Συνάντηση με την ΟΤΟΕ: «Τα ψηφιακά εργαλεία να δημιουργήσουν οφέλη για τους εργαζόμενους – Η κυβέρνηση είναι απονομιμοποιημένη στην κοινωνία»

Συνάντηση με την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας 10/2, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε:

«Έχουμε επιλέξει ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, να πραγματοποιήσουμε σήμερα δύο συναντήσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχουμε αναλάβει για το τραπεζικό καρτέλ στην Ελλάδα.

Εκτιμούμε ότι ο χώρος της εργασίας δικαιούται, πρέπει και μπορεί να έχει άποψη για όλο τον τομέα στον οποίο υπηρετεί.

Θα πραγματοποιήσουμε συνάντηση και με τη Συνήγορο του Καταναλωτή. Θα ακολουθήσει επίσης συνάντηση αυτή την εβδομάδα με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ ήδη έχουμε συναντηθεί με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Εθνική Τράπεζα και την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών.

Δεν είναι μόνο οι εργασιακές σχέσεις. Μας ενδιαφέρει το πώς λειτουργεί ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα και η σχέση που δημιουργεί με την οικονομία και την κοινωνία.

Όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες γνωρίζουν ότι στη χώρα μας υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τη λειτουργία των καρτέλ. Την ολιγοπωλιακή, δηλαδή, συγκέντρωση της αγοράς, που από τη μια μεριά δημιουργεί τεράστια κέρδη δισεκατομμυρίων που λείπουν από την αγορά και από την κοινωνία, και ταυτόχρονα δημιουργεί και ένα μεγάλο πρόβλημα στην επιβίωση και στην ευημερία όλης της κοινωνίας.

Στην περίπτωση των τραπεζών, έχει δημιουργηθεί μια πολύ ακραία οικονομική κρίση, εφόσον βλέπουμε να συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σώρευση υπερκερδών -το 2024 υπάρχει μια πρόβλεψη κερδών 4,5 δισεκατομμυρίων- τα οποία λείπουν από τα νοικοκυριά και από τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο θέμα ρευστότητας στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Δεν υπάρχει, δηλαδή, χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας ώστε να αναπτυσσόμαστε ως χώρα.

Φτώχεια από τα υπερκέρδη και στέρηση της ανάπτυξης που δικαιούται να έχει η Ελλάδα. Δύο μεγάλα, σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Να προσθέσω και ένα τρίτο ζήτημα που είναι τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί. Αυτό που έχει προκύψει και μετά τον πτωχευτικό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από ένα εκτεταμένο ρεύμα πλειστηριασμών με τη λειτουργία των funds.

Σε αυτή την κατάσταση, εμείς έχουμε διαπιστώσει μία συρρίκνωση των τραπεζικών καταστημάτων, καθώς η περιφέρεια έχει όλο και λιγότερα διαθέσιμα, και μία συρρίκνωση και της εργασίας, καθώς την τελευταία 15ετία το προσωπικό μπορεί να έχει φτάσει και στο 1/3.

Υπάρχουν και αρκετές μορφές ελαστικών σχέσεων ή υπεργολάβων και ένας κατακερματισμένος εργασιακός χώρος.

Διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, διαφορετικά δικαιώματα, διαφορετικά ωράρια, μαζί με το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί η ψηφιοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία σας.

Θα προσθέσω επίσης, και πιστεύω ότι είναι και στα δικά σας ενδιαφέροντα, το πώς εξελίσσονται τα ζητήματα των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων και πώς μπορεί να ενοποιηθεί ο χώρος της εργασίας ή τουλάχιστον, να έχουμε ίδιες συνθήκες δουλειάς, ίδια απασχόληση και ίδια αμοιβή.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε ανοίξει αυτή τη συζήτηση στην Ευρωβουλή, τα χαρακτηριστικά της νέας σύγχρονης εργασίας, που έχει λιγότερη απασχόληση -και νομίζω ότι ο χώρος των τραπεζών είναι ένας χώρος που θα συζητήσουμε για λιγότερη απασχόληση- χωρίς να έχουμε μικρότερες αμοιβές, ώστε η τεχνητή νοημοσύνη και όλα τα ψηφιακά εργαλεία, να δημιουργήσουν οφέλη και για τον εργαζόμενο. Γιατί υπάρχει ένας κίνδυνος, όλη αυτή η εξέλιξη και η πρόοδος, να μην είναι προς όφελος και των εργαζομένων, άρα να μεγαλώσει τις ανισότητες και να δημιουργήσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τον χώρο της εργασίας.

Η Ευρωομάδα μας, έχει παίξει κεντρικό ρόλο στα ζητήματα αυτά στο Ευρωκοινοβούλιο και είναι στη διάθεσή σας για να έχουμε μία περαιτέρω συνεργασία, να αξιοποιούμε και τις δικές σας προτάσεις και να υπάρχει και μια κατάλληλη ενημέρωση, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά.

Εφόσον η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μας πάει συνέχεια προς τα πίσω, θα αναλάβουμε εμείς πρωτοβουλίες για να εκπροσωπείται η Ελλάδα επαρκώς και ποιοτικά και να διεκδικεί και για την εργασία και για την κοινωνία και για την οικονομία.

Ζούμε σε μια περίοδο μιας ακραίας πολιτικής κρίσης, όπου η κυβέρνηση είναι απονομιμοποιημένη στην κοινωνία, υπάρχει και οργή και αγανάκτηση και έχουμε, και το γνωρίζετε, συμπαρασταθεί, σταθεί δίπλα, και συμμετέχουμε ισότιμα με όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που είναι στους δρόμους αυτές τις μέρες για το έγκλημα των Τεμπών και τη συγκάλυψη που έχει ακολουθήσει. Πιστεύω ότι και ο χώρος της εργασίας θα βρεθεί μαζί με την κοινωνία και στις 28 Φεβρουαρίου.

Εμείς από τη μεριά μας έχουμε θέσει το αίτημα της προ ημερησίας συζήτησης της Βουλής, αλλά και της άμεσης κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας διότι η κοινωνία δυσπιστεί, κατά του κ. Μητσοτάκη».

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν αυτό που τους αναλογεί»

Μιλώντας εκ μέρους της ΟΤΟΕ, ο πρόεδρος, Ανδρέας Καλλίρης, χαρακτήρισε σημαντική για τον χώρο αυτή την περίοδο, καθώς όπως τόνισε «βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για τη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας», επισημαίνοντας ότι αφού υπάρχει αυτή «η σταθερή ανάπτυξη για τις τράπεζες, με τους μέσους όρους να είναι πολύ καλύτεροι έναντι των ευρωπαϊκών, τότε και οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν αυτό που τους αναλογεί».

Αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη, ο κ. Καλλίρης σημείωσε ότι «οι τράπεζες δαπανούν πολλά εκατομμύρια και θέλουμε εξίσου να δαπανηθούν χρήματα και για την εκπαίδευση των εργαζομένων προκειμένου να μην χαθούν άλλες θέσεις εργασίας».

Από την πλευρά της ΟΤΟΕ συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος, Διονύσης Αμπάτης, ο Γενικός Γραμματέας, Θανάσης Σταθόπουλος, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Κωνσταντίνος Τρυφωνόπουλος, ο Ταμίας, Γιώργος Σταμέλος, ο Οργανωτικός Γραμματέας Νομαρχιακών Παραρτημάτων, Τάσος Γκιατής και ο Οργανωτικός Γραμματέας Συλλόγων, Θεόδωρος Χαραλαμπόπουλος.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν επίσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο βουλευτής του κόμματος και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Γαβρήλος, ο Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Χρηματοπιστωτικού, Χρήστος Καραμούτσος και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Βαγγέλης Πιλάλης και Φώτης Ντότσικας.

Παρακολουθήστε το βίντεο από τη συνάντηση εδώ.