Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, να ευχηθώ καλό μήνα και καλή δουλειά σε όλους μας μιας και βρισκόμαστε σαν Παραγωγής και Εμπορίου πρώτη φορά. Κύριε Υπουργέ στις 13 Ιουνίου στη Σαντορίνη, σε μία υψηλότατου κόστους αποστολή και φαντασμαγορική παραγωγή το ομολογώ με το φοβερό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης από πίσω, ο κύριος Πρωθυπουργός προέβη σε μια μεγάλη εξαγγελία, είπε ελάτε στην Ελλάδα. Είπε στον λόγο του τα καταφέραμε εντυπωσιακά, σας καλωσορίζουμε στο ελληνικό καλοκαίρι, έχουμε προετοιμαστεί προτάσσοντας τα θέματα ασφάλειας και προφανώς ξεκίνησε αν θέλετε η καμπάνια ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού κατά τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης.

Τα πράγματα όμως τελικά δεν ήταν ακριβώς όπως φαίνονταν στην επικοινωνία, πρώτα απ’ όλα γιατί προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτείτε κομματικά αυτή την επιτυχή συμπεριφορά όλων των Ελλήνων με βάση τους κανόνες της επιστήμης, της υγείας τους πρώτους μήνες. Αλλά από την άλλη γιατί προσπαθήσαμε χωρίς τελικά σχεδιασμό- και αυτό θα το αποδείξω-να εκμεταλλευτείτε αυτή την επιτυχή προσπάθεια για να ικανοποιήσετε και την οικονομική λειτουργία, για να μη χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ με το «μένουμε όρθιοι» και τελικά, το αποτέλεσμα είναι σήμερα να έχουμε αρνητικά αποτελέσματα και στην υγεία και στην οικονομία ιδιαίτερα στον τουρισμό.

Η πραγματικότητα σας διαψεύδει στα θέματα του τουρισμού και κατά ατυχή σύμπτωση στα θέματα κύριε Θεοχάρη που αφορούν την Σερβία γι’ αυτό και το αναφέρω σήμερα σε αυτήν την Κύρωση της Σύμβασης, μιας και οι πρώτοι που πλήρωσαν τις επιπτώσεις αυτής της αν θέλετε Απρογραμμάτιστης, ασυντόνιστης και επιφανειακής προσπάθειας που κάνετε με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη Σαντορίνη,  ήταν η Βόρεια Ελλάδα και οι τουρίστες από τη Σερβία. Διότι προσέξτε 13/06 βράδυ κάνατε το show στη Σαντορίνη και 14 Ιουνίου Κυριακή βράδυ βγαίνει το ΠΔ που λέει ότι κλείνουν τα σύνορα και σταματάνε οι Σέρβοι τουρίστες να έρχονται που όπως και η Εισηγήτρια μας κυρία Νοτοπούλου είχαν προγραμματιστεί με βάση τον προγραμματισμό των οικογενειών τους.

Φτάνουν δημοσιεύματα να λένε ότι εκείνη την Δευτέρα 12.000 τουρίστες είναι στα σύνορα με την Ελλάδα και περιμένουν να έρθουν επί το πλείστων για τα καταλύματα του Στρυμονικού Κόλπου και των ακτών της Πιερίας πιθανά και για τις ακτές που είπε ο κύριος Χαρακόπουλος ότι και εκεί έχουν τουρίστες. Το αποτέλεσμα ποιο ήταν κύριε Θεοχάρη, όλοι αυτοί οι τουρίστες εξαιτίας της δικιάς σας αδυναμίας, των δικών σας ελλείψεων οι περισσότεροι πήγαν είτε στο Μαυροβούνιο είτε στη Μαύρη Θάλασσα και οι επαγγελματίες του Στρυμονικού Κόλπου και αναφέρομαι ιδιαίτερα στο δήμο Βόλβης που είναι και στην Περιφέρειά μου, παρέμειναν προετοιμασμένοι μεν με προσωπικό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είχαν κάνει την προσπάθειά τους, γιατί θέλανε να έρθει ο τουρισμό ξανά στην Ελλάδα και τελικά έμειναν χωρίς δουλειά και πλήρωσαν από την τσέπη τους. Και να ήταν αυτό το πρώτο περιστατικό, γιατί αυτό την άλλη μέρα με παρέμβαση του κυρίου Δένδια την άλλη ημέρα, άλλαξε  και έγινε νέα συμφωνία άλλο μπρος πίσω, άλλη κωλοτούμπα  που μας εξέθεσε ακόμα περισσότερο και στους Σέρβους αδελφούς όπως τους λέμε.

Δεύτερο περιστατικό 30 Ιουνίου 2020,  θα χρειαστεί να διαβάσω από μέσα. Επίσημη ανακοίνωση του κυρίου Πέτσα- κυβερνητικού εκπροσώπου νομίζω- το άνοιγμα όλων των πυλών εισόδου της χώρας από την 4η Ιουλίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο- διαβάζω ακριβώς- ανοίγουν οι πύλες εισόδου των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Καστανιών και των Κήπων.

Έφτασε σε σημείο ο αθεόφοβος να πει ότι ανοίγουν οι Καστανιές, που ήταν κλειστές από τον Φεβρουάριο με τα επεισόδια που είχαν γίνει με τους πρόσφυγες και την επόμενη μέρα ανακοινώνουν το κλείσιμο όλων των συνόρων της χώρας στη Βόρεια Ελλάδα, εκτός από τον Προμαχώνα. Το απίστευτο είναι ότι είστε τόσο απρογραμμάτιστοι και τόσοι πρόχειροι, που φτάσατε στο σημείο να κλείσετε τα σύνορα σε όλη τη Θράκη με την Βουλγαρία και να ανοίξετε τον Προμαχώνα, λες και έχει άλλο επιδημιολογικό αποτύπωμα η δυτική από την ανατολική Βουλγαρία, αλλά ο τουρισμός της Θράκης, της Σαμοθράκης, του Έβρου, της Ροδόπης και της Ξάνθης δεν σας ενδιέφερε.

Το αποτέλεσμα, βέβαια, είναι ότι από αυτό το αλαλούμ, που άνοιξαν και έκλεισαν τα σύνορα πάλι σε μία μέρα, οι τουρίστες από τη Σερβία πάλι έμειναν απέξω και πάλι οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι του Στρυμονικού Κόλπου, των ακτών της Πιερίας και της Θεσσαλίας έμειναν χωρίς πελάτες, αλλά με έξοδα. Και μετά προφανώς σε μια βδομάδα ήρθε και το υγειονομικό πλήγμα με τον αποκλεισμό, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων στη Σερβία, το οποίο απλά είναι ένα πραγματικό γεγονός, το οποίο υποτιμήσατε γιατί δεν κάνατε ένα στοιχειώδη προγραμματισμό.

Ας μην έβγαινε ο κ. Πέτσας να πει ότι ανοίγουν τα σύνορα, κύριε Θεοχάρη. Δεν συνεννοείστε μες την Κυβέρνηση, δεν μιλάτε με τους Σέρβους; Συμφωνία σάς παραδώσαμε, γιατί του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή η Συμφωνία, την οποία συζητάμε σήμερα.

Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι ότι τα κάνατε μπάχαλο αλλά και επιπλέον για τους επαγγελματίες τουριστικούς πράκτορες λεωφορείων στην περιοχή, που εξυπηρετούν τα ίδια δωμάτια, δεν δημιουργήσατε υγειονομικά πρωτόκολλα, τους αφήσατε εκτός επιδοτήσεων, είχατε άλλα μέτρα και σταθμά για τα αεροπλάνα, τα τρένα, τα αστικά λεωφορεία, άλλα για τα τουριστικά λεωφορεία, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί οι επαγγελματίες, όλη αυτή η μεσαία τάξη να είναι στην απέξω, να μην έχουν καν συνομιλητή, να μη μιλάνε μαζί σας, να μην τους αναγνωρίζετε, ως επαγγελματίες του τουρισμού, γιατί έρχονται σε μας και τα λένε.

Διότι, οι επαγγελματίες του Στρυμονικού Κόλπου και της Πιερίας σε πολλές συναντήσεις που κάναμε- και η κυρία Νοτοπούλου πήγε εκεί και εγώ  –  μας είπαν ότι δεν έχουν μιλήσει ακόμα με κάποιον από σας, πριν από ένα ενάμιση μήνα που κάναμε περιοδεία εκεί.

Το αποτέλεσμα είναι ο δήμος Βόλβης, ο οποίος έχει κάνει επίσημη συνεργασία με την περιφέρεια του Νις, επίσημη αδελφοποίησης με το δήμο του Κρούσεβατς, πολλές συνεργασίες με δήμους και αποστολές εκεί, για να ενισχύσουν τη συνεργασία των βαλκανικών κρατών και τα αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης, αλλά και τον τουρισμό, να έχει σήμερα 80% έλλειψη τζίρου, εξαιτίας των δικών σας επιλογών και να μην έχετε ακόμα ένα εργαλείο υποστήριξης της τουριστικής ανάπτυξης και της επιβίωσης.

Για όλα αυτά είστε εσείς υπεύθυνοι, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση σάς παρέδωσε και ισχυρές συνεργασίες, διότι πέρα από αυτό από τη Συμφωνία που συζητάμε σήμερα, στις 28 Μαρτίου του 2019 είχα την τιμή εγώ να υπογράψω Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Σερβίας και να εγκατασταθούν ελληνικές επιχειρήσεις περιβάλλοντος στο Βελιγράδι, διότι εμείς ξέρουμε να αναπτύσσουμε συνεργασίες προς όφελος της πατρίδας μας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας και εργασίας, γιατί αυτό δυναμώνει και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.

Διότι μην υποτιμάμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, η συμφωνία των ηγετών των βαλκάνιων, και να μη θυμηθώ το δικό σας πήγαινε – έλα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που αλλάζατε άποψη ανάλογα με το ποιο κόμμα είστε  – αλλά εν πάση περιπτώσει, η ουσία είναι ότι εμείς πήραμε πρωτοβουλίες και για τον τουρισμό και για τη γεωπολιτική θέση της χώρας και εσείς έρχεστε σήμερα και τα κάνετε μπάχαλο όλα και περιμένουν οι επαγγελματίες και τα παιδιά του Στρυμονικού Κόλπου του δήμου Βόλβης, 12.000 κάτοικοι συντηρούν περίπου 50.000 με 55.000 κρεβάτια, που είναι γεμάτα τρεις μήνες με πληθυσμό οδικού τουρισμού από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, που σήμερα δεν έχουν απαντήσεις για το τι θα κάνουν το χειμώνα, διότι τα παιδιά αυτά σπούδαζαν με τα λεφτά που παίρναμε από το καλοκαίρι που δουλεύαμε για το κοινό για το τουριστικό προϊόν, γιατί είναι κοινό όλων μας το τουριστικό προϊόν και περιμένουν απαντήσεις από εσάς κύριε Θεοχάρη, για το τι τελικά θα γίνει.

Πώς θα τιμήσετε τη Συμφωνία αυτή που κάναμε με τη Σερβία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και θα πάτε την Ελλάδα ένα βήμα παραπέρα; Το μόνο που κάνετε, συντονισμένα δυστυχώς, είναι να πάτε την Ελλάδα προς τα πίσω. Εσείς παίζετε με την επικοινωνία, αλλά το ελληνικό τουριστικό προϊόν, ο κλάδος των επαγγελματιών, οι εργαζόμενοι και η περιφέρεια της χώρας μας πάει προς τα πίσω εξαιτίας σας, διότι δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε απλά για ένα υγειονομικό πρωτόκολλο και για ένα προγραμματισμό.

Η απάντηση, λοιπόν, είναι απλή. Ή θα παραδώσετε τη διοίκηση της χώρας και την κυβέρνηση της χώρας, σε μία κυβέρνηση που μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του λαού, του τόπου, της επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων ή θα ακολουθήσετε πλήρως αυτά που η συνέλευση των βουλευτών σας λέει και δεν έχετε ακολουθήσει ούτε μια πρόταση μέχρι τώρα. Διότι, δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε σήμερα στις υποχρεώσεις που η χώρα έχει, ούτε στις υποχρεώσεις του κορωνοϊού, ούτε στις υποχρεώσεις της οικονομικής κρίσης, για να μην αναφερθώ στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, τα οποία επίσης καθυστερείτε και τρέχετε από πίσω, ενώ το oruc reis κόβει βόλτες εδώ και 20 μέρες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σοβαρευτείτε, κ. Θεοχάρη. Οι επαγγελματίες του Δήμου Βόλβης, του Στρυμονικού Κόλπου, της Πιερίας, δεν έχουν κανένα λόγο να πληρώνουν τα δικά σας λάθη και τη δική σας ασυνεννοησία. Ούτε με τον κύριο Πέτσα δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε.

Ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε.

Print Friendly, PDF & Email