Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης

Αποκαλύπτεται ότι η ΝΔ χρησιμοποίησε εργαλεία πολιτικής εξαπάτησης με στόχο την κατάληψη του κράτους. Η άμεση αλλαγή στάσης σε μείζονα ζητήματα, όπως οι δημοσιονομικές επιδόσεις και το Μακεδονικό, ξεσκεπάζουν την υποκρισία της. Τη θέση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας μετά τις εκλογές πήρε η κομματικοποίηση και οι διορισμοί ημετέρων, ακόμη και χωρίς τα τυπικά προσόντα, σε κομβικές θέσεις για τη θεσμική και αναπτυξιακή λειτουργία του κράτους.

Χαρακτηριστική και απογοητευτική είναι η πρόσφατη προτροπή υπουργού στους επαγγελματίες της Σαμοθράκης να φοροδιαφύγουν, για να καλυφθεί η αδράνεια και ανικανότητα της κυβέρνησης, από τη μία να αποτρέψει τον δεκαήμερο αποκλεισμό του νησιού στα μέσα Αυγούστου και τη σημαντική φθορά της τουριστικής του εικόνας, και από την άλλη να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα του νησιού με μέτρα στήριξης.

Επιστρέφετε στη συνταγή της αντιπολίτευσης της περιόδου 2012-2014;

Τον Ιούλιο ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ εντολή να ασκήσει υπεύθυνη, προγραμματική και μαχητική αντιπολίτευση και να υπερασπιστεί όσα κατακτήθηκαν έως τώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2019 έχει πλέον πλούσια εμπειρία διακυβέρνησης, πέτυχε σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πολύ δύσκολο περιβάλλον, σταθερή ανάπτυξη με μείωση της ανεργίας, ισχυρή κοινωνική πολιτική με επιτυχίες στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, το περιβάλλον, την έρευνα, πετύχαμε την έξοδο από την περιπέτεια των μνημονίων, αλλά και τη γεωπολιτική ενίσχυση της Ελλάδας. Αυτή την πορεία θα υπερασπιστούμε και δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να πάει τη χώρα πίσω.

Δεν έχει δικαίωμα και βέβαια ανοχή μια νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και βέβαια 40% περίπου να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος της;

Δεν έχει δικαίωμα να θίξει κατακτήσεις και δημοκρατικές ευρωπαϊκές λειτουργίες, που διαμορφώθηκαν στη μεταπολίτευση, όπως η διαφάνεια, η διαβούλευση, τα εργατικά δικαιώματα, το ΑΣΕΠ, οι ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές, κλπ.

Από την άλλη, στο πρόγραμμα της ΝΔ δεν περιλαμβανόταν η κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων κατ’ εντολή του ΣΕΒ, προσλήψεις στο δημόσιο χωρίς ΑΣΕΠ, ο διορισμός του διευθυντή του γραφείου τύπου του κ. Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ, η πλήρης κομματικοποίηση όλων των θεσμών, με αύξηση των θέσεων των μετακλητών χωρίς πτυχίο, και η συμμετοχή στο Υπουργικό Συμβούλιο των στελεχών του ΣΕΒ.

Όσο για το ευχολόγιο που είχε για πρόγραμμα η ΝΔ, περιμένουμε να διαπιστώσουμε αν τα μέτρα “φοροελάφρυνσης και στήριξης της μεσαίας τάξης” θα είναι τελικά η μείωση του αφορολόγητου και η αύξηση της τιμής του ρεύματος, ειδικά για  μικρομεσαίους και  επαγγελματίες.

Υπό ποιες προϋποθέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης;

Θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που διευρύνει τις κατακτήσεις των προηγούμενων χρόνων, που  στοχεύει σε ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία για όλους, και όχι μόνο για τους λίγους και εκλεκτούς της Νέας Δημοκρατίας, όπως οφείλει να είναι μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα.

Παραμένουμε πιστοί στους συνταγματικούς και δημοκρατικούς κανόνες και στην προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Εμείς στηρίξαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την εκλογή του νέου προεδρείου της Βουλής. Όμως είδαμε, από τη μεριά της ΝΔ, παραβάσεις των Συνταγματικών και Κοινοβουλευτικών κανόνων με τις τροπολογίες Βρούτση και την υπόθεση Πολάκη και με νέο κρούσμα τη μη ακρόαση του προέδρου της ΔΕΗ από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, παρά τη ρητή πρόβλεψη του Κανονισμού της Βουλής.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι έχει αργήσει ο απολογισμός της κυβερνητικής θητείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..Μήπως θέλετε να κρυφτούν κάτω από το χαλί τα αίτια της ήττας;

Αντιθέτως. Έχουν καθοριστεί οι κομματικές διαδικασίες, όπου με βάση τον απολογισμό της κυβερνητικής θητείας και την αξιολόγηση λαθών κι επιτυχιών θα τροφοδοτηθεί η νέα, ισχυρή και δυναμική επανεκκίνηση σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο. Το κυβερνητικό έργο ’15-’19, που οδήγησε την Ελλάδα έξω από τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη.

Είναι σαφές ότι η νέα πορεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα είναι επιτυχημένη, αν αναδείξει και αντιμετωπίσει τα αίτια της  εκλογικής ήττας, που δεν αφορούν μόνο το εσωτερικό του, αλλά και τις πρακτικές του αντιπάλου. Και σε αυτή την αξιολόγηση θα στηριχτεί και η νέα πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης, που κάθε μέρα φαίνεται και πιο αναγκαία, λόγω των αρνητικών για την κοινωνία επιλογών της ΝΔ.

Ο  ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προς τα που πρέπει να κινηθεί μετεκλογικά και εν μέσω της διαδικασίας μετασχηματισμού του; προς την κεντροαριστερά, την αριστερή σοσιαλδημοκρατία ή να ηγηθεί ενός ευρύτερου λαϊκού-προοδευτικού μετώπου;

Χρειαζόμαστε μία νέα κοινωνική συμφωνία που θα ενεργοποιεί τους πολίτες και την οικονομία, σε  μια προοδευτική προοπτική, με δυνατές και ουσιαστικές δημοκρατικές λειτουργίες και με στόχο την κοινωνική ευημερία σε έναν κλιματικά βιώσιμο πλανήτη.

Το ανοιχτό κάλεσμα της Προοδευτικής Συμμαχίας απευθύνεται σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες που επιθυμούν τη δημιουργία ενός ισχυρού, δημοκρατικού, πολιτικού και κοινωνικού συνασπισμού, με ισχυρή οικολογική ταυτότητα.

Με το ΚΙΝΑΛ μπορεί και υπό ποιες προϋποθέσεις να υπάρξει ενιαίο μέτωπο;

Σε προγραμματική βάση υπάρχουν ανοιχτά περιθώρια συνεργασίας από το 2015. Βέβαια, η αρνητική στάση του ΚΙΝΑΛ σε θέματα δημοκρατίας, όπως η απλή αναλογική, και η προσκόλλησή του στον κ. Μητσοτάκη δημιουργούν πολλά ερωτηματικά.

Αποτελεί στρατηγική επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ, και το υλοποιούμε στην Ευρώπη, η δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου κεντροαριστερών, σοσιαλιστών, αριστερών και οικολόγων απέναντι στις βαθιά συντηρητικές δυνάμεις και τον σκληρό νεοφιλελευθερισμό. Καλούμε το ΚΙΝΑΛ, καθώς και όλα τα κόμματα που τοποθετούνται στον προοδευτικό άξονα, σε αυτή τη νέα κοινωνική συμφωνία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Κόμμα σκατζόχοιρος ή ανοικτό κόμμα; Μήπως φοβούνται κάποιοι τη διεύρυνση;

Σαφώς ανοιχτό κόμμα. Ο προοδευτικός δημοκρατικός χώρος και η αριστερά ήταν πάντα ανοιχτοί και δημιουργικοί χώροι. Χρειαζόμαστε, όμως, ένα νέο οργανωτικό μοντέλο που να ικανοποιεί τους πολίτες, μία νέα, δημοκρατική και δημιουργική σχέση μεταξύ μελών και κόμματος και υπέρβαση της κομματικής εσωστρέφειας, η οποία απομακρύνει τους πολίτες από την πολιτική. Στο τέλος της ημέρας, η ουσία είναι το άνοιγμα και η σύνδεση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με την κοινωνία, η οργανωτική του ενίσχυση και η ουσιαστική πολιτική έκφραση και ενδυνάμωση της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Εκλογή προέδρου από τη βάση; Υπάρχει το ρίσκο των μελών μιας χρήσης;

Οι οργανωτικές επιλογές υπακούουν και εξυπηρετούν πολιτικούς στόχους. Και εμείς στοχεύουμε στην ενεργοποίηση νέων μελών και γενικότερα του κοινωνικού δυναμικού που απαιτείται για την προοδευτική διακυβέρνηση την οποία έχει ανάγκη ο τόπος μας. Άρα, δεν θέλουμε απλά μέλη μιας χρήσης, αλλά έναν δυνατό ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί τον σκοπό της ισχυρής και δίκαιης Ελλάδας.

Print Friendly, PDF & Email