Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο λόγος τον οποίο ζητήσαμε να μιλήσουμε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είχε να κάνει πρώτα απ’ όλα με ένα σοβαρό ζήτημα -το οποίο νόμιζα ότι θα θέσει ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής- όσον αναφορά το μεταναστευτικό, αλλά δεν διαπίστωσα να μπαίνει στην σωστή του διάσταση. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να βάλουμε μια δική μας οπτική.

Κύριε Πρόεδρε, χθες γίναμε όλοι ενήμεροι μιας παραβίασης των κοινοβουλευτικών κανόνων λειτουργίας της Βουλής από την Κυβέρνηση. Ενώ η Βουλή λειτουργεί και ενώ έχουμε νομοθετικό έργο σήμερα, αύριο, η Κυβέρνηση επέλεξε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου να προχωρήσει στην επίταξη περιοχών και κτηρίων στα νησιά του Αιγαίου, για να δημιουργήσει κλειστές δομές.

Αυτό που μπαίνει πρώτα απ’ όλα, λοιπόν, στην ημερήσια διάταξη είναι για ποιον λόγο, κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση ενώ έχει νομοθετικό έργο, επέλεξε να παραβιάσει τον κοινοβουλευτικό κανόνα και να κάνει πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, απ’ ό,τι γνωρίζω, κύριε Πρόεδρε, γίνονται μόνο όταν η Βουλή αδυνατεί ή δεν μπορεί, είναι κλειστή και είναι κάτι υπερεπείγον.

Έχουμε ένα θέμα που τρέχει οκτώ μήνες, όπου ο Πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί ήδη λάθη της Κυβέρνησης και ετοιμάζεται για ακόμη ένα, και υποτιμάμε την κοινοβουλευτική λειτουργία. Ενώ έχουμε Ολομέλεια και θα μπορούσε να φέρει μια τροπολογία σήμερα και να τελειώσει σήμερα, δεν τελειώνει, λοιπόν, σήμερα κανονικά, αλλά τελειώνει σε κλειστά γραφεία έξω από εμάς, έξω από τους Βουλευτές. Και ερωτώ: Για ποιον λόγο η Κυβέρνηση επιλέγει να παραβιάσει κλασικό κοινοβουλευτικό κανόνα; Δεν έχουμε Κοινοβουλευτική Δημοκρατία; Τι φοβάστε;

Θέλετε να σας πω εγώ τι φοβάστε; Να σας πούμε. Φοβάστε πρώτα απ’ όλα ότι σε μια ονομαστική ψηφοφορία οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από τα νησιά δεν θα το ψηφίσουν. Φοβάστε ότι αν έρθουν εδώ εκπρόσωποι των φορέων, αν έρθουν οι δήμαρχοι των νησιών, δεν θα το ψηφίσουν. Φοβάστε ότι θα καταλάβει όλη η Ελλάδα σε ανοιχτές διαδικασίες, σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως προβλέπει το Σύνταγμά μας, ότι κάνετε ακόμα ένα μεγάλο λάθος, σε αντίθεση με όλες τις δεσμεύσεις σας. Και γι’ αυτό τον λόγο υποτιμάτε κοινοβουλευτικούς κανόνες και την ίδια τη λειτουργία της Βουλής;

Θεωρούμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο και θεωρούμε ότι και το Προεδρείο της Βουλής, εφόσον τώρα υπάρχει διαδικασία που μπορούσε να μπει το ζήτημα, πρέπει να κάνει μία παρέμβαση για το ζήτημα αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο παραβιάζετε τον κοινοβουλευτικό κανόνα.

Θα κρίνω το θέμα της τοποθέτησής σας, που είναι πολύ ουσιαστικό, αλλά το πρώτο που πρέπει να μας πείτε είναι για ποιον λόγο δεν πάμε στη διαδικασία της Βουλής και κάνετε πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Να πούμε και κάτι ακόμη. Αυτή η επιλογή θα βοηθήσει τα νησιά, όπου τελικά θα καταλήξουν να γίνουν γκέτο; Να έχουν δηλαδή και οι νησιώτες πρόβλημα, και οι πρόσφυγες πρόβλημα και να είναι όλων η ζωή υποβαθμισμένη εξαιτίας της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και των λαθών που κάνετε συνεχώς στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός; Εκτός και αν κάνετε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να δώσετε τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό να πει «κάναμε και εδώ λάθος» και να την αλλάξετε ξανά, όπως κάνατε με τη συγκρότηση του Υπουργείου. Διότι τελικά εκεί που θα καταλήξετε θα είναι να κάνετε στα νησιά κλειστές δομές. Άκουσα, μάλιστα, ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης στην τηλεόραση σήμερα αρνήθηκε ότι θα χρηματοδοτηθούν και από την Ευρώπη και ότι θα τις πληρώσουν από τον ελληνικό προϋπολογισμό, γιατί κάνουμε πολιτικές που δεν είναι σύμφωνες με την γενική πολιτική ασύλου. Κάτι τέτοια ακούσαμε. Να τα επιβεβαιώσουμε όλα αυτά, παρακαλώ.

Το αποτέλεσμα, όμως, ποιο θα είναι; Ότι θα έχετε σε νησιά δύο και τρεις δομές; Στη Μυτιλήνη, στη Λέσβο, θα πάμε δηλαδή σε τρεις δομές και θα έχετε προβλήματα χωροθετώντας σε άλλους δήμους την κλειστή και σε άλλους την ανοιχτή, για να παραμένουν όλοι στα νησιά και να πολλαπλασιαστεί το πρόβλημα; Αυτό είναι ουσιαστικά; Γιατί δεν επιλύετε το θέμα της ευαλωτότητας, της στελέχωσης με γιατρούς; Κάνατε το τεράστιο λάθος κόβοντας τον ΑΜΚΑ απ’ αυτούς τους ανθρώπους και τώρα τρέχετε να καλύψετε ακόμα μια «κωλοτούμπα» και δεν λύνετε τα προβλήματα των ασυνόδευτων ανηλίκων με λανθασμένη τροποποίηση θεσμικού πλαισίου, όταν κατεβάσατε το όριο στα δέκα τέσσερα χρόνια και έχετε πάει σε fast- track διαδικασίες στα ασυνόδευτα δεκαπεντάχρονα. Και τελικά ποιο θα είναι το ζήτημα; Θα μαζεύονται όλοι στα νησιά μας; Γιατί αν λύνατε το θέμα άρσης του γεωγραφικού αποκλεισμού με την ευαλωτότητα, θα μπορούσαμε τότε να συζητήσουμε και για κάτι άλλο που ζητούν τα νησιά. Για ποιον λόγο δεν μιλάει κανείς για τις δομές της ενδοχώρας; Μήπως γιατί ταΐσατε με μίσος και με φόβο και τους αυτοδιοικητικούς και την κοινωνία και τώρα δεν μπορεί ο Υπουργός Εσωτερικών να λύσει το θέμα για το οποίο τους καλεί;

Αυτά τα λάθη πρέπει να τα συζητήσουμε για να κάνουμε σωστές πολιτικές για την πατρίδα μας. Διότι δεν λύνετε τίποτα κλείνοντας τα μάτια, σωρεύοντας ανθρώπινες ψυχές και κάνοντας τους πολίτες και τους πρόσφυγες να υποφέρουν.

Έχετε λάθος κοινοβουλευτική διαδικασία και λάθος εργαλεία για να επιλύσετε το πραγματικό πρόβλημα. Από λάθος σε λάθος, από τα οποία όμως υποφέρουν και τα νησιά μας και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, το οποίο προφανώς δεν λύνεται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, εμείς ξαναλέμε ότι πρέπει να έρθει σε κανονική διαδικασία να συζητηθεί με παρουσία φορέων. Αν δεν το κάνετε, το μόνο που θα παραδεχθείτε είναι ότι δεν αντέχετε τη δημοκρατία. Δεν αντέχετε τη συζήτηση, τον διάλογο, δεν αντέχετε τη γνώμη των φορέων. Να γίνει εδώ και να τοποθετηθούν οι Βουλευτές σας με ονομαστική ψηφοφορία, να καλέσουμε τους δημάρχους των νησιών, να δούμε αν έχετε καταφέρει να λύσετε προβλήματα στελέχωσης, λειτουργίας ασύλου με βάση το διεθνές θεσμικό πλαίσιο. Αυτά είναι τα κρίσιμα ζητήματα.

Κύριε Πρόεδρε, το δεύτερο που θέλω να πω -και συγχωρήστε με για τον χρόνο- είναι ότι ενημερωθήκαμε από δελτίο τύπου χθες για ένα άλλο θέμα, που θα έρθει πάλι με τροπολογία αύριο, χωρίς να γίνει η αρμόζουσα κοινοβουλευτική συζήτηση και ο διάλογος με τους ενδιαφερόμενους, και αφορά τη ΛΑΡΚΟ.

 

Προσέξτε, με Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος χθες. Και θέλω να μου πει ο Υφυπουργός που είναι εδώ σήμερα τα εξής: Για ποιον λόγο απουσιάζει το Υπουργείο Οικονομικών από τη διαδικασία αυτή, όταν τυπικά, με βάση τις μετοχές και το ΤΑΙΠΕΔ, το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία αυτή; Για ποιον λόγο κρύβεται ο κ. Σταϊκούρας από μια συζήτηση που τον αφορά και τοπικά; Για ποιον λόγο κρύβεται το Υπουργείο Οικονομικών για μια συζήτηση με εργαζόμενους και παραβιάσεις της λειτουργίας για ένα θέμα που τον αφορά και τοπικά; Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα.

Και προσέξτε, με ένα Δελτίο Τύπου γεμάτο προχειρότητα και ανακρίβειες, με ψέματα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προσπαθεί να μας πείσει ότι επιλέγει την καλύτερη λύση, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας τη γνωστή καραμέλα ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, λέει ότι για τη λύση του φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τη μη λύση του, που προωθεί αυτό το Δελτίο Τύπου του κ. Χατζηδάκη, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα, χωρίς να εξασφαλίσει ούτε τη λειτουργία του εργοστασίου, ούτε την αξιοποίηση του εθνικού ορυκτού πλούτου, ούτε την εργασία στην περιοχή, ούτε τη συμβατότητα με τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Τα ρίχνει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ, κρύβοντας ότι η ευθύνη για τη χρεοκοπία, την παραβίαση ευρωπαϊκών κανόνων, τα ρουσφέτια και την κακοδιαχείριση αφορά διοικήσεις που τοποθετήθηκαν από το 2007 μέχρι το 2014 και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τελείωσαν το 2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλυσε αρκετά προβλήματα με το κόστος ενέργειας, με την επίλυση ζητημάτων που αφορούσαν το ιδιοκτησιακό.

Εδώ, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, εμείς βάζουμε ένα ζήτημα: Να καλέσετε την Περιφέρεια, τους Δήμους, τα εργατικά κέντρα και τους εργαζόμενους στη Στερεά Ελλάδα, εκεί που εκλέγεται ο Υπουργός Οικονομικών, να κάνετε συζήτηση πριν την αυριανή συζήτηση. Γιατί αυτή πρέπει να είναι η ουσιαστική διαδικασία, να αναλάβετε την ευθύνη. Γιατί γεμίσατε πολλές φορές και με ρουσφέτια τη ΛΑΡΚΟ, και με κακοδιαχείριση, και με παραβίαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

Υπάρχει τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος που παραβιάζει και τροποποιεί αλλαγές του Υπουργείου Εργασίας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, χωρίς να περάσει από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης -είναι εδώ και ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής- και μπαίνει στη δημόσια συζήτηση ένα τέτοιο κείμενο για να δημιουργήσει κι άλλα προβλήματα;

Επειδή έχουμε συνηθίσει να μιλάμε για την ορθή νομοθέτηση, κύριε Πρόεδρε.

Θέλω ο Υπουργός Οικονομικών να μας πει για τη ΛΑΡΚΟ και για την απουσία του Υπουργείου Οικονομικών και του κ. Σταϊκούρα. Και για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Print Friendly, PDF & Email