Συνέντευξη στην ιστοσελίδα «libre.gr»

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου στην ιστοσελίδα «libre.gr» και στον δημοσιογράφο Χρόνη Διαμαντόπουλο

Κύριε Πρόεδρε, την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί τον συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τι αναμένετε από αυτό; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

Το Συνέδριο και η εκλογή νέων Οργάνων σε όλα τα επίπεδα ολοκληρώνουν την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Είναι ένα κρίσιμο βήμα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κόμματός μας και της σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία και τον προοδευτικό κόσμο της χώρας μας. Αυτή ήταν η βασική μας επιλογή μετά την εκλογή μου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο πρόγραμμα και ένα σύγχρονο καταστατικό να ξαναβάλουμε μπροστά τη λειτουργία μας σε όλη την Ελλάδα, με αξιοπιστία αλλά και με δυναμισμό. Για να ανατρέψουμε τη δεξιά πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Και να κάνουμε πράξη την προοδευτική διέξοδο!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο 5ο του Συνέδριο παρουσιάζει τη νέα του πολιτική πρόταση στην ελληνική κοινωνία. «Μαζί δημιουργούμε το αύριο. Δίκαια, Μαχητικά, Περήφανα». Αυτό είναι το σύνθημα του Συνεδρίου μας και εκφράζει το στόχο και τις προσδοκίες μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλάζει, δυναμώνει και αφήνει πίσω όλα όσα τον πλήγωσαν και στέκεται δίπλα στην κοινωνία.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνει έμφαση στην εσωκομματική δημοκρατία αλλά και στον ενιαίο λόγο και δράση, χωρίς ομαδοποιήσεις και προσωπικές στρατηγικές, γιατί αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία. Ένα δυναμικό κόμμα, πυρήνα της προοδευτικής παράταξης, που θα ακούει, θα αφουγκράζεται, θα συνομιλεί με τους πολίτες και θα δίνει λύσεις. Τεκμηριωμένες, προοδευτικές, σύγχρονες και ριζοσπαστικές. Με απλά λόγια: Αλλάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Η Αριστερά είναι πολυδιασπασμένη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015, έχουν ανακύψει τουλάχιστον άλλα τέσσερα κόμματα, που αναμένεται να διεκδικήσουν με αξιώσεις την είσοδό τους στην Βουλή. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, πολυδιασπάστηκε; Οφείλεται στο γεγονός ότι υπηρέτησε τα μνημόνια ή ότι δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες αρχικά ως κυβέρνηση και στη συνέχεια ως αντιπολίτευση;

Δεν έχει νόημα να μιλάμε ξανά και ξανά για τις παλιές αποχωρήσεις του 2015, εξάλλου από τότε έχουν γίνει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις και έδωσαν οι πολίτες τις απαντήσεις στις τότε αποχωρήσεις. Η εντολή τον Σεπτέμβρη του 2015 ήταν απολύτως καθαρή, όπως και 4 χρόνια μετά στις εκλογές του 2019 πήραμε 32%.

Στις δύο πρόσφατες διασπάσεις του 2023-2024, πράγματι καταγράφηκαν παθογένειες του κόμματός μας, τις οποίες εντοπίζουν οι θέσεις του Συνεδρίου μας. Και για τον λόγο αυτό κάνουμε πολλές αλλαγές για να μη γίνουν τα ίδια λάθη.

Τα κόμματα που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο 1,5 χρόνο δεν επιβραβεύθηκαν για τις διασπάσεις, όπως δείξανε και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Και στις τελευταίες κρίσιμες πολιτικές επιλογές για τη δικογραφία των Τεμπών, αποδεικνύονται πάλι αναξιόπιστα.

Η κοινωνία δεν επικροτεί τις διασπάσεις, αλλά την ενότητα και την αξιοπιστία. Και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ κάνει την ίδια επιλογή: ενότητα και αξιοπιστία.

Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πέρασε μια πολύ δύσκολη και επώδυνη περίοδο που οδήγησε στην απαξίωσή του. Αυτό έκανε δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας να μην μας εμπιστεύεται. Αυτή την παθογένεια ανατρέπουμε. Σε αυτό στοχεύουν και οι καταστατικές αλλαγές και οι προτεραιότητες του Συνεδρίου μας. Κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ώστε να να έχει στήριγμα ο πολίτης. Και να τροφοδοτήσουμε μία νέα σχέση με την πολιτική, που θα κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη.

Για να έχουμε φθηνότερες τιμές στο σούπερ μάρκετ και στην ενέργεια, για να έχουμε καλύτερους μισθούς, καλύτερα νοσοκομεία, καλύτερα σχολεία, καλύτερες συντάξεις, πρόσβαση όλων στα δημόσια αγαθά. Να υπάρχει μια ισχυρή Πολιτεία δηλαδή, η οποία θα στηρίζει τους πολίτες και για τα μικρά καθημερινά προβλήματα, αλλά και για τα μεγάλα. Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους εδώ και καιρό, γίνεται συζήτηση για τη «χρησιμότητα» ή όχι ενός νέου κόμματος υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω δύο πράγματα. Το πρώτο, είναι αν αυτό το έχετε συζητήσει με τον πρώην πρωθυπουργό και τις σας έχει πει και το δεύτερο αν αυτή η συζήτηση που δεν διαψεύδεται αποδυναμώνει τελικά το κόμμα σας.

Με τον Αλέξη Τσίπρα συνεργαζόμαστε στενά εδώ και πολλά χρόνια, συζητάμε τα πάντα και σταθερή μου πεποίθηση είναι ότι αποτελεί ένα πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα. Και αυτό που αποδυνάμωσε το κόμμα μας είναι η τεράστια απαξίωση της περιόδου Κασσελάκη. Αυτό οδήγησε στο να μην υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση, καθώς ο κόσμος απογοητεύθηκε.

Πλέον είμαστε σε μία νέα περίοδο και είναι λογικό ο προοδευτικός κόσμος να είναι προβληματισμένος. Και σαφέστατα αναζητά έναν ισχυρό αριστερό προοδευτικό πόλο απέναντι στη ΝΔ. Σε αυτή την κατεύθυνση ανέλαβα πολλές πρωτοβουλίες το τελευταίο εξάμηνο.

Η αδυναμία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς να ανταποκριθούν σε αυτή την κοινωνική ανάγκη μας υποχρεώνει να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Από τις πρώτες ημέρες της εκλογής μου με τον Αλέξη Τσίπρα διατυπώσαμε τον ίδιο κοινό στόχο και μου εξέφρασε τη στήριξή του στην προσπάθεια για ανανέωση, ανασύνθεση και ισχυροποίηση της προοδευτικής παράταξης. Και για να γίνει πραγματικότητα αυτή η προοπτική, απαιτούνται σοβαρές πρωτοβουλίες και ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πυλώνας και καταλύτης των εξελίξεων στον προοδευτικό χώρο. Αυτός είναι και ο στόχος του Συνεδρίου μας. Και σε αυτό τον στόχο όλο το δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι καθολικά προσηλωμένο.

Οι βουλευτές του κόμματος Κασσσελάκη τελικά απέσυραν τις υπογραφές τους στην πρότασή σας για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθεί το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών…

Πρόκειται για ένα καθαρό παράδειγμα αναξιοπιστίας και μάλιστα κοινοβουλευτικό. Και όταν αυτό λαμβάνει χώρα στο ζήτημα των Τεμπών δείχνει και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται μερικοί την πολιτική. Την ώρα που εμείς διαβάζαμε κάθε μία από τις χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας και συντάξαμε μια απόλυτα τεκμηριωμένη πρόταση, κάποιοι επέλεξαν να λειτουργήσουν με βάση μικροπολιτικά και επικοινωνιακά οφέλη.

Εμείς ούτε έχουμε αλλάξει άποψη, ούτε ετεροπροσδιοριζόμαστε. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποφάσισε συλλογικά να δημοσιοποιήσει την πρόταση του και να είναι διαθέσιμη για υπογραφές, χωρίς καμιά διαπραγμάτευση.

Έχουμε πει πολλές φορές, και το τηρούμε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η φωνή της δικαιοσύνης, της αλήθειας και της κοινωνίας μέσα και έξω από τη Βουλή. Είμαι πολύ υπερήφανος για τη δουλειά που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το συγκεκριμένο θέμα και για την πλήρη και τεκμηριωμένη πρόταση που έχει καταθέσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποκάλυψε ότι πρέπει να εξεταστεί το έγκλημα της σύγκρουσης μαζί με αυτό της συγκάλυψης και με το μπάζωμα. Χωρίς επικοινωνιακούς τακτικισμούς, είπαμε ότι πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, ακόμη και του κ. Μητσοτάκη.

Και όλα αυτά την ώρα που η πρόταση της ΝΔ επιχειρεί να μπαζώσει ξανά την αλήθεια, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ άφηνε εκτός κάδρου τον κ. Μητσοτάκη και όλη την επιχείρηση συγκάλυψης και ενώ το ΚΚΕ επέλεξε να διατυπώσει άποψη αλλά να μην την εισάγει σε διαδικασία Ολομέλειας ή να διερευνήσει συνεργασίες με άλλα προοδευτικά κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Νέα Αριστερά, δεν κατάφεραν να συγχρονιστούν σ’ ένα θέμα όπως αυτό για τις κατηγορίες που θα περιλαμβάνει μια πιθανή κοινή πρόταση των δύο κομμάτων. Αυτό τι δείχνει κατά τη γνώμη σας για τα δύο κόμματα;

Με τη Νέα Αριστερά αρχίσαμε διάλογο για να υπάρξει κοινή πρόταση για τα Τέμπη και αυτό είχε δημοσιοποιηθεί. Στη συνέχεια, και ενώ τους ενημερώσαμε ότι από τη δικογραφία προκύπτει και η διερεύνηση του μπαζώματος και η έρευνα για την ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, μας απάντησαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καν πρόταση…

Θεωρώ ότι οι δικαιολογίες που υιοθέτησε η Νέα Αριστερά είναι προσχηματικές. Στην πραγματικότητα, η Νέα Αριστερά αποφάσισε να μην συνυπογράψει την πρόταση προανακριτικής όταν συμπεριλήφθηκε το όνομα του κ. Μητσοτάκη στους ελεγχόμενους της πρότασης μαςΑκόμα μία άρνηση συνεργασιών εκ μέρους τους…

Εμείς δεν θα αλλάξουμε γραμμή. Εδώ και 2 χρόνια για αυτή την τραγική υπόθεση έχουμε δεσμευτεί. Θα είμαστε η φωνή της Κοινωνίας και της Δικαιοσύνης. Τιμάμε τον όρκο μας στον ελληνικό λαό και στο Σύνταγμα. Δεν μπορούμε να κρύψουμε την αλήθεια ή να πούμε ότι την κρατάμε κλειστή σε ένα συρτάρι μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες. Έχουμε ηθική υποχρέωση: Όλα στο φως, τώρα!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει και στο παρελθόν διάλογο με τη Νέα Αριστερά και κοινές πολιτικές δράσεις εντός και εκτός Βουλής. Σας θυμίζω την πρόταση για κοινή υποψηφιότητα ΠτΔ, την πρόταση δυσπιστίας, την ερώτηση για την απόλυση του Κώστα Γενηδούνια, το κείμενο για τη Γάζα.

Πρώτος εγώ, αμέσως μετά την εκλογή μου, απεύθυνα κάλεσμα σε πρώην συντρόφους μας που απομακρυνθήκαμε ή διαφωνήσαμε.

Ας εξηγήσουν από τη Νέα Αριστερά στους προοδευτικούς πολίτες τον λόγο που κρατούν αυτή τη στάση και επιλέγουν να παραμένει διασπασμένη και χωρίς κοινές πρωτοβουλίες την προοδευτική αντιπολίτευση. Ο μόνος που χαίρεται με αυτές τις επιλογές είναι ο κύριος Μητσοτάκης και η ολιγαρχία που τον στηρίζει. Με όλες αυτές τις εξελίξεις ενισχύεται και επιτείνεται το καθήκον μας να ισχυροποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος μπορεί – και επιβάλλεται να είναι- ο εκφραστής της προοδευτικής διεξόδου από τη δυστοπία Μητσοτάκη.

Με αφορμή το πρόγραμμα για την ευρωπαϊκή άμυνα safe, τον πόλεμο στην Παλαιστίνη και τις εξελίξεις στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά κάνατε λόγο, για κυβέρνηση «επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα». Ωστόσο σ’ ένα διεθνές περιβάλλον σαν αυτό που καλείται να συνυπάρξει η Ελλάδα τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση;

Πριν λίγες ημέρες ο ίδιος προσωπικά μαζί με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφθηκα την Παλαιστίνη, κάτι που είχε αποφύγει ο κ. Μητσοτάκης, αν και όφειλε στο πλαίσιο και της πάγιας εθνικής γραμμής και της διπλωματικής δεοντολογίας. Συναντήθηκα με ανώτατους αξιωματούχους της Παλαιστίνης, καθώς αυτή τη στιγμή στη Γάζα υπάρχει ένας βάρβαρος αποκλεισμός και λιμός. Υπάρχουν χιλιάδες θύματα, δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, πολίτες και παιδιά που υποφέρουν. Συντελείται μια τραγική γενοκτονία. Είναι ένα στίγμα για την ανθρωπότητα αυτό που συμβαίνει.

Εμείς έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση να αναλάβει η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο και την Αίγυπτο την ευθύνη της ανθρωπιστικής βοήθειας. Να αναγνωρίσουμε το κράτος της Παλαιστίνης και να υποστηρίξουμε τη λύση δύο βιώσιμων κρατών, στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, με βάση τα σύνορα του 1967.

Η κυβέρνηση δεν μας έχει απαντήσει στην πρότασή μας εδώ και 10 ημέρες. Γιατί δεν καλούμε τον Πρόεδρο Αμπάς της Παλαιστίνης στην ελληνική Βουλή; Πρέπει να σας πω ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Παλαιστίνης μου μετέφερε ότι είναι θετικός σε μια τέτοια πρόταση. Τέτοιες προτάσεις συμβάλλουν και στην εξωτερική πολιτική και της χώρας, αλλά και στην ειρήνη.

Επισκεφθήκαμε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και μας εκδήλωσε κι αυτός την ανησυχία του. Ο ναός του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, όπου φιλοξενούνται 300 Χριστιανοί έχει σοβαρές ζημιές. Δεν θα έπρεπε το ελληνικό κράτος, σε συνεργασία και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, να παρέμβει ώστε να ανακατασκευαστεί και να προστατευθεί;

Η Ελλάδα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μπορούσε να πάρει πρωτοβουλία και να συγκαλέσει μία διεθνή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, που θα συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως είχε κάνει με αντίστοιχες πρωτοβουλίες ανώτατου επιπέδου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά δεν είναι μόνο το Παλαιστινιακό όπου διαπιστώνουμε υποχώρηση του κ. Μητσοτάκη από εθνικές γραμμές. Δείτε πόσες ήττες έχουμε το τελευταίο διάστημα: Καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης που σταμάτησε στην Κάσο, νέα φάση στο παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, παρουσία της Τουρκίας και απουσία της Ελλάδας από διεθνείς, ακόμα και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, προμήθεια αεροπλάνων F35 στην Τουρκία. Ναι είναι ξεκάθαρο ότι θα μπορούσε να γίνουν αλλιώς τα πράγματα, υπήρχαν πολλές εναλλακτικές και περιθώρια που δεν αξιοποίησε η κυβέρνηση, αντίθετα υποχώρησε.

Και στο θέμα του ιδιοκτησιακού της Μονής του Σινά έχουμε μια διπλωματική ήττα και υποχώρηση της κυβέρνησης. Η χωρίς αποτέλεσμα επιστροφή του κ. Γεραπετρίτη από την Αίγυπτο και το ταξίδι του εκεί μετά την απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου αποδεικνύει ότι η χώρα μας τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Μην ξεχνάτε ότι είχε προηγηθεί προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου που διαψεύστηκε απόλυτα. Αυτό δείχνει έλλειμμα εξωτερικής πολιτικής.

Το ίδιο συμβαίνει με το πρόγραμμα SAFE – ReArmEU για τις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες, το οποίο ψηφίσθηκε χωρίς κανέναν ουσιαστικό περιορισμό για την Τουρκία. Και ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας το χαρακτήρισε «κερκόπορτα» για να αποφύγει τις ευθύνες, μόνο που η κριτική μας για τις υποχωρήσεις στην εξωτερική πολιτική αφορά όλη την κυβέρνηση.

Υπάρχει εναλλακτική. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης. Χρειαζόμαστε ισχυρή εξωτερική πολιτική, με δικές μας εθνικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή που ασκούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Που κατοχύρωνε τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα σταθερότητας και αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή. Που έλυνε χρόνια προβλήματα (πχ Συμφωνία των Πρεσπών, Βαλκάνια, Νοτιοανατολική Μεσόγειο), που έβαζε ως προτεραιότητα την ειρήνη, την ασφάλεια και το διεθνές δίκαιο, που έβαζε φρένο στην τουρκική προκλητικότητα. Και έτσι κατοχύρωνε και το ρόλο και τα συμφέροντα της χώρας μας.