Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριε Υπουργέ, είναι χαρακτηριστικό ότι ένα χρόνο μετά την εκλογή της η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει με ένα συμβολικό τρόπο να αποδείξει ότι είναι μια ακροδεξιά Κυβέρνηση. Γιατί φέρνει ένα νομοσχέδιο το οποίο περιορίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα της κοινωνίας μας, ένα νομοσχέδιο που έχει ακροδεξιά ταυτότητα και χουντική έμπνευση, κάτι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό αλλά και δυστυχώς ιδιαίτερα αρνητικό για το μέλλον της πατρίδας μας και την ελληνική δημοκρατία αν αντέξει βέβαια αυτή η Κυβέρνηση.

Δεν το λέει βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ. Το λέει ξεκάθαρα η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής. Νομίζω ότι δεν είναι ανάγκη να συζητάμε άλλο γι’ αυτά τα ζητήματα. Ξεκαθαρίστηκε από την Συντονιστική των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων όπου ξεκάθαρα μπαίνει και το θέμα της συνταγματικότητας ιδιαίτερα στην απαγόρευση των συναθροίσεων, αλλά και το ότι πλήττεται ο πυρήνας του δικαιώματος και βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου. Νομίζω το λέει επίσης η Ένωση των Εισαγγελέων.

Όλα αυτά έχουν μπει ξεκάθαρα στη σημερινή συζήτηση και νομίζω ότι δεν είναι και θέμα νομοτεχνικών διορθώσεων, ισορροπιών και διατυπώσεων. Είναι ένα ουσιαστικό πολιτικό θέμα αυτό που συζητάμε. Δεν χωρούν μισόλογα.

Και εδώ θα ήθελα να αναφερθώ στα στελέχη και στα μέλη του Κινήματος Αλλαγής. Πιστεύω ότι αυτό το νομοσχέδιο θα κρίνει αν το Κίνημα Αλλαγής θα κρατήσει ανοιχτό ένα παράθυρο συνομιλίας με την κοινωνία και με τις προοδευτικές δυνάμεις ή αν θα επιλέξει την αντιδραστική, αντιλαϊκή ακροδεξιά της χώρας μας.

Είναι ξεκάθαρη βέβαια και η αγωνία της Νέας Δημοκρατίας να τεκμηριώσει αυτά τα οποία επιχειρεί. Πολύ πλούσιος ο αριθμός των διαδηλώσεων που δώσατε στην τεκμηρίωση, κύριε Υπουργέ, για τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Πολλά νούμερα! Νούμερα βέβαια που η λίστα Πέτσα τα κάνει αναμφισβήτητα, τα κάνει ευαγγέλιο, διότι μόνο σε αυτά αναφέρονται και τα μέσα ενημέρωσης. Το 99% πληρώθηκε από εσάς και λέει μάλλον ό,τι θέλετε εσείς.

Όμως, δώσατε όλα τα νούμερα, κύριε Χρυσοχοΐδη; Δώσατε και τα νούμερα αυτά που μιλάνε για την ύφεση στην οικονομία και τα πραγματικά στοιχεία από τι πλήττεται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σήμερα στην Αθήνα και στις υπόλοιπες πόλεις; Δώσατε μήπως επίσης τα νούμερα που εγώ βρήκα σε μια γρήγορη ειδησεογραφική -αν θέλετε- έρευνα, όπου έβγαλε μια ανακοίνωση η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής όπου λέει ότι άτομα με πολιτική περιβολή πετούν αντικείμενα δίπλα σε ένστολες δυνάμεις της ΕΛΑΣ όταν εσείς ήσασταν Υπουργός; Αυτά τα δώσατε, κύριε Χρυσοχοΐδη, στην κοινωνία για τη συζήτηση η οποία γίνεται; Εσείς ήσασταν Υπουργός τότε, κύριε Χρυσοχοΐδη.

Γιατί μας ενδιαφέρει η τάξη και η ασφάλεια και η προστασία της περιουσίας, αλλά και η προστασία των δικαιωμάτων όλης της κοινωνίας. Δεν μιλάτε τώρα. Δεν σας συμφέρει. Είναι γεγονός. Όμως η κοινωνία δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά. Η Δεξιά μαγειρεύει νούμερα, η Δεξιά περιορίζει τα δικαιώματα αλλά ταυτόχρονα προσβάλλει και την επιχειρηματικότητα.

Και επειδή δεν μιλάμε πια για Δεξιά αλλά για μια ακροδεξιά που εντός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές κατέκριναν και χαρακτήρισαν έτσι τον κ. Χρυσοχοΐδη, τον κ. Μηταράκη και τον κ. Κουμουτσάκο σε μια συζήτηση όπου και η Επίτροπος έδειξε ανησυχία για το πώς η ελληνική Κυβέρνηση τηρεί δημοκρατικά δικαιώματα, ας συζητήσουμε λιγάκι για το πού στοχεύει η Νέα Δημοκρατία με αυτό το νομοσχέδιο.

Πρώτον η Νέα Δημοκρατία φοβάται την κοινωνία. Ξέρει τι κάνει. Είναι ο οδοστρωτήρας του κ. Μητσοτάκη που περιμέναμε. Δεν φοβάται μόνο η Νέα Δημοκρατία. Φοβούνται και όλοι αυτοί που σας έβγαλαν Κυβέρνηση, δηλαδή, τα συμφέροντα που υπηρετείτε, αυτοί που θέλουν μνημόνια, λιτότητα, περιορισμούς. Είναι αυτά τα πολύ μικρά, περιορισμένα συμφέροντα τα οποία σας έχουν κάνει παραδείγματος χάρη να δίνετε αμνηστία στους τραπεζίτες, αλλά ιδιώνυμα στους πολίτες.

Και οι διαδηλώσεις, η κοινωνική αντίδραση σταματάει μέτρα, αλλάζει τα μέτρα που θέλετε να επιβάλλετε, σταματάει τα μνημόνια και τη λιτότητα, αλλάζει τα σχέδιά σας, τα σχέδια αυτής της περιορισμένης οικογενειοκρατικής ολιγαρχίας, αυτό που εκπροσωπεί και η οικογένεια Μητσοτάκη διαχρονικά.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της κοινωνίας είναι εμπόδιο στα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας. Θέλετε να περιορίσετε τα εργασιακά δικαιώματα στις συλλογικές συμβάσεις, στις αμοιβές και στους μισθούς. Θέλετε να περιορίσετε το δικαίωμα στη δημόσια υγεία, στη δημόσια παιδεία, στην πρόνοια. Περιορίζετε το δικαίωμα στα βασικά αγαθά της ζωής. Είναι τραγικό ότι την περίοδο της πανδημίας κόβετε το ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά, σε άνεργες οικογένειες, σε μονογονεϊκές οικογένειες, σε μακροχρόνια ασθενείς. Και αυτό γίνεται από τη Νέα Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα, το δικαίωμα στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο του κ. Χατζηδάκη περιορίστηκε, αλλά και το δικαίωμα στη δημόσια περιουσία και στον πλούτο που δημιουργεί για όλους μας. Όλα αυτά τα δικαιώματα της κοινωνίας είναι αντίθετα με τα συμφέροντα της Νέας Δημοκρατίας.

Όμως, το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να εφαρμοστεί μόνο αν αποδομηθεί και το κράτος δικαίου και ο κανόνας δικαίου. Όταν περιοριστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα της κοινωνίας, τότε θα επικρατήσει το κράτος διαπλοκής και διαφθοράς που θέλει η Νέα Δημοκρατία και τότε το Δίκαιο θα ανταλλαχθεί με το ρουσφέτι και αντί ο νέος να προσπαθεί με το δίκιο να βρει δουλειά και να έχει δικαιώματα, θα έρθει στα γραφεία σας. Και έτσι τους θέλετε. Γονατισμένους, υποταγμένους και ηττημένους θέλετε τους νέους.

Όμως, εμείς θέλουμε μια άλλη ανάπτυξη για την Ελλάδα. Θέλουμε ανθρώπους που ξέρουν τα δικαιώματά τους, επιχειρηματίες, μικρομεσαίους, επιστήμονες που έχουν δικαιώματα και τα διεκδικούν, διότι μια κοινωνία φοβισμένη και ηττημένη είναι μια κοινωνία που θέλει μόνο η Δεξιά. Είναι σκοτεινή κοινωνία αυτή.

Η Νέα Δημοκρατία δεν περιορίζει μόνο δικαιώματα με αυτό το νομοσχέδιο, αμφισβητεί την ύπαρξη δικαιώματος. Δεν έχεις δικαίωμα σου λένε να σκέφτεσαι, δεν έχεις δικαίωμα να δουλεύεις, δεν έχεις δικαίωμα να διεκδικείς, δεν έχεις δικαίωμα να δημιουργείς. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι του πολιτισμού και της γνώσης και της διανόησης είναι στην απ’ έξω, ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας, γιατί αυτά είναι μόνο για τους λίγους.

Οι λίγοι σκέφτονται, οι λίγοι αποφασίζουν, οι λίγοι μοιράζουν ρουσφέτια και ο κ. Πέτσας με τα 20 εκατομμύρια χειραγωγεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να μην ακούγεται και τίποτα στην κοινωνία και αυτό μας γυρίζει σε μια Δεξιά της μετεμφυλιακής Ελλάδας, γιατί είναι βία να περιορίζεις το δικαίωμα στη νεολαία να έχει άποψη, είναι βία να περιορίζεις το δικαίωμα στους διαδηλωτές, στους εργαζόμενους, αλλά και στον κ. Ινδαρέ, παραδείγματος χάριν, να μπαίνεις στο σπίτι του και να τον ξυλοκοπείς. Είναι βία η δημοσιονομική προσαρμογή με τα νούμερα των τραπεζιτών που τους δίνεται αμνηστία. Είναι βία το παρακράτος και η λάσπη που γεννά η Νέα Δημοκρατία. Είναι νόθευση της Δημοκρατίας, της ελευθεροτυπίας, είναι νόθευση του πλουραλισμού η λίστα Πέτσα και η χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης.

Και όλα αυτά με ποια δικαιολογία; Τους νοικοκυραίους και τους καταστηματάρχες, αυτούς που τους καταδικάζετε σε «λουκέτα», γιατί δεν έχετε δώσει ούτε ένα ευρώ πραγματική χρηματοδότηση. Διότι οι επιχειρηματίες στη βόρειο Ελλάδα στην πρόσφατη συνάντηση που κάναμε μαζί τους το σαββατοκύριακο μας είπαν ότι δεν έχουν δει ούτε έναν κυβερνητικό και δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ για να στηριχθούν σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, στη στιγμή που χρειάζεται να στηρίξουμε πραγματικά την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα και την εργασία.

«Η ελευθερία πράγματι σταματά εκεί που συναντά την ελευθερία των άλλων», είπε ο κ. Καραγκούνης. Όμως, για τη Νέα Δημοκρατία ξέρετε τι ισχύει; Η ελευθερία των πολιτών, η ελευθερία της κοινωνίας σταματάει εκεί που συναντά τα συμφέροντα των λίγων που εξυπηρετεί η Νέα Δημοκρατία, που είναι υπηρέτης αυτών των λίγων συμφερόντων. Για τη Νέα Δημοκρατία η ελευθερία είναι η ελευθερία μόνο των κολλητών του συστήματος και της οικογένειας, της οικογενειοκρατίας και της διαδοχής με δαχτυλίδια.

Όμως, αναρωτιέμαι, κύριε Χρυσοχοΐδη: Πώς θα σταματήσετε τις διαδηλώσεις της νεολαίας, το «Fridays for Future», τα κινήματα, δηλαδή, των νέων που κάθε Παρασκευή μαζεύονται στο Σύνταγμα για το περιβάλλον; Αναρωτιέμαι πού θα βρείτε εκεί υπεύθυνο να συλλάβετε. Αυτό το νομοσχέδιο θα αποδομηθεί στην πράξη, διότι αυτό το νομοσχέδιο θα το καταργήσουμε εμείς, οι δημοκράτες πολίτες, η νέα γενιά που έχει όνειρα, οι άνθρωποι της οικολογίας και του περιβάλλοντος, οι εργαζόμενοι και οι επιστήμονες.

Και θέλουμε, πράγματι να δούμε: Θα έλθετε να μας συλλάβετε, κύριε Χρυσοχοΐδη;

Print Friendly, PDF & Email