Ενόψει πιθανής κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, για τον περιορισμό της αναλογικότητας και του κοινοτισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Εσωτερικών που περιλαμβάνει σχετικό υπόμνημα της Κοινότητας Ταγαράδων του Δήμου Θέρμης.

Στην αναφορά του ο Σ. Φάμελλος περιλαμβάνει στοιχεία της επιστολής της Κοινότητας Ταγαράδων από τα οποία επιβεβαιώνεται ότι  «η “Κοινότητα” είναι βασικό κύτταρο και μοχλός ανάπτυξης των χωριών της ελληνικής περιφέρειας, όμως αντικαταστάθηκε από τις “Κοινότητες”, οι οποίες έχουν μόνο εισηγητικές και επικουρικές αρμοδιότητες».

«Οι Κοινότητες πλέον δεν μπορούν να λύσουν τοπικά προβλήματα, ύδρευσης άρδευσης, τόπων παιδικής χαράς, δικτύων ηλεκτροφωτισμού, κοιμητηρίων κ.α. Έτσι, η καθημερινότητα του πολίτη στα μικρά χωριά επιδεινώνεται. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η άνιση ανάπτυξη μεταξύ κοινοτήτων, στo πλαίσιo του κάθε Δήμου. Εξαφανίζονται όλα τα μικρά χωριά, τα οποία, ούτε ουσιαστική εκπροσώπηση έχουν, ούτε πόρους».

Το Υπόμνημα της Κοινότητας Ταγαράδων αναφέρει επιπλέον ότι το θεσμικό πλαίσιο που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να τροποποιηθεί ώστε, να στοχεύσει στην ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, μέσω της μεταφοράς αρμοδιοτήτων και πόρων από τους κεντρικούς δήμους προς τις κοινότητες.

Σημειώνεται τέλος ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της έχει καταργήσει όλα τα δικαιώματα διαχείρισης χρηματικών πόρων των Κοινοτήτων για τοπικές υποθέσεις και μικροσυντηρήσεις, όπως και έχει περιορίσει και τις αρμοδιότητες που προέβλεπε το θεσμικό πλαίσιο, που διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως προκύπτει μάλιστα από πρόσφατα δημοσιεύματα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ σχεδιάζει να καταργήσει και τα δικαιώματα συγκρότησης ψηφοδελτίων σε Κοινότητες, τοπικής εκπροσώπησης και δημοκρατικής συγκρότησης των συμβουλίων των Κοινοτήτων, παραχωρώντας όλα τα δικαιώματα στις πλειοψηφούσες παρατάξεις των Δήμων, επιλογή που καθιστά ιδιαίτερα επίκαιρο το Υπόμνημα της Κοινότητας Ταγαράδων.

Ακολουθεί το κείμενο της Αναφοράς:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Υπόμνημα Κοινότητας Ταγαράδων Δήμου Θέρμης σχετικά με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση»

O Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης κ. Σωκράτης Φάμελλος καταθέτει προς τον  κ.κ. Υπουργό Εσωτερικών ως αναφορά το Υπόμνημα της Κοινότητας Ταγαράδων του Δήμου Θέρμης σχετικά με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που αφορά στη Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στο ρόλο των Κοινοτήτων.

Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι ενώ η  “Κοινότητα” είναι βασικό κύτταρο και μοχλός ανάπτυξης των χωριών , αντικαταστάθηκε από τις “Κοινότητες”, οι οποίες όμως έχουν μόνο εισηγητικές και επικουρικές αρμοδιότητες. Οι “Κοινότητες δεν μπορούν να λύσουν τοπικά προβλήματα, όπως είναι αυτά της ύδρευσης άρδευσης, τόπων παιδικής χαράς, δικτύων ηλεκτροφωτισμό, κοιμητηρίων κ.α. Έτσι η καθημερινότητα του πολίτη στα μικρά χωριά επιδεινώνεται. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η άνιση ανάπτυξη μεταξύ τους στo πλαίσιo του κάθε Δήμου. Εξαφανίζονται όλα τα μικρά χωριά, τα οποία , ούτε ουσιαστική εκπροσώπηση έχουν , ούτε πόρους. Τέλος αναφέρεται ότι επιβάλλεται τροποποίηση με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, μέσω της μεταφοράς αρμοδιοτήτων και πόρων από τους κεντρικούς δήμους προς τις κοινότητες.

                                     Επισυνάπτεται η επιστολή.                                                          

Παρακαλούμε για την απάντηση,  τις σχετικές ενέργειες και την  ενημέρωσή μας σχετικά.                                                                                                     

Αθήνα, 18/1/2020

Ο καταθέτων  Βουλευτής

Φάμελλος Σωκράτης

Δείτε την επιστολή εδώ 2021-01-21 Υπόμνημα Κοινότητας Ταγαράδων

Print Friendly, PDF & Email