον κόσμο που ελπίζει και αγωνίζεται. Αυτός είναι ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι ενεργοί πολίτες. Και τους καλούμε να συνδιαμορφώνουν την πολιτική, να μας κρίνουν, να μας διορθώνουν και να μας ξεπερνούν.

Όσοι ονειρεύονται την πολιτική του κ. Μητσοτάκη, είτε είναι στη ΝΔ, είτε στο ΠΑΣΟΚ, είτε στο Ποτάμι, αργά ή γρήγορα θα αποδειχθεί ότι είναι αντίθετοι με τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας της νέας Ελλάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Print Friendly, PDF & Email