Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εδώ και μήνες είμαστε μάρτυρες ενός μπαράζ δημοσιευμάτων και παρουσίας του κυρίου Υπουργού σε όλα τα κανάλια. Τι έλεγε αυτή η επικοινωνιακή πλημμυρίδα; Ότι η Νέα Δημοκρατία θα αυξήσει επιτέλους τις συντάξεις των συνταξιούχων. Πολλοί συνταξιούχοι το πίστεψαν και ξέρετε, πολλοί πιστεύουν ότι τους επόμενους μήνες θα δουν αυξήσεις στα πορτοφόλια τους. Υποθέτω ότι και ο κ. Αυτιάς, που σας φιλοξένησε τόσες φορές το έχει πιστέψει και αυτός.

Το ερώτημα είναι: τι θα τους απαντήσετε τώρα που θα δουν ότι όλα αυτά ήταν ένα τεράστιο ψέμα; Και από πού προκύπτει αυτό; Μα, από την αναλογιστική μελέτη που εσείς καταθέσατε, η οποία λέει πολύ απλά ότι για τα επόμενα είκοσι χρόνια, κάθε χρόνο η μέση σύνταξη θα βαίνει μειούμενη. Ο ίδιος ο κ. Βρούτσης με την σπουδαία αναλογιστική μελέτη που μας κατέθεσε, παραδέχεται ότι θα μειωθεί η σύνταξη κάθε χρόνο για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Άρα, ψέματα οτιδήποτε έλεγε για αυξήσεις. Ο ελληνικός λαός βέβαια έχει καταλάβει ότι όποτε η Νέα Δημοκρατία δημιουργεί ένα αφήγημα το τελευταίο διάστημα -και πριν τις εκλογές και μετά- πρέπει να προσέχει. Γιατί όπου ακούς, λέει, πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι. Έτσι λέει ο ελληνικός λαός. Αυτή είναι η τακτική της Νέας Δημοκρατίας. Πράγματι άκουσα από έναν συνάδελφο ότι θα γράψει ιστορία αυτό το νομοσχέδιο. Ναι, είναι το μόνο νομοσχέδιο με τη βούλα, που δηλώνει τη μείωση των συντάξεων τα επόμενα χρόνια. Γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν είναι απλά μια Κυβέρνηση που διαστρεβλώνει, προπαγανδίζει. Είναι μια Κυβέρνηση, η οποία ταυτόχρονα εξαπατά, αλλά και συναλλάσσεται, γιατί η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας συναλλάσσεται με την εργοδοσία για να καταργήσει συλλογικές συμβάσεις, συναλλάσσεται με την εργοδοσία για να μην δικαιολογούνται οι απολύσεις, συνεργάζεται με την εργοδοσία για να μειώνει όσο μπορεί περισσότερο τους μισθούς, διότι και ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι το αναπτυξιακό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί σε μείωση των μισθών. Αυτά είναι facts, δεδομένα τα οποία είναι γραμμένα.

Μάλιστα, ο κ. Βρούτσης δεν έχει ιερό και όσιο, διότι φθάνει να εξαπατά με ένα θέμα το οποίο είναι ζωή για τους συνταξιούχους. Δεν μιλάμε για ανθρώπους που μπορούν να μπουν στην αγορά, να δουλέψουν, να διεκδικήσουν το μέλλον τους, να σπουδάσουν. Μιλάμε για τους γονείς μας, για τους παππούδες μας που εξαρτάται η επιβίωσή τους από τη σύνταξη. Η Νέα Δημοκρατία που δεν έχει ιερό και όσιο παίζει και με τις συντάξεις των συνταξιούχων. Αυτό δεν έκανε εξάλλου με την ανάπτυξη του 4%; Αυτό δεν έκαναν τα πλεονάσματα που τάχα θα τα μείωνε; Αυτό δεν έκανε με τις μπουλντόζες στο Ελληνικό; Αυτό δεν έκανε με το προσφυγικό;

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που φέρατε εδώ πριν λίγο καιρό, χωρίς να το ξέρουν οι τοπικές κοινωνίες, με την παράταση που πήρατε για την εβδομαδιαία διαπραγμάτευση του κ. Μηταράκη τι κάνατε τελικά; Ξέρετε ότι ο περιφερειάρχης βγήκε και είπε ότι δεν τον πήρε κανείς από την Κυβέρνηση μία εβδομάδα και ζήτησαν παράταση και τώρα έστειλαν την καταστολή τα ΜΑΤ εναντίον των νησιωτών, όπως τα στέλνουν και εναντίον των προσφύγων, γιατί η Νέα Δημοκρατία λειτουργεί εις βάρος και των Ελλήνων και των προσφύγων, εις βάρος όλων και όλων των συνταξιούχων;

Αυτό ακριβώς γίνεται και σε αυτό το νομοσχέδιο. Βεβαίως, ο κ. Βρούτσης είναι γνωστός. Είναι αυτός ο οποίος το 2012 κατήργησε με νόμο και το επίδομα Χριστουγέννων και το επίδομα Πάσχα και το επίδομα αδείας στις συντάξεις. Το δώρο εννοώ, τα δύο δώρα και το επίδομα. Και βέβαια είναι γνωστός, διότι αυτός έφερε τον υποκατώτατο για τους νέους, είναι γνωστός διότι ο ίδιος ψήφισε τη 13η σύνταξη ως μόνιμο μέτρο εδώ και τώρα διατείνεται ότι αυτό είναι ψέμα. Δηλαδή, η δική του ψήφος, η ψήφος του σημερινού Υπουργού λέει ότι ήταν ψέμα.

Όμως, η δήλωση του κ. Μητσοτάκη στην Έκθεση ότι θα παραμείνει η δέκατη τρίτη σύνταξη ήταν κι αυτό ψέμα;

Υπάρχει και ένα ερώτημα: Πώς θα μπορέσει ο Έλληνας πολίτης να εμπιστευτεί μια Κυβέρνηση που σήμερα αποδεικνύεται εδώ στην Ολομέλεια ότι ο Πρωθυπουργός της λέει ψέματα; Διότι στη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού δήλωσε ότι θα παραμείνει η δέκατη τρίτη σύνταξη και σήμερα έρχεται εδώ και την καταργεί.

Και με μια δημιουργική λογιστική έρχεται να μας πει ότι θα πάρουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι. Ας δούμε πώς. Με 200 εκατομμύρια λιγότερα στον προϋπολογισμό; Από πού; Θα γεννήσετε χρήμα; Πώς; Έχετε μήπως βελτιώσει τους ελέγχους για να καταπολεμήσετε την εισφοροδιαφυγή; Μήπως εσείς δεν είσαστε αυτοί που παραδώσατε ένα ασφαλιστικό σύστημα, αν δεν κάνω λάθος, με εννιακόσιους πενήντα διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού σύνταξης στο ΙΚΑ, με πολλή «μαύρη εργασία», με εισφοροδιαφυγή, με πρόβλημα βιωσιμότητας έτσι ώστε να μην έχει εξασφαλισμένο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα η Ελλάδα το 2015; Διότι αυτά ήρθε να διορθώσει ο νόμος Κατρούγκαλου. Ας μην τα ξεχνάμε όλα αυτά.

Όμως τη δέκατη τρίτη σύνταξη την οποία κόβεται, την κόβεται ολόκληρη από οκτακόσιες χιλιάδες συνταξιούχους και σε ένα μεγάλο ποσοστό από 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχους. Δηλαδή δίνετε μία μικρή αύξηση, γιατί θα δοθεί πιθανά, σε όσους έχουν πάνω από 3.500 ευρώ σταθερή αμοιβή μηνιαία τα τελευταία τριάντα χρόνια. Πόσοι είναι αυτοί; Είναι κάτω από το 2% των συνταξιούχων και στο υπόλοιπο 98% θα μειωθούν οι απολαβές της σύνταξης. Αυτό είναι το ποσοστό. Πάνω από 90%.

Εγώ θεωρώ ότι τα νούμερα, κύριε Τσακαλώτο, είναι πάνω από 90% των ανθρώπων που σε ετήσια βάση θα δουν να μειώνονται οι συντάξεις τους.

Ερχόταν βέβαια στα γνωστά κανάλια στα οποία τριγυρνούσε ο κ. Βρούτσης -με προτιμήσεις βέβαια, γιατί άκουσα κανάλια να τον κατηγορούν ότι έδωσε το νομοσχέδιο ως non paper σε κάποιους φίλους του και όχι σε όλους τους δημοσιογράφους, γιατί κι εκεί κάνει διακρίσεις η Νέα Δημοκρατία, ξέρετε, αυτό το χούι της Δεξιάς να κάνει διακρίσεις εις βάρος των πολιτών δεν το ξεπερνάει ποτέ, ακόμα και στους δημοσιογράφους κάνει διακρίσεις- και έλεγε ότι θα έχουν ένα άλλο «μαξιλάρι» οι συνταξιούχοι για να δικαιολογήσει το κόψιμο της δέκατης τρίτης σύνταξης. Μιλούσε για ένα κοινωνικό εργαλείο, έναν μηχανισμό στήριξης, ο οποίος δεν ήρθε ποτέ. Συζητιόταν, λέει, στη διαβούλευση, αλλά κόπηκε και αυτός. Γι’ αυτό δεν έχω ακούσει μια αιτιολογία.

Ποιο είναι όμως το αντίστοιχο αποτύπωμα στις εισφορές; Και αυτό με ενδιαφέρει και προσωπικά γιατί εγώ, κύριε Σιμόπουλε, και ελεύθερος επαγγελματίας υπήρξα για δεκαετίες και εισφορές πλήρωνα. Έρχεται λοιπόν στους μηχανικούς να αυξήσει τις εισφορές για πάνω από το 90% των εργαζομένων. Προσέξτε, των ελεύθερων επαγγελματιών. Προσέξτε ποιος: Η Νέα Δημοκρατία που έλεγε ότι είναι το κόμμα της μεσαίας τάξης και θα βοηθήσει με τη μείωση των εισφορών στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας, τους μηχανικούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες, έρχεται τώρα και δημιουργεί κλάσεις, που είναι άδικο, και αυξάνει τις εισφορές στο 90% των μηχανικών βοηθώντας αυτούς που παίρνουν 50.000, 60.000, 70.000 εισόδημα. Ναι, πιθανά σε αυτούς μειώνεται η εισφορά.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα όμως; Δεν θα ωφεληθούν διότι αυτοί θα φύγουν από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, θα πάνε σε ένα παράλληλο ιδιωτικό σύστημα, θα αδυνατήσουν δύο φορές το ασφαλιστικό διότι και έσοδα δεν θα έχουμε για όλη την κοινωνία, για όλους τους ασφαλιζόμενος, για όλους συνταξιούχους με αποτέλεσμα να αμφισβητείται με αυτή την επιλογή και η σύνταξη των επόμενων γενεών η οποία πιθανόν με τις πολιτικές του κ. Βρούτση θα οδηγηθεί ακόμα περισσότερο στα τάρταρα.

Αυτό είναι ουσιαστικά το νομοσχέδιο το οποίο μας φέρνει σήμερα. Και ως προς τις εξαγγελίες, εντάξει, ώδινεν όρος και έτεκεν μυν, αλλά είναι σίγουρο ότι αυτό το νομοσχέδιο θα ανατραπεί στην πράξη και από την επόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά και από την κοινωνία.

Ευχαριστώ πολύ.

Print Friendly, PDF & Email