Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα, Τετάρτη 4/6/2025, στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο 105,5 και την εκπομπή του Σπύρου Σουρμελίδη.
Σπ. Σουρμελίδης: Έχουμε μαζί μας τονΠρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος είναι καθ’ οδόν για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Καλή σας μέρα.
Σ. Φάμελλος: Καλημέρα κ. Σουρμελίδη. Καλημέρα και στους ακροατές σας.
Σπ. Σουρμελίδης: Να ρωτήσω ευθύς εξ αρχής πώς προέκυψε αυτό το ταξίδι στην Παλαιστίνη και γιατί γίνεται αυτή τη στιγμή;
Σ. Φάμελλος: Είναι υποχρέωσή μας. Είναι ανθρώπινη υποχρέωσή μας μπροστά στο υπέρτατο αγαθό της ζωής. Είναι υποχρέωσή μας μπροστά στη γενοκτονία που εξελίσσεται στη Γάζα. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στην αμφισβήτηση της ζωής, της ασφάλειας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Νομίζω ότι πρέπει και εμείς να συμβάλλουμε. Δεν είναι η πρώτη πρωτοβουλία που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το τελευταίο διάστημα, και με την επίσκεψή μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με συνυπογραφή κειμένου με τα άλλα κόμματα και με κοινοβουλευτικό έλεγχο και ερωτήσεις, έχουμε βάλει από πάρα πολλές πλευρές την υποχρέωση πρωτοβουλιών για να σταματήσει η αιματοχυσία και η γενοκτονία στη Γάζα και βέβαια και για τον ρόλο που πρέπει η χώρα μας να έχει σε αυτή την υπόθεση, γιατί δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλός και αμέτοχος ο κ. Μητσοτάκης.
Το έχουμε πει ξεκάθαρα, και αυτό αφορά και όλους τους ενεργούς πολίτες, όλους τους πολίτες της χώρας μας, ότι οφείλουμε να πάρουμε θέση. Γιατί η σιωπή είναι συνενοχή. Εμείς θέλουμε να συμβάλλουμε στην άμεση διακοπή αυτής της τραγωδίας, της φρίκης που εξελίσσεται στη Γάζα και να αναδείξουμε το θέμα και με την επίσκεψή μας. Και να αναδείξουμε και κάτι ακόμα: ότι οι διεθνείς θεσμοί έχουν σημασία. Διότι, κ. Σουρμελίδη, μέσα σε αυτή τη φρίκη, την απάνθρωπη εξέλιξη, επιπλέον έχουμε και πλήρη απαξίωση των διεθνών θεσμών. Εμείς πηγαίνουμε από την πλευρά του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς νομιμότητας και των θεσμών, για να πούμε ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι αποφάσεις του ΟΗΕ, γι’ αυτό έχουμε διεθνείς και παγκόσμιους θεσμούς. Γιατί και αυτό έχει αμφισβητηθεί και από τις κυβερνήσεις πάρα πολλών χωρών το τελευταίο διάστημα.
Σπ. Σουρμελίδης: Και κυρίως των ευρωπαϊκών, εννοείται.
Σ. Φάμελλος: Αναφέρομαι και στη νέα διοίκηση Τραμπ, αναφέρομαι και σε ευρωπαϊκές, και αναφέρομαι συνολικά στα θέματα του ΟΗΕ, δεν αναφέρομαι μόνο στο Παλαιστινιακό. Μπορώ να σας πω και πάρα πολλά άλλα ζητήματα όπου υποτιμάται ο ρόλος του ΟΗΕ και οι αποφάσεις. Για το Κυπριακό, για τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης, για πάρα πολλά ζητήματα, αλλά εν προκειμένω εμείς πηγαίνουμε από τη μεριά και με την πλευρά των διεθνών θεσμών. Θα είμαστε εκεί δηλαδή και με αυτή τη φωνή.
Σπ. Σουρμελίδης: Μάλιστα. Να πούμε ότι μαζί σας είναι και η κ. Ράνια Σβίγκου, η γραμματέας του κόμματος, η κ. Ρένα Δούρου, υπεύθυνη για τη διεθνή πολιτική, και ο διπλωματικός σας σύμβουλος, ο κ. Παπαγεωργίου. Εκεί ποιες συναντήσεις θα έχετε;
Σ. Φάμελλος: Εμείς θα δούμε σήμερα τον Πατριάρχη στα Ιεροσόλυμα και αύριο έχουμε τρεις επίσημες συναντήσεις. Με την υπουργό Επικρατείας, η οποία είναι υπεύθυνη για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και διασποράς της Παλαιστίνης. Στη συνέχεια με τον αντιπρόεδρο της Παλαιστίνης και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, που αντιστοιχεί στη Βουλή της Παλαιστίνης. Άρα οι συναντήσεις μας είναι με τρεις θεσμικούς εκπροσώπους της Παλαιστίνης, οι οποίες θα γίνουν στη Ραμάλα αύριο το πρωί, και παράλληλα έχουμε και μία ακόμα δυνατότητα επικοινωνίας με τοπικούς φορείς. Έχουμε κάποια ακόμα ραντεβού, αλλά τα θεσμικά ραντεβού είναι αυτά. Εμείς θέλουμε να εκφράσουμε την καταδίκη της ισραηλινής πολεμικής επέμβασης στη Γάζα και την αμέριστη αλληλεγγύη στον φίλο παλαιστινιακό λαό, που θεωρώ ότι αντιστοιχούν και στην εθνική γραμμή, διότι κι αυτό έχει να κάνει με την εξωτερική πολιτική της χώρας μας.
Σπ. Σουρμελίδης: Μάλιστα, επειδή και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε καλές σχέσεις με το Ισραήλ, σε άλλη περίοδο, σε μια προηγούμενη περίοδο, επαφές δεν υπάρχουν καθόλου με την ισραηλινή ηγεσία αυτή τη στιγμή;
Σ. Φάμελλος: Με την ισραηλινή ηγεσία, όχι. Υπήρξε μια επιλογή δική μας να συναντήσουμε κάποιους εκπροσώπους και του Ισραήλ, όχι της κυβέρνησης του Ισραήλ, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν είναι κάτι τέτοιο εφικτό. Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ποια πρέπει να είναι σήμερα η στάση της χώρας απέναντι στο Ισραήλ. Το έχουμε ξεκαθαρίσει και με την κοινή μας δήλωση με τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα. Δεν αλλάζουμε άποψη ούτε για την καταδικαστέα τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, ούτε για την απελευθέρωση ομήρων. Θέλω να το πω αυτό, είναι οριζόντια θέση μας και αντιστοιχεί στο διεθνές δίκαιο και στη σταθερή εθνική γραμμή.
Σήμερα όμως υπάρχει ένα μείζον ζήτημα εκεί, που είναι μια πολεμική επέμβαση με βίαιο εκτοπισμό, με παρεμπόδιση διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας, τα οποία είναι εγκλήματα πολέμου. Πρέπει να σταματήσει αυτή η φρίκη. Εδώ λοιπόν, σαφέστατα εννοώ – και εγώ προσωπικά, θα σας το πω, συμμετείχα σε αρκετές τριμερείς συναντήσεις με το Ισραήλ- , ότι δεν είναι η ίδια κατάσταση με αυτό που συνέβαινε την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ έχουμε μια έντονη παραβίαση και του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων των παγκόσμιων οργανισμών και των βασικών αξιών του ανθρωπισμού και της ειρήνης. Δεν μπορεί να μην πάρουμε θέση. Και αυτό λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι πρέπει να υπάρχει άμεση κατάπαυση του πυρός, επιτήρηση από τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να μία ξεκάθαρη πρόταση για το τι πρέπει να κάνει η χώρα μας, που αυτή την περίοδο είναι και μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Και βέβαια η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας μπορούν να πάρουν και άλλες πρωτοβουλίες. Θέλω να σας το πω, γιατί κάποιοι ρωτάνε «και τι μπορούμε να κάνουμε;». Εγώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις. Πρώτα απ’ όλα να υπάρχει ένα ανθρωπιστικό τρίγωνο, Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος μπορούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξουν ένα ανθρωπιστικό τρίγωνο και να υπάρχει και μία κινητή νοσοκομειακή μονάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γάζα.
Πρέπει να επανενεργοποιήσουμε εμείς την επίσημη τριμερή συνάντηση που έχει η χώρα μας με την Κύπρο και την Παλαιστίνη, για να υπάρχει και πολιτική βοήθεια. Πρέπει να συντονιστούμε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, γιατί υπάρχουν ζημιές και σε χριστιανικά μνημεία, για να μην πω καταστροφή, όπως στον ναό του Αγίου Πορφυρίου. Η Ελλάδα πρέπει να παίξει ρόλο, με μία πολυμερή διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Μία διάσκεψη η οποία θα επιτηρήσει την εκεχειρία και μπορεί να συντονίζει τα θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτό το είχα ζητήσει, και μπορούσε η χώρα να το αναλάβει αυτό, και μετά την αλλαγή της «διοίκησης» στη Συρία. Υπάρχουν και δύο θεσμικά ζητήματα, τα οποία είναι σταθερές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το πρώτο είναι η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης. Αυτό το είχε αποφασίσει η ελληνική Βουλή το 2015. Βλέπετε ότι ευρωπαϊκές χώρες κάνουν αντίστοιχα βήματα, δεν πρέπει η Ελλάδα να καθυστερεί, και νομίζω ότι οφείλουμε να καλέσουμε και τον πρόεδρο της Παλαιστίνης, τον Μαχμούντ Αμπάς, στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Σπ. Σουρμελίδης: Το είχατε πει αυτό και στον κ. Τασούλα.
Σ. Φάμελλος: Βεβαίως, και το έχω ζητήσει και εγγράφως και από τον κ. Κακλαμάνη, τον Πρόεδρο της Βουλής. Αντιστοιχεί στις στιγμές και στην ευθύνη της χώρας. Εδώ λοιπόν βλέπετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κάνει απλά μία επίσκεψη. Έχει συγκεκριμένες προτάσεις, που μπορεί η χώρα να αναλάβει, μέσα στο πλαίσιο των διεθνών αποφάσεων, σε αντιστοιχία με την εθνική γραμμή και πάνω από όλα με μία πιο μεγάλη υποχρέωση: την υποχρέωση που έχουμε στο αγαθό της ζωής και στην ειρήνη. Δυστυχώς πολλές φορές υποτιμούμε τις μεγάλες αξίες της ζωής και της προόδου των κοινωνιών, και της ελληνικής κοινωνίας, και επειδή αυτό είναι πολύ επικίνδυνο – και για εσωτερική συζήτηση το βάζω αυτό -, δεν πρέπει να υποτιμούμε τα μεγάλα. Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την επανεκκίνησή του ξαναθέτει τα μεγάλα ζητήματα στην πολιτική ζωή και στην προτεραιότητα των δικών του πρωτοβουλιών.
Σπ. Σουρμελίδης: Μετά την επίσκεψή σας, τα αποτελέσματα θα τα κοινοποιήσετε στην κυβέρνηση, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Σ. Φάμελλος: Είναι πάγια τακτική, και δική μου και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά από τέτοιες επισκέψεις να ενημερώνουμε την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό παράλληλα. Σας θυμίζω ότι μετά την επίσκεψή μου στην Κύπρο στις αρχές Δεκεμβρίου, ενημέρωσα τον κ. Γεραπετρίτη σε συνάντηση που είχαμε για τα θέματα αυτά. Σαφέστατα ενημερώνουμε την ελληνική Πολιτεία και τον ελληνικό λαό. Δεν κάνουμε μυστική διπλωματία, ούτε έχουμε μία τέτοια επιδίωξη. Θέλουμε να διεθνοποιήσουμε το θέμα και εμείς, με τις δυνάμεις που έχουμε. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην άμεση διακοπή της γενοκτονίας που εξελίσσεται σήμερα στη Γάζα, και να συμβάλλουμε και στην ευρύτερη υπόθεση της ειρήνης και της ασφάλειας. Σε αυτή τη γραμμή εμείς θα είμαστε συνεπείς. Θα πιέσουμε το Ισραήλ πράγματι, στο βαθμό που το Ισραήλ δεν συμμορφώνεται με τη διεθνή νομιμότητα εμείς ζητάμε να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα και κυρώσεις. Και θα το ζητήσω και από την ελληνική κυβέρνηση ξανά, διότι πρέπει να υπάρξει μία έμπρακτη απόδειξη. Και για έναν ακόμα λόγο: Η κοινωνία έχει κουραστεί από τα λόγια. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ελληνική κοινωνία, αναφέρομαι και στη διεθνή κοινωνία. Είναι ένα ζήτημα σεβασμού των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών, όπως σας είπα. Δεν μπορούμε να μένουμε σε διαπιστώσεις.
Σπ. Σουρμελίδης: Και να κρατήσουμε ότι η θέση σας είναι σαφής και σε ό,τι αφορά την καταδίκη εκείνης της τρομοκρατικής επίθεσης του Οκτωβρίου του 2023.
Σ. Φάμελλος: Δεν έχουμεαλλάξει θέση ποτέ, σαφώς, και για την επιστροφή των ομήρων.
Σπ. Σουρμελίδης: Εδώ έχουμε ένα άλλο επίπεδο πια, έχουμε πάει αλλού.
Σ. Φάμελλος: Μιλάμε για μία ανθρωπιστική φρίκη, η οποία εξελίσσεται. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να τη σταματήσουμε και σαφέστατα παραμένουν οι θέσεις μας. Μάλιστα εμείς τηρούμε την εθνική γραμμή και έχουμε μεγάλη συνέπεια σε όλες τις τοποθετήσεις μας και αυτό είναι ένα δείγμα της μεγάλης αλλαγής που έχει γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όμως επιτρέψτε μου να πω ότι πρέπει και η κυβέρνησή μας να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες. Αν θέλετε είναι ένα μήνυμα και προς την κυβέρνηση η δική μας επίσκεψη, σχετικά με το πώς πρέπει να παρεμβαίνουμε και να ασκούμε πολιτική προς τα συμφέροντα της χώρας, της ειρήνης και της ανθρώπινης ζωής γενικότερα. Αυτές είναι οι προτεραιότητες στην πολιτική.
Σπ. Σουρμελίδης: Κύριε Πρόεδρε, βεβαίως, αυτό είναι το σημαντικότερο θέμα και δεν συγκρίνεται με οτιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή, αλλά χθες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εσείς προσωπικά, πήρατε μία ακόμα πρωτοβουλία: Ζητήσατε από τον Πρόεδρο της Βουλής να γίνει και μία διακομματική επίσκεψη στη Μονή του Σινά. Υπάρχει και αυτό το θέμα. Μάλιστα σήμερα ο κ. Γεραπετρίτης βρίσκεται στην Αίγυπτο για το ζήτημα αυτό. Γιατί και αυτή η πρωτοβουλία σας για διακομματική επίσκεψη;
Σ. Φάμελλος: Έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο είναι και αυτό στην εξωτερική πολιτική της χώρας και έχει να κάνει με την πρόσφατη απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία δημιουργούνται σοβαρότατες αρνητικές εξελίξεις ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Εδώ λοιπόν είναι καθαρό ότι υπήρχε θέμα και έλλειμμα στη διαχείριση του ζητήματος από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών. Αναδείχθηκε με την απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου, λίγες μόνο μέρες μετά τις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και αυτό μας δημιουργεί σοβαρότατη ανησυχία. Πέρα από την κριτική, που ξεκάθαρα κάνουμε στην κυβέρνηση και η οποία επιβεβαιώνεται από την εσπευσμένη επίσκεψη του κ. Γεραπετρίτη, αν ήταν προετοιμασμένη η ελληνική κυβέρνηση και αν είχε διαπραγματευτεί, εκτελέσει, ολοκληρώσει τη λεγόμενη συμφωνία για το ιδιοκτησιακό, για την οποία έχω δει και σε δημοσιεύματα σχετικά το πρόπλασμά της, δεν θα είχαμε σήμερα αυτό το έλλειμμα. Πρέπει και η ελληνική Βουλή, παράλληλα με οτιδήποτε κάνει εκ των υστέρων και με καθυστέρηση η κυβέρνηση, να παρέμβει και να δηλώσει εκ μέρους όλων των κομμάτων τη μεγάλη σημασία που έχει η Μονή του Σινά και για τον Ελληνισμό και για την Ορθοδοξία. Ταυτόχρονα ζητήσαμε να δηλώσει η Ελληνική Βουλή, διακομματικά και υπερκομματικά, πολιτική στήριξη δια των εκπροσώπων της ελληνικής κοινωνίας στο θέμα του ιδιοκτησιακού της Μονής του Σινά. Ουσιαστικά προτείνουμε ακόμα ένα στοιχείο θετικής πολιτικής διπλωματικής πρότασης μπροστά στο έλλειμμα της κυβέρνησης και σε μια αρνητική εξέλιξη. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, όχι μόνο κάνοντας κριτική, αλλά εκφράζοντας συγκεκριμένες επιλογές σε συγκεκριμένες προτάσεις.
Σπ. Σουρμελίδης: Κύριε Πρόεδρε, αφού είμαστε σε αυτή την περιοχή, ένα ακόμα θέμα το οποίο είναι και θέμα των τελευταίων ωρών. Έγινε γνωστό ότι και η διοίκηση Χαφτάρ στην Ανατολική Λιβύη σκέφτεται να αναγνωρίσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, είναι σε έντονες επαφές με την τουρκική κυβέρνηση και αν αυτό συμβεί, είναι ακόμα δυσμενέστερο για τα ελληνικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Πώς το σχολιάζετε όλο αυτό;
Σ. Φάμελλος: Δυστυχώς το ζήτημα με το λεγόμενο τουρκολιβυκό, το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, γιατί οφείλω να το τοποθετήσω έτσι, είναι ένα σοβαρό έλλειμμα της εξωτερικής πολιτικής του κ. Μητσοτάκη. Σας θυμίζω ότι ήταν την πρώτη περίοδο της απούσας διπλωματίας, την περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του δεδομένου συμμάχου και της υποχωρητικότητας και η νέα εξέλιξη, αυτή για τη συγκρότηση επιτροπών στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, είναι μία ιδιαιτέρως ανησυχητική εξέλιξη.
Θυμίζω ότι τότε η κυβέρνηση είχε επενδύσει επικοινωνιακά στην πλευρά Χαφτάρ και στον πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής, τον κ. Σάλεχ, για να υπάρχουν πιέσεις στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Τρίπολης. Αλλά το γεγονός για το οποίο δεν έχουμε ενημέρωση, είναι ότι για λόγους που δεν έχουν εξηγηθεί, η Ελλάδα αποχώρησε από τις διαδικασίες που αφορούν την επόμενη ημέρα της Λιβύης και αυτό θεωρώ ότι είναι εγκληματικό, γιατί η χώρα μας πρέπει να παίζει κομβικό ρόλο στην ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ένας από τους λόγους που ζητώ να γίνει αυτή η διεθνής διάσκεψη με πρωτοβουλία της χώρας μας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, είναι γιατί η Ελλάδα πρέπει να κατοχυρώσει έναν ρόλο που είχε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν μία χώρα με δική της πρωτοβουλιακή, πολυπαραμετρική εξωτερική πολιτική, με δικό της λόγο, αλλά και με μία στιβαρότητα και ισχύ που έδινε τη δυνατότητα να λυθούν προβλήματα. Κάτι τέτοιο είναι ακριβώς το αντίθετο με τις ήττες που μετράμε με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι μία ακραία ανησυχητική εξέλιξη.
Μπορώ να το συνδέσω και με άλλες αρνητικές εξελίξεις: Θα βάλω ως συμβολική και απαράδεκτη την ακύρωση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, όπου χωρίς λόγο και με απουσία δικών μας πρωτοβουλιών έχουμε δώσει δικαιώματα. Δεν ξέρω αν έχουν κατοχυρωθεί αυτά ή όχι. Και δεν θα το ήθελα με τίποτα να εκφράζουν λόγο για τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα άλλες χώρες, και αναφέρομαι στην Τουρκία, για ένα έργο το οποίο είχε χαρακτηριστεί έργο ευρωπαϊκής προτεραιότητας και ενδιαφέροντος. Οφείλω λοιπόν να είμαι σκληρά επικριτικός απέναντι στα μεγάλα διπλωματικά ελλείμματα του κ. Μητσοτάκη.
Μπορεί οι Έλληνες πολίτες και οι Ελληνίδες να αντιμετωπίζουν καθημερινά τα ελλείμματα στο πώς βγαίνει ο μήνας και στο πόσο ακραία προκλητικό και άδικο είναι να πλουτίζουν κάποιοι κολλητοί της κυβέρνησης και κάποια ολιγοπώλια ενώ υπάρχει αγωνία στην υπόλοιπη κοινωνία για την επόμενη μέρα της, αλλά δυστυχώς τα ελλείμματα αυτά είναι πολύ έντονα και μεγάλα και στα ζητήματα της διπλωματικής πολιτικής. Γι’ αυτό και αναλαμβάνουμε συνεχείς πρωτοβουλίες, αντίστοιχες των εθνικών γραμμών, για να υπενθυμίζουμε και να πιέζουμε την κυβέρνηση να υπηρετεί εθνικές γραμμές και στρατηγικές που έχουν κατοχυρωθεί και με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σπ. Σουρμελίδης: Κρατάμε λοιπόν τις προτάσεις σας και για τη Διάσκεψη και για τη συνεργασία που μπορεί να γίνει με Αίγυπτο και Κύπρο και μάλιστα τη στιγμή που βλέπουμε ότι και η κοινωνία των πολιτών παγκοσμίως κινητοποιείται για ανθρωπιστική βοήθεια και για το τέλος της σφαγής στη Γάζα και έχουμε από τις 6 μέχρι 20 Ιουλίου όλη αυτή την κινητοποίηση.
Σ. Φάμελλος: Εμείς έχουμε αυτή την παράλληλη κινητοποίηση για ανθρωπιστικό και υγειονομικό υλικό κυρίως, αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτό το τρίγωνο ώστε να μεταφερθεί με ασφάλεια στην Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια και υγειονομικό υλικό. Έχουμε ήδη και εμείς καλέσει μέσα από τη δομή της αλληλεγγύης να υπάρχει συγκέντρωση υγειονομικού υλικού, το φλέγον όμως είναι να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα. Είναι το πιο σημαντικό καθήκον που έχουμε απέναντι στη ζωή.
Σπ. Σουρμελίδης: Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε να σας ευχηθούμε καλό ταξίδι και με θετικά, τουλάχιστον σε συμβολικό και διπλωματικό επίπεδο, αποτελέσματα. Να είστε καλά.
Ακούστε τη συνέντευξη εδώ.