Τα σημαντικά προβλήματα της ενεργειακής αγοράς της χώρας αλλά και του κλάδου των πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων ήταν τα κεντρικά θέματα της συνάντησης του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, με την ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ). Στη συνάντηση, που έγινε σε ιδιαιτέρως εποικοδομητικό κλίμα, συμμετείχαν ο κ. Θεμιστοκλής Κιουρτζής, πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ και της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης (ΕΝΒΕΘ) και ο κ. Χρήστος Σταυράκης αντιπρόεδρος της ΕΝΒΕΘ.

Οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων έθεσαν στο Σ.Φάμελλο τα βασικά ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο και αφορούν: τα λαθραία καύσιμα και το λαθρεμπόριο καυσίμων, την ατελή νομοθεσία και τα κενά συντονισμού ελεγκτικών και κατασταλτικών υπηρεσιών, την υπερφορολόγηση των καυσίμων που συντελεί στην παραβατικότητα και επιβαρύνει τους καταναλωτές, την έλλειψη ελέγχου και εξασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού που οδηγεί σε χειραγώγηση τιμών και εναρμονισμένες πρακτικές, αλλά και το κύμα ακρίβειας που επηρεάζει σοβαρά και αρνητικά τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της εμπορίας καυσίμων.

Σύμφωνα με τους πρατηριούχους, υπάρχουν περιστατικά παραβατικότητας σε ένα σχετικά μικρό ποσοστό πρατηρίων που παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού και διαθέτουν στην αγορά καύσιμα που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας και στην αγορά καυσίμων, έχουν χαμηλότερες τιμές λιανικής -ακόμα και κάτω από τις τιμές διυλιστηρίου- και δεν αποδίδουν τους νόμιμους φόρους και τέλη. Απέναντι σε αυτό το πρόβλημα, που η Ομοσπονδία έχει πολλαπλώς αναδείξει, υπάρχει αδυναμία συντονισμένου ελέγχου από την Πολιτεία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παταχθεί, αλλά αντιθέτως να αυξάνεται η παραβατική συμπεριφορά.

Επισήμαναν επιπλέον ότι υπάρχουν Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, οι οποίες όμως ουδέποτε εκδόθηκαν, με αποτέλεσμα, ενώ υπάρχει σχετική νομοθεσία για την πάταξη του λαθρεμπορίου και τη σωστή λειτουργία της αγοράς, αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω της έλλειψης του αντίστοιχου δευτερογενούς θεσμικού πλαισίου.

Οι εκπρόσωποι των ενώσεων εστίασαν επίσης στην υπερφορολόγηση των καυσίμων που έχει ως αποτέλεσμα την υπέρογκη αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, η πιθανή μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης θα έδινε τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν σημαντική οικονομία στον οικογενειακό προϋπολογισμό και θα περιόριζε τα περιστατικά λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής, διότι δεν θα υπήρχε οικονομικό κίνητρο και όφελος.

Από την πλευρά του ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι η λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των υπόλοιπων ελεγκτικών φορέων της αγοράς είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα ολιγοπωλίων και χειραγώγησης τιμών. Αντίστοιχα, απαιτείται να αναβαθμιστεί και να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο της ελέγχων της αγοράς καυσίμων, έτσι ώστε να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό τόσο το λαθρεμπόριο όσο και η νόθευση των καυσίμων, να υπάρχει παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, γιατί αυτό θα έχει άμεση επίπτωση στις τιμές των καταναλωτών.

Αναφέρθηκε παράλληλα, στην ανάγκη παρέμβασης της πολιτείας ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο που περνάει η κοινωνία με την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και στα καύσιμα. Ενημέρωσε τη διοίκηση της ΠΟΠΕΚ για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που θα έχει άμεση επίπτωση στην μείωση των τιμών, πρόταση που δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτή από την κυβέρνηση της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι αυτή αποτελεί και μέρος της εργαλειοθήκης της ΕΕ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Οι πρατηριούχοι κατέθεσαν επίσης το νέο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, την ακραία αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως ανέφεραν, το κόστος αυτό σε πρατήρια της Θεσσαλονίκης έχει φτάσει ήδη στα 2.000 ευρώ επιπλέον το μήνα, ποσό που καθιστά μη βιώσιμη τη λειτουργία των πρατηρίων.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Σ. Φάμελλος δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα όσα συζητήθηκαν στους αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες στο επίπεδο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ώστε να αντιμετωπιστούν αρκετά προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο.

Print Friendly, PDF & Email