Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα προσπαθήσω στο πρώτο πεντάλεπτο να δώσω κάποιες γενικές προτάσεις. Δυστυχώς, έχουμε παράλληλα μία άλλη συνεδρίαση Επιτροπής και δεν είναι πολύ εύκολο να παρακολουθήσουμε και τις δύο διαδικασίες.

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι γεγονός ότι είχε ωριμάσει η ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναθεώρησης του Πλαισίου Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας, γι’ αυτό το λόγο και υπήρχε και νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, νομίζω ότι πέρα από τα διοικητικά θέματα της χώρας μας, η διεθνής εμπειρία και η κλιματική κρίση δημιουργεί καινούργιες απαιτήσεις και νέες ανάγκες. Αυτό το λέω διότι, δυστυχώς, στο νομοσχέδιο οφείλω να επισημάνω ότι ούτε τη διεθνή εμπειρία διαπιστώνουμε ούτε τις νέες συνθήκες, όσον αφορά το κλίμα και αυτό είναι μία επισήμανση, που πρέπει στη συζήτηση επί των άρθρων να λάβετε υπόψη σας.

Το νομοσχέδιο αυτό μας υποχρεώνει, υποχρεώνει το Ελληνικό Κοινοβούλιο στη συζήτηση να πετύχουμε αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι, περιλαμβάνει λειτουργίες το νομοσχέδιο αυτό, ώστε να έχουμε λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα; Οφείλω να ξεκαθαρίσω κάποια, γιατί σας είπα ότι σε επιστημονικό επίπεδο, οι νέες συνθήκες δεν είναι μέσα ούτε η διεθνής εμπειρία. Είναι ο νόμος, η πρόταση Γεροβασίλη, που είχε κατατεθεί, η πρόταση του Υπουργού της Κυβέρνησης; Όχι, δεν είναι, να το ξεκαθαρίσουμε. Περιλαμβάνετε διαδικασίες ή τίτλους, η ουσία όμως της επιχειρησιακής λειτουργίας και των διαδικασιών, δεν είναι μέσα. Είναι επιτελικό το σχέδιο νόμου, επίσης με βάση τη νέα πολιτική της Κυβέρνησης, τις νέες δηλώσεις; Όχι. Δεν είναι δηλαδή ούτε επιτελικό το νομοσχέδιο αυτό ούτε αποτελεσματικό και αυτά τα λέω, διότι υπάρχει μία ειλικρινής ανησυχία για τη διαχείριση κρίσεων, υπάρχει θέμα κινδύνου και ζωής και ανάπτυξης και ασφάλειας της χώρας και πρέπει να μην μπλέξει η πολιτική προστασία στο παιχνίδι των εντυπώσεων. Κύριε Γενικέ, το λέω αυτό γιατί και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος σας το είχα επισημάνει. Δεν μπορεί με αναδιατύπωση εγκυκλίων ή με το να ρίχνουμε σε ένα τσουβάλι χιλιάδες ιδέες, να πετύχουμε αποτελεσματικότητα και επιτελικότητα και ξέρετε, δεν θέλω να χρησιμοποιήσω εκφράσεις εντυπωσιασμού, αλλά δεν έχουμε το περιθώριο στην πολιτική προστασία να πείτε ως Κυβέρνηση ότι αν γνωρίζαμε τότε αυτά που γνωρίζουμε σήμερα θα κάναμε καλύτερη δουλειά, όπως έγινε στο μεταναστευτικό. Πρέπει να το λύσουμε από πριν.

Εκ τούτου, λοιπόν, σας λέω ότι χρειάζεται αναβάθμιση σε συγκεκριμένα θέματα. Παράδειγμα πρώτο: Τα υπουργεία και η χώρα μας έχει συγκεκριμένες πολιτικές για πολλά ζητήματα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει: Την πολιτική προσαρμογής στην κλιματική κρίση. Δεν Υπάρχει. Τα σχέδια τα περιφερειακά προσαρμογής και της ανθεκτικότητας κοινωνιών. Δεν υπάρχουν. Το σχέδιο πρόληψης δασικών πυρκαγιών, το οποίο είναι νομοθετημένο και έχει υπουργική απόφαση, έχει πόρους. Η νέα κυβέρνηση ούτε το υλοποιεί ούτε ενσωματώνεται στις λειτουργίες. Υπάρχει συγκεκριμένη υπουργική απόφαση για τη συνεργασία της Πυροσβεστικής με τις Δασικές Υπηρεσίες, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1.500Β΄ στις 7/5 και όμως, στο άρθρο 175 το ξαναπροβλέπετε. Αυτό δεν είναι επιτελικότητα, δεν είναι αποτελεσματικότητα και μάλιστα κάνετε ένα βήμα παραπέρα και τροποποιείτε αρμοδιότητες άλλων υπουργείων, ιδιαίτερα στο άρθρο 42, όταν υπάρχει και σχέδιο διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας και σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων και σχέδια πρόληψης πυρκαγιών και σχέδια πρόληψης πλημμυρών και όλα αυτά τα βλέπω αρκετά, αν θέλετε, ασύνδετα, να υπάρχουν με διάφορες σκέψεις μέσα στο νομοσχέδιο.

Έρχεστε, επίσης, σε αντίθεση και με αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης και για να το πω λιγάκι απλά: Τι φαίνεται τελικά να ξεπροβάλλει από το νομοσχέδιο; Πρώτον, με πολλούς τρόπους και με πολλές διαδρομές, φαίνεται μία αδιαφάνεια. Δημιουργείται ένα άσκοπο ταμείο ή τουλάχιστον μη σκόπιμο, γιατί δεν καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο δημιουργείται. Ταυτόχρονα, άκουσα από τον κύριο Κοτρωνιά να λέει ότι δημιουργείται μία επιτελική δομή για την κλιματική αλλαγή. Λάθος. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει Διακυβερνητική Διυπουργική Επιτροπή, Επιτροπή Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, συντονιστή τον κύριο Συνολάκη, πρεσβευτή της χώρας τον κύριο Ζερεφό, Γραμματεία της Κλιματικής Επιτροπής, όχι της προσαρμογής, αλλά και της κλιματικής αλλαγής. Όλα αυτά είναι τελείως ασύνδετα και επειδή το άκουσα από τον κ. Κοτρωνιά, τον οποίον τον γνωρίζω χρόνια στην αυτοδιοίκηση, αν έχετε πιστέψει ότι δημιουργείτε επιτελική δομή για την κλιματική αλλαγή, κάνετε λάθος. Αυτό πρέπει να το προσέξετε, είναι τελείως λανθασμένο. Όπως, επίσης, είναι τελείως λανθασμένο να υπάρχουν απόρρητες δαπάνες, να υπάρχει αδιαφάνεια. Τελικά κάνετε αυτό το νομοσχέδιο για να γίνονται αναθέσεις ή για να βολεύονται ημέτεροι; Αν υπάρχει ένας από τους δύο λόγους, καταλαβαίνετε ότι είναι τραγικό για την πολιτική προστασία.

Από την άλλη μεριά, υπάρχει μία γραφειοκρατία που δεν θα σας επιτρέψει ούτε να πιστοποιήσετε εθελοντές ούτε να εγκρίνονται τα σχέδια διαχείρισης κρίσεων. Δεν δημιουργούνται οι δομές για να προλάβετε να τα εγκρίνετε και να είστε αποτελεσματικοί και ιδιαίτερα με ρόλους, όπως ο περιφερειακός συντονιστής, θα δημιουργήσετε ανεύθυνο-υπεύθυνους, που αντί να είναι καταλύτες στην πολιτική προστασία, θα μπλέκουν τα πόδια μας κατά τη διαδικασία καταστολής και λέω «μας», γιατί είναι κοινό θέμα και η αυτοδιοικητική μου αν θέλετε προϊστορία, αλλά και η λειτουργία που είχα στο Υπουργείο και εδώ στη Βουλή με υποχρεώνει να είμαστε από την ίδια μεριά για τα θέματα Πολιτικής Προστασίας, αλλά εδώ δημιουργούμε εμπόδια στην επιχειρησιακή λειτουργία, δεν είναι ευκρινές το σύστημα αυτό.

Άρα, ούτε αδιαφάνεια πρέπει να υπάρχει και διαχείριση κονδυλίων κατά το δοκούν και μάλιστα και εκτός περιόδου κρίσεων. Έχετε άρθρο, το 42 πάλι πρέπει να είναι, που λέει ότι όχι μόνο σε καταστροφές, αλλά και εκτός αυτών το Υπουργείο ή η Γραμματεία υπερβαίνει ρόλους άλλων υπουργείων και το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Υποδομών και έρχεται με έναν αντί επιστημονικό τρόπο, οφείλω να το πω αυτό και αγνοώντας νέες διαδικασίες παγκόσμιες, να δημιουργήσει μάλλον «αλαλούμ».

Ας μην είναι η Πολιτική Προστασία βορά στις εντυπώσεις. Δεν πάμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Είναι πολύ δύσκολο αυτό που έχετε να κάνετε, το κατανοώ. Είχαμε κάνει μια προσπάθεια. Δεν την βλέπω, κύριε Υπουργέ, κ. Γραμματέα, μέσα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ιδιαίτερα βλέπω να τροποποιούνται θεσμικές λειτουργίες της χώρας που είχαν μπει σε ένα δρομολόγιο. Εμείς κάναμε τα σχέδια διαχείρισης πλημμύρας, η προηγούμενη κυβέρνηση, που είχαν καθυστερήσει. Ολοκληρώσαμε το σχέδιο πρόληψης δασικών πυρκαγιών. Έχουμε δημιουργήσει ένα προγραμματισμό 140 εκατομμυρίων ευρώ με 550 νέους εργαζόμενους, επιστήμονες, της δασικής υπηρεσίας να βρούμε τα hot spot, εκεί που συνδέετε το δάσος με την περιοχή κατοικίας να υπάρχει εντοπισμός των hot spot, των κρίσιμων σημείων, και να υπάρχει ειδικό εργαλείο και πρόληψης και αντιμετώπισης και αποκατάστασης. Δεν το βλέπω.

Άρα, κυριολεκτικά αισθανόμαστε ότι κάνουμε βήματα προς τα πίσω σε πράγματα που η πολιτεία είχε διατυπώσει. Ως εκ τούτου, λοιπόν, για όλα αυτά τα ζητήματα λέω ότι πρέπει να κάνουμε μια πολύ καλύτερη συζήτηση επί των άρθρων. Ίσως και χρειάζεται, κύριε Πρόεδρε, προσωπικά το λέω, περισσότερος χρόνος. Δεν είναι ώριμο για να προχωρήσει. Έτσι πάμε μάλλον για να μπερδέψουμε την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση όμως, προφανώς, θα συνεχίσουμε στην συζήτηση επί των άρθρων. Ευχαριστώ.

Print Friendly, PDF & Email