Κύριε Πρόεδρε, θεωρούμε ότι καλώς ο Υπουργός ζήτησε να γίνει συζήτηση στην Βουλή. Είναι μια πολύ σημαντική συζήτηση. Εκ των προτέρων πρέπει να πω ότι θεωρώ  έλλειμμα  της Κυβερνητικής επιλογής να μην έρθει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου. Έχουμε ήδη ανακοινώσει δημόσια, ότι η τοποθέτηση του νέου Προέδρου της Δ.Ε.Η. έγινε κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής που ρητά προβλέπει, ότι πριν από την εκλογή του και την τοποθέτησή του πρέπει να μεσολαβήσει διατύπωση γνώμης από την Βουλή, την αντίστοιχη Διακομματική Επιτροπή. Θεωρώ, ότι κανείς δεν έχει να κρύψει τίποτα.

Σε κάθε περίπτωση, κύριες Πρόεδρε, αυτό που εμείς λέμε και ο ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω ότι αυτό το κατανοείτε και πολιτικά, είναι ότι πέρα από την παράβαση του Κανονισμού της Βουλής, κανείς δεν έχει να κρύψει τίποτα, αντίθετα την Δ.Ε.Η. και τη Διοίκησή της θα την βοηθούσε μια συζήτηση στην αντίστοιχη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής.

Όσον αφορά τώρα το θέμα που συζητάμε σήμερα.

Κύριε Υπουργέ περιμέναμε μια συζήτηση ουσίας για τα στρατηγικά προβλήματα της Δ.Ε.Η.. Θεωρώ ότι ήμασταν υπερβολικά καλοπροαίρετοι, γιατί μας διαψεύσατε. Σας  καλέσαμε  εδώ και πολύ καιρό για μια σοβαρή συζήτηση για τη Δ.Ε.Η., παρότι η κινδυνολογική και  καταστροφολογική παρουσία σας το τελευταίο διάστημα δεν προμήνυε μια σοβαρή συζήτηση. Και μάλιστα σήμερα άκουσα και από εσάς και από τον Πρόεδρο, τον νέο Πρόεδρο του οποίου εμείς του ευχόμαστε καλή επιτυχία γιατί μας ενδιαφέρει ο εθνικός φορέας αυτός, μια επέκταση της καταστροφολογίας. Απειλήσατε για έξοδο της Δ.Ε.Η. από το ταμπλό. Απειλήσατε για ρευστοποιήσεις. Πρέπει να σας πω, κύριε Υπουργέ, ότι αυτά τα οποία θέσατε αφορούν, πλέον και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την δική σας θεσμική θέση. Σας έχουν προειδοποιήσει ότι πρέπει να είμαστε πιο σοβαροί με τη Δ.Ε.Η. σε αυτά που λέμε, γιατί ο στόχος μας είναι να την στηρίξουμε και όχι να την φθείρουμε, ακόμα και σε επίπεδο διαδόσεων, όπως κάνετε πολλές φορές, αναφέροντας ότι η Δ.Ε.Η. «τη βγάζει δεν τη βγάζει» και όχι «οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να έχουμε μια δυνατή Δ.Ε.Η. στην Ελλάδα». Από εκεί και μετά είναι γεγονός ότι έχετε προσπαθήσει σε μια επικοινωνιακή πλημμυρίδα να καλύψετε ένα τριπλό σχέδιο. Πρώτα απ’ όλα την ανεπάρκεια που έχετε στα δημοσιονομικά και την αδυναμία που έχετε να βοηθήσετε εκ μέρους της Πολιτείας την Δ.Ε.Η., ως  οφείλετε.

Πρώτα απ’ όλα, την ανεπάρκεια που έχετε στα δημοσιονομικά και την αδυναμία που έχετε να βοηθήσετε εκ μέρους της πολιτείας της Δ.Ε.Η. ως οφείλετε και έτσι να μεταφέρετε βάρη στους πολίτες. Μέσα σε δύο μηνός, έχετε αποτύχει να στηρίξετε δημοσιονομικά ως οφείλεται την Δ.Ε.Η. και μεταφέρετε βάρη στους πολίτες 500 εκατ. €.

Ταυτόχρονα, το σχέδιό σας περιλαμβάνει πώληση δικτύων και ιδιωτικοποίηση ακίνητης περιουσίας και ιδιωτικοποίηση παραγωγικής περιουσίας της Δ.Ε.Η. και εξυπηρέτηση ιδιωτών εναλλακτικών παρόχων, που θα προχωρήσουν σε αλυσιδωτές αυξήσεις και με βελτίωση παραμέτρων κερδοφορίας σ’ αυτούς, κύριε Υπουργέ, χωρίς να κάνουν ούτε μία επένδυση, χωρίς κανένα ρίσκο.

Θα διαβάσω, λοιπόν, τι λέει η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» σήμερα για να καταλάβετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: «Η πλευρά της αγοράς των ιδιωτών εναλλακτικών παρόχων υποδέχθηκε με «ανακούφιση» την αναπροσαρμογή προς τα πάνω του τιμολογίου που ανέμενε εδώ και καιρό. Οι ιδιώτες προμηθευτές αναμένουν την έγκριση των μέτρων για να ξεκινήσουν τους δικούς τους υπολογισμούς. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα, ότι σχεδόν στο σύνολό τους αναγκάστηκαν να κάνουν έκπτωση τους συνεπείς μετά τη Δ.Ε.Η.».

Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι αυτό είναι σημαντική ευθύνη την οποία αναφέρουμε. Το αποτέλεσμα των μέτρων που έχετε μέχρι στιγμής ανακοινώσει, περιλαμβάνουν μεγάλη επιβάρυνση, σχεδόν χαράτσωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, που θα επιβαρυνθούν στο πραγματικό κόστος της επιχειρηματικότητας του εμπορίου και της μικρομεσαίος βιοτεχνίας με ποσοστά άνω του 12%, διότι θα χρεωθούν καθάρα και τη μείωση της έκπτωσης λόγω συνέπειας και του 7% της αύξησης, γιατί το Φ.Π.Α γι’ αυτούς δεν είναι πραγματικό κόστος, είναι ισοσκελισμένο ισοζύγιο.

Άρα, λοιπόν, επιλέγετε κύριε Υπουργέ, να επιβαρύνετε με 500 εκατ. € την κοινωνία, να επιβαρύνετε τα νοικοκυριά που δεν θα απολαύσουν την έκπτωση που η δική μας κυβέρνηση κατόρθωσε να τους αποδώσει το Φ.Π.Α και να χάσει πελάτες η Δ.Ε.Η..

Δεν ακούσαμε τίποτα για το μέλλον, τίποτα για τη παραγωγή, τίποτα για το αγροτικό και παραγωγικό κόστος, δεν ακούσαμε τίποτα για κοινωνικά τιμολόγια, για ενεργειακή φτώχεια, δεν ακούσαμε τίποτα για την προσαρμογή στις κλιματικές συνθήκες, αλλά ακούσαμε μια θεατροποιημένη ασυνέπεια.

Μας είπατε, ότι δεν θα επιβαρυνθεί κανείς, με μια τριπλή σχεδόν αύξηση κόστους. Μου θυμίσατε το 0%+0%=14. Το ίδιο παιχνίδι παίζετε, κύριε Χατζηδάκη.

Μας κατηγορείτε για αποτυχία της «Μικρής Δ.Ε.Η.». Και έρχεστε σήμερα να πείτε δημοσίως, και καλά κάνατε τώρα πια, ότι δεν πρέπει να πουληθεί κανένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Δηλαδή, την μη πώληση υδροηλεκτρικών που καταφέραμε εμείς εν μέσω μνημονίου και χρεοκοπίας που εσείς φέρατε στην Ελλάδα, τώρα τα υπερασπίζεστε και εσείς. Σας καλωσορίζουμε, κύριε Χατζηδάκη! Η μη εφαρμογή του σεναρίου της «Μικρής Δ.Ε.Η.» σας οδήγησε και εσάς σήμερα να υπερασπιστείτε τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τα «διαμάντια» της ελληνικής παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Λέτε ένα τεράστιο ψέμα ότι θα περνάτε 2 δισ. € από την πώληση της «Μικρής Δ.Ε.Η.», όταν το EBITDA της «μικρής Δ.Ε.Η.» ήταν 150 εκατ. €. Δηλαδή, λέτε στην οικονομία ότι μπορεί κάποιος να δώσει 15 φορές πάνω το EBITDA μιας επιχείρησης εν μέσω μνημονίου; Ούτε 5 φόρες πάνω το EBITDA δεν μπορούσε να πάρει η «Μικρή Δ.Ε.Η.». Λέτε ψέματα για το ποσό που θα έπαιρνε η Δ.Ε.Η. γιατί κανένας δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για την «Μικρή Δ.Ε.Η.».

Επιπλέον, μας χρεώνετε τα ΝΟΜΕ. Να πω, λοιπόν, εδώ στην Επιτροπή ότι: Τα ΝΟΜΕ ήταν εργαλεία της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου. Εμπεριέχονται στην 4η  αξιολόγηση- έχω το 4th Review μαζί μου. Το καλοκαίρι του 2014, ο Υφυπουργός που ξέρει πάρα πολύ καλά τα ευρωπαϊκά, μπορεί να το επιβεβαιώσει, αλλιώς εγώ θα καταθέσω το έγγραφο στην Επιτροπή. Θέλω, κύριε Υπουργέ, να επιβεβαιώσετε ότι τα ΝΟΜΕ μαζί με την «Μικρή Δ.Ε.Η.» ήταν στο 2ο  μνημόνιο στην 4η  αξιολόγηση.

Ξέρετε, ο κ. Ζερβός, ως Πρόεδρος και η κυρία Αικατερινάρη τότε στο Συμβούλιο της Δ.Ε.Η. είχαν τοποθετηθεί αρνητικά για τις ΝΟΜΕ το 2013. Μην κοροϊδεύετε κανένα λοιπόν. Δική σας επίπτωση, της δικιάς σας χρεοκοπίας ήταν και οι ΝΟΜΕ και της καθυστερημένης προσαρμογής σας στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που δεν έγινε ποτέ για την Ελλάδα γιατί καθυστερήσατε και στον ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό.

Εμείς από τη μεριά μας πετύχαμε, για να ξεκαθαρίσουμε τι έκανε ο καθένας, το ‘15-’18, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να μειωθεί μεσοσταθμικά 12% και με αυτό πρέπει να αναμετρηθείτε, κύριε Χατζηδάκη, γιατί, εσείς θα κάνετε αύξηση στον πρώτο μήνα. Χωρίς πώληση δικτύων ή μονάδων, με μείωση του δανεισμού της επιχείρησης κατά 1 δισ. €  , ενώ προχωρούσαν οι επενδύσεις.

Μιλάτε, κύριε Πρόεδρε, για μια επιχείρηση στο όριο της καθίζησης. Γιατί τότε στον ισολογισμό του 2018 ο όμιλος έχει επενδύσεις περίπου 750 εκατ. €; Ποια χρεοκοπημένη επιχείρηση μπορεί να μειώσει τον δανεισμό και να έχει επενδύσεις; Γιατί λέτε ψέματα στην κοινωνία; Πολύ απλά δημιουργείτε ένα κινδυνολογικό σενάριο για να δικαιολογήσετε την επιβάρυνση με 500 εκατ. € των καταναλωτών.

Βέβαια, την ίδια περίοδο εμείς διαμορφώσαμε σύγχρονα κοινωνικά τιμολόγια, κύριε Χατζηδάκη, εκσυγχρονίσαμε την αγορά και τους φορείς ενέργειας με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτό είναι και το δικό σας στοίχημα: Να κρατήσετε χαμηλά την τιμή ενέργειας, χωρίς πώληση περιουσίας, να προωθήσετε την ανασυγκρότηση της εταιρείας για να είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική, γιατί η πρώτη σας προσπάθεια που ακούμε σήμερα, είναι μια ηχηρή αποτυχία.

Ξέρετε ότι ο κ. Σαμαράς στο Συμβούλιο Κορυφής του 2014 – και ζητώ και αυτό να το επιβεβαιώσει ο κ. Υπουργός που ήταν τότε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- δέχθηκε η Ελλάδα να μην έχει δωρεάν δικαιώματα άνθρακα, δηλαδή η Δ.Ε.Η. να επιβαρύνεται με αυτό το κόστος δικαιωμάτων άνθρακα; Γιατί το κρύβετε από την ελληνική κοινωνία. Επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου ήταν το 2014  να απολέσουμε δικαιώματα δωρεάν δικαιωμάτων και αυτό πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα στην οδηγία για την εμπορία.

Προτείνετε λοιπόν την εκμετάλλευση όλων όσων πετύχαμε εμείς με το Φ.Π.Α και το ΕΤΜΕΑΡ, το είπατε, για να επιβαρύνετε μέσα από το Φ.Π.Α 300 εκατ. την ελληνική κοινωνία και περισσότερο τους επαγγελματίες, να μειώσετε την έκπτωση 5%, άρα να επιβαρυνθούν όλοι οι καταναλωτές 5% και ταυτόχρονα να ρισκάρετε με την αξιοποίηση του ΕΤΜΕΑΡ με κίνδυνο ή να μειωθεί το αποθεματικό – πρέπει να δεσμευτείτε για το αποθεματικό- ή να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ το 2019 – 2020 και θέλουμε μια δήλωσή σας, κύριε Υπουργέ, σήμερα ότι δεν θα αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ την περίοδο 2019 – 2020 και θα υπάρχει αποθεματικό για την αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όλα αυτά όμως, κ. Υπουργέ, γίνονται διότι πολύ απλά ο κ. Σταϊκούρας δεν σας δίνει τα 200 εκατ.. Το σενάριο που έχετε στα δημοσιονομικά αποτυγχάνει. Είναι δέσμευση της πολιτείας να δοθούν τα ΥΚΩ του 2007 – 2011 φέτος. Είναι 200 εκατ. με εισήγηση της ΡΑΕ. Δεν δίνετε τα 200 εκατ. από τα πλεονάσματα, γιατί εμείς από το κοινωνικό μέρισμα δώσαμε το 2017, 360 εκατ. και καλύψαμε τα ΥΚΩ  μέχρι το 2016. Δεν τα δίνετε τώρα στη Δ.Ε.Η., της στερείτε δημόσια χρηματοδότηση που οφείλουμε στη Δ.Ε.Η. ως πολιτεία, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται ένα χαράτσι 200 εκατ. στους Έλληνες καταναλωτές και για ποιο λόγο; Για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι εναλλακτικοί πάροχοι, να μειωθεί η ανταγωνιστικότητα της Δ.Ε.Η. ως προς το πελατολόγιο της και να χάσει και άλλους πελάτες και έτσι να συνεχίσετε εσείς το πολύ μεγάλο ψέμα που είπατε ότι εμείς δεν διεκδικήσαμε οφειλές, όταν όλα όσα παρουσίασε ο νέος διευθύνων σύμβουλος έχουν πάει σε νομικά γραφεία από την προηγούμενη διοίκηση. Η διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων, τελικών πελατών, η τιτλοποίηση οφειλών, το πρόγραμμα της Qualco υπάρχουν αυτή τη στιγμή εγγεγραμμένα ήδη στον προγραμματισμό της Δ.Ε.Η., δεν είναι δικά σας, δεν είναι καινούργια.

Το μόνο το οποίο αναφέρατε είναι μια πιθανή πώληση του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ  ιδιωτικοποίηση και να μας κατηγορήσετε για τον ΑΔΜΗΕ,   όπου θέλω να σας θυμίσω κάτι, κ. Χατζηδάκη, γιατί αυτό  θα στοιχειώνει  για πάντα τη Ν.Δ..  Η απόφαση   της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου ήταν να πουλήσει  το 66% του ΑΔΜΗΕ.  Ακυρώσαμε  το διαγωνισμό αυτό, κρατήσαμε το δημόσιο έλεγχο  και αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ανταγωνιστικό  στρατηγικό επενδυτή  προς όφελος της χώρας μας. Σε τέτοια πολιτική  σας καλούμε  να συνηγορήσετε, όπως κάναμε και στο  ΔΕΣΦΑ που ακυρώσαμε  έναν διαγωνισμό, που σχεδόν πλήρωνε το ελληνικό δημόσιο τον επίδοξο αγοραστή.

Θέλουμε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, να σας προτείνουμε η συζήτηση αυτή να συνεχιστεί με στρατηγικούς όρους, χωρίς αυξήσεις προς τον καταναλωτή που ενσωματώνουμε μέσα τη μείωση του Φ.Π.Α ή τη μείωση του συνεπούς καταναλωτή. Πρέπει να βοηθήσουμε τους συνεπείς καταναλωτές και να βρούμε και εργαλεία, τα οποία θα βοηθήσουν έναν διακανονισμό οφειλών για πολλές κοινωνικές ομάδες που του έχουν ανάγκη. Αυτό πρέπει να το δείτε και το έχουμε καταθέσει και με ερώτηση, αν θέλετε να προχωρήσουμε σε κάποιες κοινωνικές ρυθμίσεις προς όφελος της Δ.Ε.Η.. Όχι άλλη κινδυνολογία όμως, κύριε Υπουργέ.  Δεν κάνετε καλό στην επιχείρηση, δεν κάνετε καλό στην ενεργειακή αγορά της χώρας.

Παρακολουθείστε την τοποθέτηση εδώ

Print Friendly, PDF & Email