Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα συμφωνήσουμε ότι θα ήταν πολύ πιο σωστό και πολύ πιο καλό για την Ελληνική Βουλή να μην έχουμε εκπρόθεσμες τροπολογίες και να προσπαθήσουμε να τα περιορίσουμε –και θα το κάνουμε αυτό, μόλις μπούμε στους ρυθμούς κανονικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου, μόλις η χώρα μας ξεπεράσει το σκόπελο των εκβιασμών και των μνημονίων- και να αρχίσουμε μια διαδικασία κοινοβουλευτική και να την υποστηρίξουμε όλοι μαζί και θεσμικά, χωρίς εκπρόθεσμες τροπολογίες.

Όμως, θα ήθελα να μην οδηγούμαστε και σε ακρότητες και να αποκλείουμε ακόμη και το δικαίωμα των Βουλευτών να υποβάλουν εμπρόθεσμες τροπολογίες, διότι είχαμε αρκετές και σημαντικές εμπρόθεσμες τροπολογίες Βουλευτών και με τεκμηρίωση, όπως παραδείγματος χάρη αυτή για το πτυχίο του μηχανικού Γ΄ στους αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, το οποίο δεν μπορώ να καταλάβω στο Εμπορικό Ναυτικό γιατί κάποιος να το αρνηθεί και, βέβαια, ακόμη και για το ζήτημα της παράτασης των «κόκκινων» δανείων.

Όμως, οφείλω να συστήσω και ψυχραιμία στους συναδέλφους των άλλων κομμάτων, οι οποίοι χάριν του θεάματος, χάριν της τηλεθέασης στο κυνήγι της ατάκας, έχουν δώσει μια πολύ καλή παράσταση σήμερα απ’ αυτό εδώ το Βήμα. Και αναφέρομαι σχεδόν σε όλα τα κόμματα, πάντως ειδικότερα στα κόμματα που υποστήριξαν μαζί με εμάς τη συμφωνία τον Αύγουστο και την ψήφισαν και θα έλεγα να μην υπερβαίνουμε τα όρια, αλλά να βγάζουμε και ορισμένα συμπεράσματα.

Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να δηλώσουμε ότι μέσα απ’ αυτές τις τροπολογίες που κατατέθηκαν δεν υπάρχει κανένα «γκρίζο» στοιχείο. Καμία δεν κατατέθηκε νύχτα, κανένα συμφέρον δεν εξυπηρετείται, καμία πρόσληψη δεν μπορεί να γίνει με αυτές τις τροπολογίες, καμία κομπίνα δεν μπορεί να γίνει, καμία off shore εταιρεία δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί, καμία κατάθεση δεν μπορεί να βγει στο εξωτερικό χωρίς έλεγχο, κανένας σύμβουλος πρωθυπουργού δεν μπορεί να αρνηθεί τα συμφέροντα της χώρας, κανένας Υπουργός δεν μπορεί να κάνει συμφωνία κάτω από το τραπέζι με επιχειρηματίες.

Προφανώς, έχετε συνηθίσει σε ένα μεταπολιτευτικό κράτος, το οποίο είναι προσκολλημένο στο ρουσφέτι, στη διαπλοκή και στην κομπίνα. Γι’ αυτό και τα επικαλείστε συνέχεια. Να συνηθίσετε, λοιπόν, ότι όλα αυτά στην Ελλάδα της προόδου, στην Ελλάδα της κοινωνικής σωτηρίας, στην Ελλάδα που βλέπει την έξοδο από τα μνημόνια έχουν τελειώσει.

Είναι γεγονός όμως -γιατί πρέπει να είμαστε σοβαροί- ότι υπάρχουν έκτακτες συνθήκες και ειδικοί λόγοι νομοθέτησης την τελευταία περίοδο. Κύριοι συνάδελφοι, δυστυχώς, δεν είμαστε σε κανονικότητα όσον αφορά το κοινοβουλευτικό έργο. Δυστυχώς, δεν έχουμε ξεπεράσει τους πολλαπλούς κινδύνους χρεωκοπίας, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπέβαλλαν στη χώρα μας. Δυστυχώς, διαπραγματευόμαστε καθημερινά εδώ και δεκατέσσερις μήνες και αυτή η διαπραγμάτευση αποδεικνύεται, εκ των πραγμάτων, ότι είναι δύσκολη και εμείς το έχουμε πει. Εάν δεν το είχατε καταλάβει όταν το λέγαμε, μάλλον πρέπει να προσέχετε καλύτερα τα λόγια μας. Γιατί ήμασταν υποχρεωμένοι σήμερα να εισάγουμε την παράταση της προστασίας των «κόκκινων» δανείων, γιατί και εσείς συμφωνείτε ότι πρέπει να προστατευθεί και η πρώτη κατοικία και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά και γιατί ελπίζουμε ότι δεν θέλετε κάτι άλλο.

Ρωτώ ρητά και ξεκάθαρα και προς όλους τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους που θα πάρουν το λόγο: Ήθελε κάποιος από εσάς να συμφωνήσουμε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να αφήσουμε έρμαιο των αρπακτικών εταιρειών τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Θέλετε να κάνουμε κάτι διαφορετικό ή θα ψηφίσετε και εσείς την τροπολογία; Θέλετε να υποκλιθούμε στις απαιτήσεις των δανειστών ή θέλετε να διαπραγματευτούμε σθεναρά και να παρατείνουμε, αν χρειαστεί, και το χρόνο της διαπραγμάτευσης μέχρι και το ευρωπαϊκό όργανο που πρέπει να συζητήσει και με πολιτικούς όρους τη συμφωνία αυτή; Τελικά, τι ακριβώς θέλετε και τι προτείνετε;

Μας κατηγορείτε για φοροεπιδρομή, ενώ από την άλλη μεριά μας κατηγορείτε ότι διαπραγματευόμαστε πολύ και καθυστερούμε; Θέλετε να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τα συμφέροντα των Ελλήνων; Όταν σας ζητήσαμε να υπερασπιστούμε τις συντάξεις, το αρνηθήκατε στη Σύνοδο των Πολιτικών Αρχηγών. Τώρα σας ρωτάμε: Θέλετε να διαπραγματευτούμε και να υποστηρίξουμε μείωση των φορολογικών συντελεστών, οι οποίοι μας επιβλήθηκαν με το ζόρι το καλοκαίρι στη διαπραγμάτευση; Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα! Θα έρθετε μαζί μας, επιτέλους, προς όφελος των συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών; Γιατί αυτά θέλουμε να υποστηρίξουμε όλοι μαζί.

Αν ακολουθούσαμε τη δική σας οσφυοκαμπτική τακτική, στο τέλος του 2014 είχατε 1,1% έλλειμμα στο ΑΕΠ, δηλαδή 2 δισεκατομμύρια και υποχρέωση για άλλα 3 δισεκατομμύρια φορολογικά μέτρα άμεσα μέσα στο 2015. Άρα, το 2015 θα επιβάλλατε 5 δισεκατομμύρια φορολογικά μέτρα και εμείς έχουμε καταφέρει να μειώσουμε το κόστος, να έχουμε θετικό πρόσημο στο πλεόνασμα φέτος, να διαπραγματευόμαστε από θετική θέση και βεβαίως να έχουμε μια πολύ ηπιότερη προσαρμογή, χωρίς έντονα φορολογικά μέτρα. Σας καλούμε να διαπραγματευτούμε μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Υπάρχει, όμως, κάτι φωτογραφικό στις τροπολογίες, κύριε Πρόεδρε; Στις δαπάνες για τους πρόσφυγες ξεχάστε όλα τα παραμύθια για αναθέσεις. Μιλάμε για τον Ερυθρό Σταυρό. Δεν μιλάμε για προσλήψεις, δεν μιλάμε για κατασκευαστικές εταιρείες. Πηγαίνετε μια βόλτα μέχρι το Λαύριο να δείτε ποια ΜΚΟ λειτουργεί το Κέντρο. Μην είστε εκτός πραγματικότητας. Εμείς είμαστε δίπλα στους πρόσφυγες. Είμαστε μαζί με τους Έλληνες δίπλα στους πρόσφυγες. Θέλουμε να συνεισφέρετε σ’ αυτή την κοινή προσπάθεια και να αφήσουμε την αντιπολίτευση.

Προφανώς, και θα συμφωνήσετε να παρατείνουμε το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης για άλλους τρεις μήνες και βεβαίως μου φαίνεται αδιανόητο να μην συμφωνήσετε να εγκρίνουμε τις μετατάξεις προσωπικού της ΕΡΤ, που εσείς προσλάβατε και μόνο τους συμβατοποιημένους εμείς κρατήσαμε και όχι όλους τους εκτός συμβάσεων που είχατε εσείς και ταΐζατε και βεβαίως να μειώσουμε το κόστος της ΕΡΤ, αξιοποιώντας στελέχη που υπάρχουν στο δημόσιο χώρο σε άλλες δημόσιες θέσεις. Μήπως διαφωνείτε και με αυτή την ενδοδημοσίου χώρου κινητικότητα που μειώνει όμως το κόστος για την ΕΡΤ;

Και προφανώς, πιστεύουμε ότι συμφωνείτε να έχουν και οι κάτοικοι των νησιών -κάτω από διακόσιους πενήντα κατοίκους- το δικαίωμα σε ταξί ή σε δημόσια μεταφορά, όπως και να παίρνουν οι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ το δίπλωμα του μηχανικού γ’ κατηγορίας στα πλοία. Και προφανώς, να παραταθούν τα προγράμματα, που αφορούν σε δομές ΕΣΠΑ –και δεσμευόμαστε γι’ αυτό- όπου δεν υπάρχει καμία πρόσληψη αλλά παρατείνεται η εργασία στελεχών, που είχαν προσληφθεί με ΑΣΕΠ. Μόνο τέτοιες προσλήψεις θα έχετε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα υπάρχουν «παράθυρα», για να περνάνε οι «ημέτεροι».

Και ελπίζω ότι θα συμφωνήσετε ότι όλες τις Οδηγίες του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, που έχουν έρθει οι τροπολογίες αυτές με παρατήρηση μη συμμόρφωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να τις αποδεχθούμε.

Όμως, ας πούμε και κάποια πράγματα για τον Τελωνειακό Κώδικα. Τι έλεγε αυτή η πρόταση, που κατέθεσαν οι Βουλευτές, οι συνάδελφοί μου του ΣΥΡΙΖΑ; Έλεγε ότι αντί να καθυστερούμε δέκα χρόνια, να δικαιώνονται στα δικαστήρια όλοι αυτοί, οι οποίοι παίρνουν από τον δημόσιο τομέα με την ιδιωτικοποίηση ή αποκρατικοποίηση μια δημόσια λειτουργία, να παραμένει η ευθύνη της φοροδιαφυγής ή του λαθρεμπορίου σε αυτόν που διοίκησε τον φορέα, σε αυτόν που δημιούργησε τα ελλείμματα και να υπάρχουν καταλογισμοί και αστική και ποινική ευθύνη και να αποκαλύπτονται όλα στον έλεγχο κατά την παράδοση του αντικειμένου και όχι εκ των υστέρων από την πίσω πόρτα. Γιατί αυτό θα βαρύνει το δημόσιο και με το κόστος αλλά και με την καθυστέρηση δέκα χρόνων.

Οι συνάδελφοι μου πρότειναν την απόσυρση, για να επεξεργαστούμε καλύτερα νομοτεχνικά τα συμφέροντα του κράτους και την επιστροφή χωρίς όμως να υπάρχει στη δική τους βούληση -γιατί μιλάμε για τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και όχι για τον Υπουργό- κανένα σκοτεινό σημείο, κανένα ελάττωμα. Διότι αυτό που πρέπει να συνηθίζετε –και το επαναλαμβάνουμε- είναι να υπηρετούμε τα συμφέροντα της πολιτείας και τα συμφέροντα των Ελλήνων. Αυτό που είχατε συνηθίσει εσείς είναι να εξυπηρετείτε τα συμφέροντα της Siemens, να εξυπηρετείτε τα συμφέροντα, τα οποία γινόντουσαν γύρω από το τραπέζι, να εξυπηρετείτε τις λίστες φοροδιαφυγής στην Ελβετία και στις off shore, να έχετε συνεργάτες και να μην έχετε απαντήσει ακόμα τι σχέση έχετε με το κύκλωμα των εκβιαστών δημοσιογράφων.

Αυτά τα κόμματα θα μείνουν στο παρελθόν, τα κόμματα που έπαιρναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις από την Αγροτική Τράπεζα, τα κόμματα που αμνήστευαν τις διοικήσεις των τραπεζών όταν τους έδιναν δάνεια, τα κόμματα τα οποία έδιναν δάνεια άνω των 200.000.000 ευρώ στα κανάλια που χρώσταγαν 200.000.000 ευρώ!

Αυτά να τα ξεχάσετε! Αυτή η Ελλάδα έχει τελειώσει γιατί ο Έλληνας πολίτης δεν άντεχε άλλο. Έχει διαλέξει μια άλλη πορεία και πρέπει να συμφωνήσουμε ότι, όταν μιλάμε σε αυτή την Αίθουσα, θα λέμε την αλήθεια σχετικά με την πρόοδο του τόπου και σχετικά με το δίκιο των Ελλήνων και όχι το δίκιο των υ μετέρων Ελλήνων, των δικών σας, που τακτοποιούσατε πάντα.

Οι τροπολογίες, λοιπόν, εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ελλάδας σήμερα. Εξυπηρετούν την αμεσότητα της σημερινής συζήτησης και μπορούν να μας βγάλουν και από αυτή την προσπάθεια που κάνουν οι Βουλευτές με όλες τις ελλείψεις που μπορεί να έχουν αλλά με τη βούληση υπέρ του δικαίου. Το κράτος δικαίου επιστρέφει στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τους Οικολόγους Πρασίνους.

Σας ευχαριστώ.

Παρακολουθείστε την τοποθέτηση εδώ

Print Friendly, PDF & Email