«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να στηρίξει την κοινωνία και την αγορά. Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στο νερό, όπως και η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, είναι λογικά και κοστολογημένα μέτρα. Θεωρώ ότι και στον έλεγχο της αισχροκέρδειας υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια, όμως η κυβέρνηση επιλέγει να βάζει πλάτη σε συμφέροντα», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα “Real News” και στο δημοσιογράφο, Φοίβο Κλαυδιανό.

Σχετικά με τα υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε ότι: «Η συζήτηση στη Βουλή αποκάλυψε την παρέμβαση της κυβέρνησης στη ΡΑΕ για να μεθοδεύσει το πόρισμα, ώστε να μειώσει και τα υπερκέρδη. Από εκεί που η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη, ένα μήνα μετά βρέθηκαν ήδη 927 εκατ. ευρώ, μετά από την έντονη πίεση που ασκήσαμε» και τόνισε πως παραμένει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για επανα-υπολογισμό, φορολόγηση και επιστροφή των υπερκερδών στους καταναλωτές.

Έθεσε το ερώτημα τι θα κάνει η κυβέρνηση για όλους εκείνους τους καταναλωτές που, παρά τις επιδοτήσεις που αποδεικνύονται ανεπαρκείς και στην πράξη, δεν μπορούν να πληρώσουν την άδικη, υπερβολική και καταχρηστική προσαύξηση, ξεκαθάρισε ότι η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπει ότι δεν θα τους κόβεται το ρεύμα έως ότου κριθεί από τη Δικαιοσύνη ή έως ότου αναμορφωθεί ο υπολογισμός της ρήτρας και υπογράμμισε ότι, σε κάθε περίπτωση, το συντομότερο δυνατόν, επιβάλλεται η φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών και επιστροφή τους στους πολίτες, ώστε να καλυφθεί και αναδρομικά το κόστος της ρήτρας.

Ο Σ.Φάμελλος παρουσίασε αναλυτικά τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μπορούν να μειώσουν άμεσα άνω του 50% των αυξήσεων στο ρεύμα και αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 που αποδεικνύουν στην πράξη ότι είναι υπέρ της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σχετικά τέλος με τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε: «Οι σημερινές εκλογές στοχεύουν στην ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αποτελεί προϋπόθεση για να φύγει το συντομότερο η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι ώρα να ενταχθούν στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να ψηφίσουν για Πρόεδρο όλοι και όλες που θέλουν ένα καλύτερο αύριο, που διεκδικούν την προκοπή και την πρόοδο της κοινωνίας, με κοινωνική δικαιοσύνη και δυνατή Ελλάδα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης όπως δημοσιεύτηκε:

Η κυβέρνηση αρνείται να στηρίξει την κοινωνία και την αγορά

– Με την τροπολογία για το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής καλείτε όλους τους πολίτες να σταματήσουν να την πληρώνουν;

Εφόσον τελικά η κυβέρνηση παραδέχτηκε την αισχροκέρδεια στο ρεύμα και εξήγγειλε την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, τον Ιούλιο την οποία εφάρμοσε ο κ. Μητσοτάκης και η γαλάζια διοίκηση της ΔΕΗ στις 5 Αυγούστου 2021, προκύπτει ένα ερώτημα:

Τι θα κάνει η κυβέρνηση για όλους εκείνους τους καταναλωτές που, παρά τις επιδοτήσεις που αποδεικνύονται ανεπαρκείς και στην πράξη, δεν μπορούν να πληρώσουν την άδικη, υπερβολική και καταχρηστική προσαύξηση; Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπει ότι δεν θα τους κόβεται το ρεύμα έως ότου κριθεί από τη Δικαιοσύνη ή έως ότου αναμορφωθεί ο υπολογισμός της ρήτρας.

Σε κάθε περίπτωση, το συντομότερο δυνατόν, επιβάλλεται η φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών και επιστροφή τους στους πολίτες, ώστε να καλυφθεί και αναδρομικά το κόστος της ρήτρας.

– Ποια μέτρα ζητάτε για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια; Στηρίζετε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής;

Η μείωση άμεσα άνω του 50% των αυξήσεων στο ρεύμα μπορεί να γίνει με 1) καθορισμό ανώτατου ποσοστού κέρδους ανά μονάδα παραγωγής στη χονδρεμπορική που καταπολεμά την αισχροκέρδεια, 2) εφαρμογή του μοντέλου Ιβηρικής, που προλαμβάνει τα ουρανοκατέβατα κέρδη, και 3) υποχρεωτικότητα διμερών προθεσμιακών συμβολαίων. Μετά ακολουθούν οι επιδοτήσεις γιατί αλλιώς στηρίζονται τα υπερκέρδη.

Απαιτείται επίσης η αποκατάσταση του «Δ» της ΔΕΗ προς όφελος της κοινής ωφέλειας, της κοινωνίας και της οικονομίας, η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας με αξιοποίηση του λιγνίτη, σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά και κλιματικά όρια (15-20% της ηλεκτρικής κατανάλωσης), η προώθηση των ΑΠΕ με ενεργειακές κοινότητες και σχεδιασμό χωροθέτησης και της αποθήκευσης ενέργειας,  και ένα ευρύ πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας.

Μπορούμε να στηρίξουμε όλες τις προτάσεις που δίνουν χαμηλότερο κόστος ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με δύο όρους: να σταματάνε την αισχροκέρδεια και να μην μεταφέρουν κόστος στους πολίτες ή στην πολιτεία, προς όφελος των ενεργειακών εταιρειών.

Σε αυτά τα κριτήρια οφείλει να απαντήσει και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

– Αποδέχεστε τα στοιχεία που προσκομίζει η ΡΑΕ για τα υπερκέρδη ή τα θεωρείτε προϊόν μεθοδεύσεων; Πιστεύετε ότι πρέπει να φορολογηθούν και τα ποσά που οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι επιστράφηκαν ως εκπτώσεις στους καταναλωτές;

Η συζήτηση στη Βουλή αποκάλυψε την παρέμβαση της κυβέρνησης στη ΡΑΕ για να μεθοδεύσει το πόρισμα, ώστε να μειώσει και τα υπερκέρδη. Από εκεί που η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη, ένα μήνα μετά βρέθηκαν ήδη 927 εκατ. ευρώ, μετά από την έντονη πίεση που ασκήσαμε.

Επισημαίνουμε όμως σοβαρά ελλείματα στο πόρισμα που έχουν ως αποτέλεσμα την απόκρυψη υπερκερδών: απουσιάζει η περίοδος Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2021, δεν υπολογίζει τα υπερκέρδη που προκύπτουν από τη διαφορά κόστους ηλεκτροπαραγωγής με τη χονδρεμπορική, δεν περιλαμβάνει τα ουρανοκατέβατα των ΑΠΕ και τα υπερκέρδη εμπορίας φυσικού αερίου και μεθοδεύει τη μείωση των κερδών αφαιρώντας εκπτώσεις και κόστη της εμπορίας.

Άρα παραμένει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για επανα-υπολογισμό, φορολόγηση και επιστροφή των υπερκερδών στους καταναλωτές.

Είστε υπέρ της επέκτασης των ΑΠΕ; Πρέπει να γίνουν εξορύξεις για την εκμετάλλευση των εγχώριων υδρογονανθράκων;

Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της ανάπτυξης των ΑΠΕ και το αποδείξαμε στην πράξη. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για τις ΑΠΕ, που έκαναν τις ΑΠΕ σήμερα να είναι ο πιο φτηνός τρόπος παραγωγής, ξεκίνησε την εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, θέσπισε τις ενεργειακές κοινότητες ώστε να συμμετέχουν οι τοπικές κοινωνίες στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, ισοσκέλισε τον χρεωκοπημένο Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη στις επενδύσεις ΑΠΕ, και υπερκάλυψε από το 2019 το συνολικό στόχο ΑΠΕ της Ελλάδας για το 2020.

Η σημερινή κρίση επιτείνει την ανάγκη να προχωρήσουμε σε ΑΠΕ με πλουραλισμό παραγωγών και ενεργό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες. Είναι ο μόνος δρόμος για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας σε συνδυασμό με ευρεία εξοικονόμηση ενέργειας και δημόσιο έλεγχο στα δίκτυα και στην αποθήκευση ενέργειας. Όμως η προγραμματική μας θέση είναι κατά νέων αδειοδοτήσεων για έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, επειδή δεν είναι συμβατές με το στόχο της κλιματικής ουδετερότητας.

– Βλέπουμε τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται και σε άλλα βασικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα; Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια για μέτρα που δεν λαμβάνει η κυβέρνηση;

Είναι προφανές ότι υπάρχουν επιλογές, όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να στηρίξει την κοινωνία και την αγορά. Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στο νερό όπως και η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ είναι λογικά και κοστολογημένα μέτρα. Θεωρώ ότι και στον έλεγχο της αισχροκέρδειας υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια, όμως η κυβέρνηση επιλέγει να βάζει πλάτη σε συμφέροντα.

– Η ΝΔ σάς κατηγορεί ότι υποθάλπτεται τη βία στο ΑΠΘ. Πώς απαντάτε;

Όσο πολλαπλασιάζεται η φτώχεια, το ύψος των λογαριασμών και τα αδιέξοδα στην κοινωνία και αποδομείται ο κ. Μητσοτάκης, τόσο θα πολλαπλασιάζεται και ο αυταρχισμός αλλά και η παραπλανητική αντί ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξεκάθαρα κατά των βανδαλισμών και της φθοράς δημόσιας περιουσίας και στα ΑΕΙ και παντού, αλλά και κατά του αυταρχισμού, των ΜΑΤ και των προπηλακισμών φοιτητών μέσα στα μαθήματα. Η ΝΔ λόγω των αδιεξόδων της τροφοδοτεί ένα φαύλο κύκλο αυταρχισμού.

-Τι περιμένετε σήμερα από τις εκλογές ανάδειξης νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ;

Η κοινωνία βιώνει πολλαπλά αδιέξοδα και ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα. Ξέρει πλέον ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να δώσει λύσεις επιβίωσης των νοικοκυριών και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ολοκληρωμένη και βιώσιμη πρόταση για το πρόγραμμα μίας προοδευτικής κυβέρνησης. Απαιτείται αυτή η λύση να ανακτήσει την εμπιστοσύνη πλατύτερων στρωμάτων για να είναι πιο σίγουρες οι λύσεις.

Οι σημερινές εκλογές στοχεύουν στην ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αποτελεί προϋπόθεση για να φύγει το συντομότερο η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι ώρα να ενταχθούν στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να ψηφίσουν για Πρόεδρο όλοι και όλες που θέλουν ένα καλύτερο αύριο, που διεκδικούν την προκοπή και την πρόοδο της κοινωνίας, με κοινωνική δικαιοσύνη και δυνατή Ελλάδα.

Print Friendly, PDF & Email