Συνάντηση με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ) πραγματοποίησε, μέσω τηλεδιάσκεψης, εχθές ο Τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο πλαίσιο του κύκλου ενημέρωσης που έχει ανοίξει με φορείς προστασίας των καταναλωτών για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται στην αγορά ηλεκτρισμού, για το κόστος ηλεκτρισμού και για τις αποκοπές ρεύματος που πραγματοποιούνται εν μέσω πανδημίας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ.Φάμελλος, και Ρ.Δούρου στάθηκαν στο ζήτημα του υψηλού κόστους ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ως αποτέλεσμα της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, να αυξήσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019, επιλογή που κράτησε σε υψηλά επίπεδα και τα τιμολόγια των εναλλακτικών παρόχων αφού η ΔΕΗ έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που άρχισαν να παρατηρούνται το πρώτο εξάμηνο του 2020, όταν η τιμή χονδρικής, η Οριακή Τιμή του Συστήματος είχε καταρρεύσει, λόγω της κατάρρευσης των τιμών φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα τα υπερκέρδη των προμηθευτών να φτάσουν ακόμη και στο 286% αφού χαρακτηριστικά η ΔΕΗ αγόραζε 28,5 ευρώ ανά MWh και πουλούσε 110 ευρώ ανά MWh, αντί να προχωρήσει σε ελάφρυνση των καταναλωτών αντίστοιχη με τη σημαντική μείωση της χονδρικής, κάτι που προφανώς δεν τόνωσε τον ανταγωνισμό αλλά επέτρεψε υπερκέρδη και στους ανταγωνιστές της.

«Σε συνέχεια των στρεβλώσεων που «ανέχεται» ο κύριος Χατζηδάκης, που φέρνουν υπερκέρδη στους προμηθευτές και βάρη στους καταναλωτές, τώρα που έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή το Target model, το οποίο είχε παρουσιάσει ο Υπουργός ΠΕΝ ως πανάκεια για την άρση των εν λόγω στρεβλώσεων, η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού τελικά εκτινάσσεται. Τα «παιχνίδια» λίγων στην αγορά εξισορρόπησης που απειλούν με αυξήσεις τους καταναλωτές, μέσω της ενεργοποίησης ρητρών ΟΤΣ, γίνονται με «Υπουργικές» πλάτες αφού ο κύριος Χατζηδάκης επιλέγει να μην επεμβαίνει αλλά να περιορίζεται σε δηλώσεις περί «δεοντολογίας» (sic). Ο κύριος Χατζηδάκης στερεί παράλληλα από τους καταναλωτές 700 εκατ. ευρώ το χρόνο που θα κέρδιζαν από τη μείωση των ΥΚΩ λόγω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τα νησιά για να καλύψει το έλλειμμα του ΕΤΜΕΑΡ που ο ίδιος δημιούργησε με τις αποφάσεις του πριν από ένα χρόνο».

Οι εκπρόσωποι του ΚΕ.Π.ΚΑ. Τσεμπερλίδης Νίκος, Πρόεδρος, και Κεκελέκη Ευαγγελία, Γενική Γραμματέας, σκιαγράφησαν το πεδίο δραστηριοτήτων του Κέντρου και ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι, στον τομέα της ενέργειας, τους απασχολούν καταγγελίες για υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος αλλά και η ύπαρξη αδιαφάνειας και δυσκολίας κατανόησης από τους καταναλωτές του τρόπου τιμολόγησης ειδικά αναφορικά με τις πρόσθετες χρεώσεις.

Κατά τη διάρκεια του διαλόγου, που κρίθηκε ως ιδιαιτέρως εποικοδομητικός, κοινό τόπο μεταξύ των δύο μερών αποτέλεσαν τα κάτωθι θέματα:

-Η αναγκαιότητα ύπαρξης υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών στην αγορά ηλεκτρισμού

-Το πρόβλημα ύπαρξης στρεβλώσεων που δημιουργούν αφενός εμπόδια στην πρόσβαση στο αγαθό του ηλεκτρισμού και οδηγούν αφετέρου σε αυξήσεις τιμών

-Η ανάγκη να διενεργείται ουσιαστική και όχι προσχηματική διαβούλευση σχετικά με το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης

-Η ανάγκη να διασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση στο αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος ειδικά εν μέσω πανδημίας και ειδικά για τους ευάλωτους πολίτες

Συμφώνησαν τέλος, ο μεταξύ τους διάλογος και η ανταλλαγή στοιχείων να συνεχιστεί και να διευρυνθεί περαιτέρω στο μέλλον.

Print Friendly, PDF & Email