“Στο Eurogroup πέρασαν οι θέσεις της Ελλάδας”

-Το ΔΝΤ ζητούσε μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ (5,4 δισ. από τη συμφωνία και 3,6 δισ. προληπτικά). Τελικά, το Ταμείο έκανε πίσω. Αυτή η εξέλιξη είναι διαπραγματευτική νίκη της Ελλάδας ή όχι; Πόσο πιθανό είναι να μας πέσει… βαρύς ο «κόφτης» που συμφωνήθηκε;

Στο έκτακτο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας έγιναν αποδεκτές οι θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης. Συνεπώς, μπορούμε να μιλάμε για διαπραγματευτική νίκη της χώρας μας.

Πετύχαμε την έγκριση του προγράμματός μας, χωρίς επιπλέον μέτρα, την χρηματοδότηση του προγράμματος με πρόσθετους πόρους για τον ιδιωτικό τομέα, την επίσημη έναρξη της συζήτησης για το Ελληνικό χρέος και, αντί της επιβολής νέων μέτρων, τη λειτουργία μηχανισμού προληπτικών μέτρων. Διότι, η Ελληνική κυβέρνηση και σύσσωμη η κοινωνία ήθελαν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς νέα επιπλέον μέτρα. Αν και έχουμε ακόμα ανηφόρα μπροστά μας, εντούτοις, τα δύσκολα έχουν μείνει πίσω. Στόχος είναι η απεμπλοκή της χώρας μας από την Επιτροπεία.

Η χώρα απέδειξε ότι είναι δυνατή στην Ευρωζώνη, ότι έχει ισχυρό λόγο και ακούγεται στην Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλα διλήμματα. Δυστυχώς, η αντιπολίτευση παραμένει σε επαρχιώτικη λογική.

Ο μηχανισμός, για αντιμετώπιση πιθανών ελλειμμάτων, υπήρχε στη συμφωνία και τον εφαρμόζουν πολλά κράτη στην Ευρώπη. Δεν αναιρεί τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας μας. Θα ενεργοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που δεν πιάσουμε τους στόχους. Υπενθυμίζω ότι το 2015, με δεδομένη την οικονομική ασφυξία και τα capital control, η εθνική μας οικονομία, όχι απλώς άντεξε, αλλά ξεπέρασε και τις προβλέψεις των δανειστών, σημειώνοντας θετικό πρόσημο με διαφορά από το στόχο 1,7 δις ευρώ.

Αποτελεί κοινή πεποίθηση της Ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων μας, ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μηχανισμού, διότι ήδη κινούμαστε πάνω από τους προβλεπόμενους στόχους.

-Πρόσφατα, αναφέρατε πως στελέχη της ΝΔ καλούσαν τους Ευρωπαίους να εκβιάσουν την κυβέρνηση. Τώρα, τα ίδια στελέχη αναφέρουν πως η κυβέρνηση δεν πέτυχε τίποτα για τη ρύθμιση του χρέους. Ποιο το σχόλιό σας;

Τη στιγμή που η χώρα έδινε μια δύσκολη μάχη στο Eurogroup, στελέχη της Ν.Δ. κατηγορούσαν δημοσίως τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, για σκανδαλώδη ανοχή απέναντι στην Ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή, επιδίωκαν να φύγει ηττημένη η χώρα μας από το Eurogroup, με πρόσθετα μέτρα, με επιβολή ποινής καθυστέρησης και με άρνηση οποιασδήποτε συζήτησης για το Ελληνικό χρέος! «Εκλιπαρούσαν» τους θεσμούς να εκβιάσουν ξανά την Ελλάδα, με μόνο ιδιοτελές σκοπό, τη δική τους κομματική επιβίωση!

Πρόκειται για τραγικό λάθος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το οποίο επεκτείνεται στην υποτίμηση της ευκαιρίας που έχει μπροστά της η χώρα μας. Ό,τι και να καταφέρουμε δεν τους ταιριάζει, γιατί απλά αμφισβητείται πλέον καίρια το σύστημα διαπλοκής και εξουσίας που συντήρησαν τόσα χρόνια.

Τα κόμματα και οι κυβερνήσεις της Αντιπολίτευσης που ευθύνονται για την υπαγωγή της Ελλάδας στα Μνημόνια ας πάψουν, επιτέλους, να επενδύουν στην καταστροφή. Αρκετή ζημιά έχουν κάνει στη χώρα. Εξάλλου, η ρητορεία τους έχει ήδη ξεπεραστεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

-Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών κόπασαν. Θεωρείτε πως η προσπάθεια των γνωστών κέντρων να δημιουργήσουν αστάθεια και εμπλοκή τερματίστηκε ή θα υπάρξει και συνέχεια;

Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πια ποιοι διαδίδουν ψεύδη, ποιοι προσπαθούν με κάθε ευκαιρία να δημιουργήσουν εικόνα αστάθειας και αναταραχής για τη χώρα. Οι ίδιοι που την έφεραν ως εδώ, στο χείλος του γκρεμού. Έως σήμερα, έχουν διαψευστεί πανηγυρικά και τα δύο σενάρια αυτής προσπάθειας. Δηλαδή, οι πρόωρες εκλογές από τη μια, και η οικουμενική κυβέρνηση από την άλλη. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουν να επιδιώκουν εμπλοκές και καθυστερήσεις.

Η Ελληνική κυβέρνηση όμως, μαζί με την κοινωνία, δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να παίξει με το παρόν και το μέλλον της χώρας. Τα πράγματα αλλάζουν, αργά και δύσκολα, αλλά αλλάζουν και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και η δύναμη των κυκλωμάτων της διαπλοκής και της ολιγαρχίας μειώνεται.

Τα χρόνια των Μνημονίων και της σκληρής λιτότητας οι Έλληνες πολίτες ένιωσαν στο πετσί τους τι σημαίνει νεοφιλελεύθερη πολιτική. Τι σημαίνει στ’ αλήθεια ανεργία, αθρόες απολύσεις, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας αλλά και μέσο, ρουσφέτι, εξυπηρέτηση, μίζες, κλπ. Και έχουν απορρίψει αυτόν τον εφιάλτη στην κάλπη. Όχι μία, αλλά τρεις συνεχόμενες φορές.

-Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν πως από το Γενάρη του 2015 μόνο διαπραγματεύεστε -και το προβάλλετε ως δικαιολογία- αντί να κυβερνάτε;

Θα απαντήσω με ένα παράδειγμα. Τέλος Δεκεμβρίου 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου όφειλε στους δανειστές μέτρα ύψους 20 δις ευρώ, έως το 2018. Εμείς, με σκληρές διαπραγματεύσεις και συμβιβασμό πετύχαμε, για την ίδια χρονική περίοδο, μέτρα ύψους 5,4 δις, αλλά και παράταση των δόσεων δανείων ύψους 50 δις, με μικρότερο επιτόκιο. Μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση θα μπορούσε να διασφαλίσει τέτοια συμφωνία. Και αυτή η συμφωνία ήταν στοιχείο επιβίωσης για την Ελλάδα, χωρίς αυτή ίσως να είμασταν εκτός Ευρωζώνης. Αυτή δεν ήταν η πρώτιστη υποχρέωση της κυβέρνησης;

Αλλά, δεν σταματήσαμε μόνο στη διαπραγμάτευση. Προχωρήσαμε σε ισχυρές τομές και όσον αφορά τη δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας (πχ. άδειες τηλεοπτικών συχνοτήτων, αξιολόγηση δημοσίου και υπαλλήλων), την κοινωνική λειτουργία (πχ. ανθρωπιστική κρίση, παράλληλο πρόγραμμα, 5ευρω στα νοσοκομεία), την παραγωγή (πχ. αγροτικοί συνεταιρισμοί, 100 δόσεις, ανακεφαλοποίηση τραπεζών) που αποδεικνύουν ότι δεν είναι μόνο η διαπραγμάτευση στο στόχο μας. Αναλογιστείτε μόνο, πόσες νέες λίστες φοροδιαφυγής άνοιξαν (Φαλτσιανί, Μπόργιανς, Panama papers) και πόσοι διάβηκαν την πόρτα του εισαγγελέα ή του δημόσιου ταμείου.

-Προεδρεύετε της επιτροπής για τον έλεγχο των δανείων που έλαβαν τα πολιτικά κόμματα και τα μέσα Ενημέρωσης. Πώς θα κινηθεί η Επιτροπή το επόμενο διάστημα; Σε ποια κατεύθυνση θα είναι τα αποτελέσματα που θα εξαχθούν;

Έχουμε ήδη στείλει επιστολές σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας μας και περιμένουμε να ολοκληρωθεί εκ μέρους τους η αποστολή των στοιχείων που έχουμε ζητήσει. Αμέσως μετά, η Εξεταστική Επιτροπή θα ξεκινήσει τον έλεγχο του υλικού και την πρόσκληση και εξέταση των μαρτύρων.

Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η Επιτροπή να εξετάσει όλο το υλικό και να επεξεργαστεί τα πορίσματα συμπερασμάτων μέσα σε λίγο χρόνο, με δεδομένο ότι, γύρω στις 20 Ιουνίου, τελειώνει το δίμηνο που μας δόθηκε από τη Βουλή. Δεν γνωρίζουμε ακόμα το εύρος του υλικού που θα συγκεντρώσουμε, όμως είναι δεδομένο ότι μιλάμε για μεγάλο όγκο.

Η λειτουργία της Επιτροπής οφείλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και του πολιτικού και του τραπεζικού συστήματος. Και πρέπει να διευκρινιστεί εάν υπήρξαν παραβιάσεις της νομιμότητας και της ισονομίας στο τρίγωνο σχέσεων μεταξύ κομμάτων, τραπεζών και Μέσων ενημέρωσης. Προφανώς και θα καταλήξουμε σε κατανομή ευθυνών για ό,τι διαπιστώσουμε.

-Αναμένονται καταθέσεις -με φυσική παρουσία- καναλαρχών και ταμιών των κομμάτων, ενώπιων των μελών της Επιτροπής; Ρωτάω καθώς τα συγκεκριμένα πρόσωπα θεωρούσαν -ως λίγους μήνες πριν- πως θα βρίσκονται πάντα στο απυρόβλητο…

Θα μου επιτρέψετε, τηρώντας τη δεοντολογία της θέσης του Προέδρου να μην σας απαντήσω με υποθέσεις, εφόσον οφείλω να εκπροσωπώ όλη την Εξεταστική Επιτροπή. Μετά τον έλεγχο των τραπεζικών αρχείων είναι προφανές, ότι θα κλητευθούν μάρτυρες. Το ποιοι θα κληθούν, θα κριθεί από την Επιτροπή. Και σαφώς θα τηρήσουμε την αρχή της ισονομίας χωρίς διακρίσεις. Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, όποια θέση και αν κατέχει στο δημόσιο βίο.

Εμείς από την πλευρά μας κατοχυρώσαμε ότι όλες οι συνεδριάσεις της Επιτροπής και η εξέταση μαρτύρων θα γίνονται δημόσια, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στη λειτουργία της, καθώς και αδιαμεσολάβητη ενημέρωση της κοινωνίας.

Print Friendly, PDF & Email