Τις πολύωρες διακοπές ρεύματος στη δημοτική ενότητα Μίκρας του Δήμου Θέρμης (Τρίλοφο, Καρδία, Πλαγιάρι), που έφτασαν ακόμα και τις 20 ώρες, την ανυπαρξία ενημέρωσης και στήριξης πολιτών και επαγγελματιών, την απουσία συνεργασίας με τη Δημοτική Αρχή,  καθώς και τη μηνυτήρια αναφορά του δήμου Θέρμης κατά του ΔΕΔΔΗΕ και παντός υπευθύνου, ανέδειξαν από κοινού με Ερώτηση και με Αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος και η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη.

Λόγω της σοβαρότητας και επικινδυνότητας του συμβάντος, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’ Θεσσαλονίκης ζητούν από τον Υπουργό να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα σχετικά με την απουσία επικοινωνίας με ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ κατά τη διάρκεια της πολύωρης διακοπής ρεύματος, τις ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του προβλήματος, την κατάσταση του δικτύου και αν αυτό συντηρήθηκε, την επάρκεια τεχνικού προσωπικού και εξοπλισμού στο ΔΕΔΔΗΕ, την ύπαρξη πρωτοκόλλου αντιμετώπισης τέτοιων γενικευμένων φαινομένων, καθώς και την πρόβλεψη και το ύψος αποζημίωσης που ο Υπουργός οφείλει να εγγυηθεί ότι θα φτάσει έγκαιρα στους πληγέντες για τις ζημιές που προκάλεσε η διακοπή ρεύματος.

Στην ερώτηση, την αναφορά, τις επιστολές του δήμου Θέρμης και στη μηνυτήρια αναφορά αναλύονται οι λεπτομέρειες των διακοπών ρεύματος ανά κοινότητα και το μείζον πρόβλημα που προκάλεσε η αδυναμία επικοινωνίας με τον ΔΕΔΔΗΕ των πολιτών, φορέων και της Δημοτικής Αρχής. Διακοπές που εξέθεσαν ευάλωτους πολίτες σε σοβαρό κίνδυνο και προκάλεσαν  σημαντικές ζημιές σε νοικοκυριά, αλλά και επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες αδυνατούσαν να λειτουργήσουν τις ώρες των διακοπών ρεύματος.

Παρ’ όλο που από τύχη υπήρχαν μόνο υλικές- σημαντικές ωστόσο- ζημίες, η μη επίλυση του προβλήματος και η συνεχιζόμενη σιωπή του ΔΕΔΔΗΕ επιτάσσουν  απαντήσεις  από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να διασφαλισθεί  η  θεραπεία του φαινομένου, η πρόληψη και αποτροπή πιθανής επανάληψής του και η έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων  στους πληγέντες.

Ακολουθούν το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και της Αναφοράς

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Πολύωρες διακοπές ρεύματος σε μεγάλες περιοχές του Δήμου Θέρμης  και επικίνδυνη σιωπή από τον ΔΕΔΔΗΕ»

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος και η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας και Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Θεοδώρα (Δώρα) Αυγέρη, καταθέτουν προς τον κ. Υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορά τις  επιστολές του Δημάρχου του Δήμου Θέρμης κ. Θ. Παπαδόπουλου με θέμα: «Επιστολή Δημάρχου Θέρμης» και τη Μηνυτήρια αναφορά που αυτός κατέθεσε κατά του ΔΕΔΔΗΕ και παντός υπευθύνου, στην οποία αναλύονται οι λεπτομέρειες των διακοπών ρεύματος ανά κοινότητα και το μείζον πρόβλημα που δημιούργησε η αδυναμία επικοινωνίας με τον ΔΕΔΔΗΕ των πολιτών, φορέων και της Δημοτικής Αρχής.

Συγκεκριμένα, στις 8-9 Ιουλίου στη Δημοτική Ενότητα Μίκρας σημειώθηκαν ολικές διακοπές ρεύματος από 20 έως 4 ώρες, διαφορετικής διάρκειας για κάθε κοινότητα, συνεχόμενα και απροειδοποίητα  (όχι για πρώτη φορά), εκθέτοντας  ευάλωτους πολίτες σε κίνδυνο και προκαλώντας ζημιές σημαντικές σε νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες αδυνατούσαν να λειτουργήσουν.

Όποια προσπάθεια επικοινωνίας και αν επιχειρήθηκε για ενημέρωση, λήψη πληροφοριών ή διαμαρτυρίας από τους πολίτες αλλά και τη Δημοτική Αρχή δεν έτυχε απόκρισης από τη μεριά του ΔΕΔΔΗΕ, θέμα που θεωρείται μείζον διότι δεν υπήρχε δυνατότητα διαχείρισης των ευάλωτων περιπτώσεων και αντίδρασης των επιχειρήσεων ώστε να μειωθούν οι απώλειες τους. Παρ’ όλο που από τύχη υπήρχαν μόνο υλικές, σημαντικές ωστόσο ζημιές, η επανάληψη του προβλήματος και η συνεχιζόμενη σιωπή του  ΔΕΔΔΗΕ δημιουργεί ανάγκη απαντήσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να εξασφαλιστεί η θεραπεία του φαινομένου, η πρόληψη και αποτροπή πιθανής επανάληψης και η απόδοση εγκαίρως αποζημιώσεων  στους πληγέντες.

Επισυνάπτονται οι επιστολές και η μηνυτήρια αναφορά.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα, 13/07/2022

Οι καταθέτοντες Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Κινδύνευσαν ζωές, επαγγελματίες υπέστησαν τεράστιες ζημίες από την γενικευμένη και μεγάλης διάρκειας διακοπή ρεύματος στον δήμο Θέρμης, ο οποίος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά. Τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο για την αποκατάσταση των ζημιών και για την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον;

Οι γενικευμένες και μεγάλης διάρκειας διακοπές ρεύματος στον δήμο Θέρμης, την Παρασκευή 8/7  και  το Σάββατο 9/7, προκάλεσαν  σημαντικές ζημιές σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες,  έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών και ευπαθών ομάδων, προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία  και την οικονομία της.

Από την ολική διακοπή ηλεκτροδότησης στη δημοτική ενότητα Μίκρας προκλήθηκαν πλήθος προβλημάτων και δυσλειτουργιών, όπως την αδυναμία σίτισης και επικοινωνίας μέχρι και την αδυναμία χρήσης του οδικού δικτύου.

Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα έχει κατατεθεί και μηνυτήρια αναφορά από τον Δήμαρχο Θέρμης στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, στο Τρίλοφο, περιοχή με περισσότερους από 8.000 κατοίκους, από την Παρασκευή 8/7/2022 και ώρα 18:00 έως και το Σάββατο 9/7/2022 και ώρα 14:25 επικράτησε ολική διακοπή ρεύματος.

Στην Καρδία, με 5.000 κατοίκους, το Σάββατο 9/7 από τις 9:00 έως τις 16:00 επικράτησε ολική διακοπή ρεύματος.

Στο Πλαγιάρι, με 7.000 κατοίκους, την Παρασκευή 8/7/20222 από τις 21:00 έως τις 00:30 επικράτησε και εκεί γενικευμένη διακοπή ρεύματος.

Επειδή, κατά τη διάρκεια του γενικευμένου black-out ουδείς από τους αρμόδιους για την αποκατάσταση του προβλήματος ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις των δημοτών και των υπεύθυνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να παράσχει την στοιχειώδη ενημέρωση, ενώ στα περισσότερα από τα αγωνιώδη τηλέφωνα των καταναλωτών δεν απάντησε καν ο ΔΕΔΔΗΕ.

Επειδή, η ολική διακοπή ρεύματος, αλλά και οι επαναλαμβανόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης προκαλούν προβλήματα και σημαντικές ζημίες στους επαγγελματίες και κατοίκους της περιοχής.

Επειδή, οι απροειδοποίητες διακοπές ηλεκτροδότησης αποτελούν χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί την περιοχή και τους κατοίκους της.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Για ποιον λόγο δεν υπήρξε καμία ενημέρωση και υποστήριξη στους κατοίκους της δημοτικής ενότητας Μίκρας για τη διαχείριση της ολικής διακοπής της ηλεκτροδότησης για πολλές ώρες;
  • Σε ποιες τεχνικές ενέργειες προέβησαν οι αρμόδιοι κατά το χρονικό διάστημα που επικρατούσε ολική διακοπή ρεύματος και για ποιο λόγο δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί άμεση ή έστω ταχύτερη αποκατάσταση του προβλήματος;
  • Ποιες είναι οι προβλεπόμενες, στον ΔΕΔΔΗΕ, διαδικασίες σε αντίστοιχες περιπτώσεις για τη στήριξη πολιτών και επαγγελματιών; Εφαρμόστηκαν και σε ποιο βαθμό στην περίπτωση της διακοπής στη δημοτική ενότητα Μίκρας;
  • Ποια είναι η στελέχωση των συνεργείων επισκευής και συντήρησης δικτύων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και ποια η πρόοδος της στελέχωσης αυτής τα τελευταία χρόνια; Διαθέτουν τον αναγκαίο εξοπλισμό;
  • Είναι συντηρημένο το δίκτυο ηλεκτροδότησης στον δήμο Θέρμης, ποια είναι σήμερα η κατάσταση του, τι προβλήματα και κινδύνους εγκυμονεί;
  • Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την αποκατάσταση των προβλήματος των επαναλαμβανόμενων διακοπών ρεύματος στην δημοτική ενότητα Μίκρας του δήμου Θέρμης;
  • Ποια προβλέπεται να είναι η αποζημίωση των πολιτών και κυρίως των επαγγελματιών για τις ζημιές που υπέστησαν στον ηλεκτρικό εξοπλισμό και στις προμήθειες τροφίμων εξαιτίας της πολύωρης διακοπής;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αυγέρη Θεοδώρα( Δώρα)

Φάμελλος Σωκράτης

Print Friendly, PDF & Email