Ιδιωτικοποιήσεις, τακτοποίηση γαλάζιων παιδιών και απευθείας αναθέσεις είναι το μοναδικό σχέδιο στην ατζέντα των διοικήσεων ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ αλλά και του ΥΠΕΝ, ενώ απουσιάζουν η επιχειρησιακή επάρκεια, η στελέχωση και οι επενδύσεις. Αυτό είδαμε με την κακοκαιρία Μήδεια και τα δύο τραγικά δυστυχήματα, με θύματα εργαζόμενους εργολάβων για τα οποία φυσικά αναμένουμε να αποδοθούν ευθύνες, τονίζει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στη Εφημερίδα των Συντακτών- Σαββατοκύριακο και στον δημοσιογράφο Άρη Χατζηγεωργίου.

Αναδεικνύει την απουσία διαβούλευσης, συναίνεσης, διαλόγου και στόχευσης για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την απουσία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ενεργειακών κοινοτήτων, καθώς και τη μηδενική χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, και για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.

Ο Σ.Φάμελλος σημειώνει ότι οι πράξεις διαψεύδουν το πράσινο προσωπείο του κυρίου Μητσοτάκη, η κατάργηση των Φορέων Προστατευόμενων Περιοχών, η υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση του περιβαλλοντικού ελέγχου, το πάγωμα Πολεοδομικών Σχεδίων και Δασικών Χαρτών, τα παραθυράκια για «επενδύσεις» σε περιοχές Natura, μέχρι και το πάγωμα κατεδαφίσεων στον αιγιαλό. Σχολιάζει επίσης ότι η ΝΔ έχει «υπερθερμάνει» την αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με πρόσχημα την απλοποίηση αδειών, με κανόνες «Άγριας Δύσης», χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς ΠΔ για τις περιοχές Natura 2000, χωρίς συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τοπικές αντιδράσεις και συγκρούσεις.

Στηλιτεύει την επιλογή της ΝΔ να ιδιωτικοποιήσει τον ΔΕΔΔΗΕ, «ασημικό» της ΔΕΗ και σημαντικό εργαλείο μετάβασης της χώρας μας στην κλιματική ουδετερότητα και μάλιστα σε επενδυτικό fund, χωρίς καμία εμπειρία στα Δίκτυα, δηλώνοντας επιπλέον την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να την ακυρώσει.

Επικρίνει τέλος την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την κατάρρευση του έργου των δασικών χαρτών. «Όλα είναι στον αέρα γιατί η ΝΔ δεν θέλει το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια και το μόνο που την ενδιέφερε ήταν η τακτοποίηση κάποιων μεγαλο-ρουσφετιών!», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο όπως δημοσιεύτηκε:

Σε λίγες μέρες η κυβέρνηση καταθέτει προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πώς σχολιάζετε το παραγωγικό μοντέλο στο οποίο διοχετεύονται τα 31 δισ. ευρώ;

Ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγάλη ευκαιρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, φαίνεται ότι κινδυνεύει να εξελιχθεί, δυστυχώς, στη μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία της Ελλάδας. Η ΝΔ απευθύνεται σε λίγους που βρίσκονται «κοντά» στο Μέγαρο Μαξίμου, επιδιώκει μια μείζονα αναδιανομή προς όφελος μεγάλων οικονομικών ομίλων και δεν έχει καμία επαφή με την κοινωνία και τα πραγματικά της προβλήματα. Αναμενόμενο, αφού από το κεντρικό σχέδιο της ΝΔ απουσιάζουν εντελώς οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η απουσία συναίνεσης και διαλόγου, η έλλειψη στόχευσης στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και στη μείωση ανισοτήτων αποτελούν βασικά μειονεκτήματα. Ηχηρή είναι η απουσία των ενεργειακών κοινοτήτων, μηδενική η χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, μηδενική και για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας. Ακόμα και οι αναθεωρημένοι απαιτητικοί στόχοι της ΕΕ για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου απουσιάζουν.

Τόσο στο Σχέδιο όσο και στη ρητορική της κυβέρνησης κυριαρχεί η λεγόμενη πράσινη μετάβαση, η χώρα πλημμυρίζει από αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά. Γιατί δεν σας ακούμε να πανηγυρίζετε γι’ αυτό;

Οι πράξεις διαψεύδουν το πράσινο προσωπείο του κυρίου Μητσοτάκη. Κατάργηση των Φορέων Προστατευόμενων Περιοχών, υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση του περιβαλλοντικού ελέγχου, πάγωμα Πολεοδομικών Σχεδίων και Δασικών Χαρτών, παραθυράκια για «επενδύσεις» σε περιοχές Natura, μέχρι και πάγωμα κατεδαφίσεων στον αιγιαλό.

Στις ΑΠΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ δημιούργησε, με πρόσχημα την απλοποίηση αδειών, μια υπερθέρμανση. Αλλά με κανόνες «Άγριας Δύσης», χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς ΠΔ για τις περιοχές Natura 2000, χωρίς συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, κρατώντας παγωμένες τις Ενεργειακές Κοινότητες. Αποτέλεσμα τοπικές αντιδράσεις και συγκρούσεις, καθυστέρηση έργων, και επενδυτές που «είδαν φως και μπήκαν».

Χρεοκόπησε επιπλέον τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ, έβαλε χαράτσι ακόμα και στα πολύ μικρά και οικιακά έργα θέτοντας σε κίνδυνο τελικά τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες αρνητικός πρωταγωνιστής στα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα. Παίζει, κατά τη γνώμη σας, ρόλο σε αυτό η εργολαβική «πυραμίδα» στις αναθέσεις των δημοσίων έργων;

Ιδιωτικοποιήσεις, τακτοποίηση γαλάζιων παιδιών και απευθείας αναθέσεις είναι το μοναδικό σχέδιο στην ατζέντα των διοικήσεων ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ αλλά και του ΥΠΕΝ. Απουσιάζουν η επιχειρησιακή επάρκεια, η στελέχωση και οι επενδύσεις, Αυτό είδαμε με την κακοκαιρία Μήδεια και τα δύο τραγικά δυστυχήματα, με θύματα εργαζόμενους εργολάβων. Απαράδεκτη είναι η υποτίμηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας και των θεσμών ελέγχου (ΣΕΠΕ) ενώ σαφέστατα θέσαμε και ζήτημα εργολαβικών σχέσεων εργασίας, εφόσον οι ενεργειακοί φορείς της χώρας μας πρέπει να έχουν μόνιμη και επαρκή στελέχωση. Και φυσικά αναμένουμε την απόδοση ευθυνών για τα δυστυχήματα.

Έχετε εκφράσει την αντίθεσή σας στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Θα την αντιστρέψετε, ωστόσο, αν γίνετε κυβέρνηση;

Με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ χάνουμε ένα σημαντικό εργαλείο μετάβασης της χώρας μας στην κλιματική ουδετερότητα. Στο Δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ «κουμπώνει» μεγάλος αριθμός ΑΠΕ, ενώ το δίκτυο διανομής με το εξασφαλισμένο πρόγραμμα των 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών είναι το «ασημικό» της ΔΕΗ, με σίγουρα έσοδα και κέρδη.

Η απόφαση της ΝΔ να πουλήσει τον ΔΕΔΔΗΕ και -όπως φαίνεται- σε επενδυτικό fund, χωρίς καμία εμπειρία στα Δίκτυα, δεν εξασφαλίζει το δημόσιο όφελος, ούτε την πράσινη μετάβαση. Είμαστε κάθετα αντίθετοι και στην ιδιωτικοποίηση και ανάλογα με το βαθμό υλοποίησης μέχρι τις εκλογές σχεδιάζουμε την ακύρωσή της.

Με τους δασικούς χάρτες, το αλαλούμ προκάλεσε «εξεγέρσεις» ιδιοκτητών και κυβερνητική υπαναχώρηση. Ωστόσο, πολλοί καταλογίζουν και στη δική σας κυβέρνηση το πρόβλημα. Τι απαντάτε;

Αποκλειστικά υπεύθυνη της κατάρρευσης του έργου των δασικών χαρτών είναι η κυβέρνηση  Μητσοτάκη. Οι ίδιοι εξάλλου παραδέχτηκαν τα λάθη και την ανεπάρκειά τους στους χάρτες δίνοντας στον εαυτό τους παράταση έξι μηνών και «βλέπουμε».

Είχαμε προβλέψει το βραχυκύκλωμα στην ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου 4685/2020. Τότε που η ΝΔ ακύρωσε τους κυρωμένους χάρτες στο 45% της χώρας, οι οποίοι δεν είχαν αντιρρήσεις, πάγωσε τις προγραμματισμένες προσλήψεις και την εξέταση αντιρρήσεων και άλλαξε τις προδιαγραφές στο υπόλοιπο 45% και ενώ οι μελέτες είχαν ήδη ολοκληρωθεί.

Τελικά η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποκάλυψε ότι πολλές από τις ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ που έλυναν προβλήματα των πολιτών δεν είχαν ενσωματωθεί, ενώ ελέγχεται ακόμα και η συνταγματικότητα των αλλαγών Χατζηδάκη. Όλα είναι στον αέρα γιατί η ΝΔ δεν θέλει το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια και το μόνο που την ενδιέφερε ήταν η τακτοποίηση κάποιων μεγαλο-ρουσφετιών!

Η κυβέρνηση χάνει έδαφος στα μεσαία στρώματα που κατ’ εξοχήν τη στήριξαν, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να τα διεκδικεί, με προτάσεις όπως αυτές για το ιδιωτικό χρέος, αλλά χωρίς σαφή αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής. Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σε κόμμα του μεσαίου χώρου θα σημάνει οριστική απεμπόληση της αριστερής του ταυτότητας;

Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση αποδομείται ταχύτατα γιατί όλες οι κοινωνικές ομάδες διαπιστώνουν ότι τα συμφέροντά τους πλήττονται από την άδικη πολιτική της ΝΔ. Και είναι ξεκάθαρα αριστερή η πρόταση να ηττηθεί η βαθιά συντηρητική και αντιλαϊκή κυβέρνηση Μητσοτάκη και να δώσει το συντομότερο τη θέση της σε μια προοδευτική κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει μια πρόταση εκκίνησης της οικονομίας που εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων, και των εργαζομένων και της επιχειρηματικότητας, ενώ παράλληλα ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας, μειώνει τις ανισότητες και απορρίπτει στην πράξη το μοντέλο Μητσοτάκη, των προνομιούχων και των κολλητών. Για αυτό μιλάμε για μια νέα κοινωνική συμφωνία.

Δείτε τη συνέντευξη δημοσιευμένη εδώ

Print Friendly, PDF & Email