«Η ελληνική κοινωνία και οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας πληρώνουν εδώ και εννέα πλέον μήνες πολύ ακριβά την καθυστέρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να παρέμβει, ώστε να μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και την επιλογή της να στηρίζει την αισχροκέρδεια και το καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στο οποίο συμμετέχει και η ΔΕΗ. Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί την ακρίβεια με χρήματα των φορολογούμενων μέχρι και τον Ιούνιο και φαίνεται να υιοθετεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για παρέμβαση στη διαμόρφωση της τιμής χονδρικής από τον Ιούλιο. Γιατί δεν το έχει εφαρμόσει ήδη, όπως ζητάμε εδώ και μήνες; Ακόμα και τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών που αναγκάστηκε να αναγνωρίσει μετά και από δική μας πίεση αναμένουμε να δούμε πώς θα υπολογίσει και πώς θα επιστραφούν στους καταναλωτές», σημειώνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Η Εποχή» και στη δημοσιογράφο, Τζέλα Αλιπράντη.

Ανέφερε επιπλέον τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την άμεση μείωση κατά 50% των λογαριασμών ρεύματος: τον έλεγχο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις αρμόδιες Αρχές (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Επιτροπή Ανταγωνισμού) τον υπολογισμό και την επιστροφή των ουρανοκατέβατων κερδών ηλεκτροπαραγωγών στους καταναλωτές, την εφαρμογή μέτρου αντίστοιχου με της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ώστε να αποσυνδεθεί η τελική διαμόρφωση της τιμής χονδρικής από το πανάκριβο φυσικό αέριο, την επιβολή ορίου κέρδους ανά μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, τη θέσπιση ποσοστού υποχρεωτικών διμερών συμβολαίων, καθώς και την αποκατάσταση του «Δ» της ΔΕΗ και επαναφορά της εταιρείας σε στρατηγική υπεράσπισης της κοινής ωφέλειας και όχι της αύξησης των κερδών των μετόχων της.

Σχετικά και με τη σχετική τροπολογία που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Σ.Φάμελλος επισήμανε ότι: «Είναι θέμα επιβίωσης της ελληνικής κοινωνίας η απαγόρευση των ρευματοκοπών, είτε μέχρι την αμετάκλητη απόφαση της Δικαιοσύνης για τις αγωγές που έχουν κατατεθεί, είτε μέχρι τη ριζική αναμόρφωση του θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τη ρήτρα» και τόνισε πως είναι μία πρόταση που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιμένει να στηρίξουν τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Δήλωσε τέλος πως: «Είναι προκλητικό και εξωφρενικό τα γαλάζια παιδιά στη ΔΕΗ να λαμβάνουν υπέρογκες αμοιβές, μπόνους, μετοχές, βίλες και πολυτελή αυτοκίνητα όταν η ελληνική κοινωνία στενάζει υπό το βάρος του ακραίου κόστους ρεύματος. Το λιγότερο που απαιτούμε είναι παραίτηση της διοίκησης και διαφάνεια σε όλες τις πράξεις της».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Πώς κρίνετε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη; Τι θα μπορούσε να είχε γίνει μέχρι τώρα;

Η ελληνική κοινωνία και οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας πληρώνουν εδώ και εννέα πλέον μήνες πολύ ακριβά την καθυστέρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να παρέμβει, ώστε να μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και την επιλογή της να στηρίζει την αισχροκέρδεια και το καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στο οποίο συμμετέχει και η ΔΕΗ. Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί την ακρίβεια με χρήματα των φορολογούμενων μέχρι και τον Ιούνιο και φαίνεται να υιοθετεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για παρέμβαση στη διαμόρφωση της τιμής χονδρικής από τον Ιούλιο. Γιατί δεν το έχει εφαρμόσει ήδη, όπως ζητάμε εδώ και μήνες; Ακόμα και τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών που αναγκάστηκε να αναγνωρίσει μετά και από δική μας πίεση αναμένουμε να δούμε πώς θα υπολογίσει και πώς θα επιστραφούν στους καταναλωτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία σχετικά με τη μη διακοπή ρεύματος αν δεν πληρώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής. Τι άλλα μέτρα προτείνετε να ληφθούν για την ανάσχεση των συνεχόμενων ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος;

Οι προτάσεις που καταθέτουμε είναι συγκεκριμένες και χωρίς κανένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα και μπορούν να μειώσουν άμεσα κατά 50% τους λογαριασμούς ρεύματος. Συγκεκριμένα τον έλεγχο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις αρμόδιες Αρχές (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Επιτροπή Ανταγωνισμού) τον υπολογισμό και την επιστροφή των ουρανοκατέβατων κερδών ηλεκτροπαραγωγών στους καταναλωτές, την εφαρμογή μέτρου αντίστοιχου με της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ώστε να αποσυνδεθεί η τελική διαμόρφωση της τιμής χονδρικής από το πανάκριβο φυσικό αέριο, την επιβολή ορίου κέρδους ανά μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, τη θέσπιση ποσοστού υποχρεωτικών διμερών συμβολαίων, καθώς και την αποκατάσταση του «Δ» της ΔΕΗ και επαναφορά της εταιρείας σε στρατηγική υπεράσπισης της κοινής ωφέλειας και όχι της αύξησης των κερδών των μετόχων της.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, παρότι για τη ΔΕΗ ισχύει από τον Αύγουστο του 2021 στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ρήτρα και το ύψος της συνδέεται με το Χρηματιστήριο Ενέργειας; Τι πρέπει να γίνει σχετικά;

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος η ΕΚΠΟΙΖΩ, το INKA λένε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής εφαρμόζεται καταχρηστικά, αδιαφανώς και όχι με αναλογικό τρόπο και για αυτό έχουν προσφύγει κατά της ρήτρας. Επιπλέον, κατά την πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη ΡΑΕ, ο πρόεδρος της Αρχής, Θ. Δαγούμας, μάς ενημέρωσε ότι έχει καλέσει σε ακρόαση τη ΔΕΗ και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας για τους ίδιους λόγους. Είναι θέμα επιβίωσης της ελληνικής κοινωνίας η απαγόρευση των ρευματοκοπών, είτε μέχρι την αμετάκλητη απόφαση της Δικαιοσύνης για τις αγωγές που έχουν κατατεθεί, είτε μέχρι τη ριζική αναμόρφωση του θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τη ρήτρα. Φυσικά απαιτείται και παράλληλη εφαρμογή των μέτρων που σας ανέφερα για την ενεργειακή αγορά. To target model (μοντέλο στόχος), που μέρος του είναι και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, πρέπει να αναμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η λύση που διεκδίκησαν και κέρδισαν η Ισπανία και η Πορτογαλία αποκαθιστά τη στρέβλωση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όπου η ακριβότερη μονάδα που μπαίνει στο σύστημα διαμορφώνει τη χονδρική τιμή. Αυτήν την έκτακτη λύση μπορεί και πρέπει να εφαρμόσει και η Ελλάδα, ώστε να αποσυνδεθεί η διαμόρφωση της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Μειώνει ακόμη την τελική τιμή για τους καταναλωτές κατά περίπου 30% και φυσικά και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, που εξαρτάται από την τιμή χονδρικής. Η λειτουργία επίσης της προθεσμιακής αγοράς, που προβλέπεται στο target model, ώστε να μην διαμορφώνεται η χονδρική κατά 100% στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, κάτι το οποίο συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, είναι ακόμη ένας τρόπος να μειωθούν οι τιμές. Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που υπάρχουν διμερή συμβόλαια, οι αυξήσεις ήταν πολύ μικρότερες καθώς αντιστάθμιζαν την αύξηση των τιμών. Ρύθμιση και έλεγχος της αγοράς, λοιπόν, θα πρέπει να είναι η άμεση προτεραιότητα.

Προτάσεις για την ακρίβεια στο ρεύμα έχουν ακουστεί και από τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα. Είναι δυνατή μια συμμαχία συνεννόηση μαζί τους για το ζήτημα τόσο για κάποια νομοθετική πρωτοβουλία όσο και κινηματικά;

Η τροπολογία που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, για τη μη αποκοπή των καταναλωτών που αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, είναι μία πρόταση που περιμένουμε να στηρίξουν τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα. Και φυσικά υπάρχει χώρος συνεργασίας για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, αλλά και για την ενίσχυση του δημόσιου ελέγχου σε τομείς όπως τα δίκτυα και η αποθήκευση ενέργειας.

Την ίδια ώρα που οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό, βλέπουμε να δίνονται προκλητικά μπόνους στα golden boys της ΔΕΗ, με τον Αλ Τσίπρα να καταθέτει στη Βουλή σχετική επίκαιρη ερώτηση. Τι πρέπει να γίνει γι’ αυτό το ζήτημα;

Είναι προκλητικό και εξωφρενικό τα γαλάζια παιδιά στη ΔΕΗ να λαμβάνουν υπέρογκες αμοιβές, μπόνους, μετοχές, βίλες και πολυτελή αυτοκίνητα όταν η ελληνική κοινωνία στενάζει υπό το βάρος του ακραίου κόστους ρεύματος. Οι προκλητικές αμοιβές του κ. Στάσση, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, φαίνεται ότι είναι η ανταμοιβή του επειδή παρέδωσε την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες, πούλησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και αύξησε τα τιμολόγια της ΔΕΗ και μετέτρεψε την άλλοτε Δημόσια ΔΕΗ σε μία οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία, που έχει ως μοναδική προτεραιότητα την κερδοφορία της και το ταμπλό του χρηματιστηρίου και όχι το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Το λιγότερο που απαιτούμε είναι παραίτηση της διοίκησης και διαφάνεια σε όλες τις πράξεις της.

Print Friendly, PDF & Email