Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι μεγάλο το φορτίο μιας τοποθέτησης στην Αντιπροσωπεία των Ελλήνων, μετά από την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών και προφανώς και ο σεβασμός στη μνήμη των ανθρώπων, αλλά και η συμπαράσταση σε όλους τους υπόλοιπους και τους συγγενείς τους, αλλά και αυτούς που έχουν δει και τις περιουσίες και τη ζωή τους να είναι σε μεγάλο κίνδυνο, οφείλει να χαρακτηρίζει και την τοποθέτησή μας. Γι’ αυτό και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και για τη δημοκρατική, αν θέλετε, προάσπιση αυτής της συζήτησης, διότι μια πιθανή τυμβωρυχία από πολιτικούς και δημοσιογραφικούς δρόμους πρέπει να μας βρίσκει προετοιμασμένους και αντίθετους.

Τι είναι όμως πολιτική ευθύνη; Πολιτική ευθύνη σημαίνει να αντιμετωπίσουμε και να χρεώσουμε, αλλά και να αναστείλουμε τις αιτίες που οδήγησαν στον χαμό των συνανθρώπων μας, αλλά και να βεβαιώσουμε ότι κανένας πολίτης ξανά δεν θα εγκλωβιστεί σε μία μάντρα ή σε ένα ρέμα, για να κινδυνεύσει η ζωή του.

Από τη μεριά μας, λοιπόν, θα μου επιτρέψετε κύριε Πρόεδρε, μόνο σε θέματα αρμοδιότητάς μου να τοποθετηθώ και να μην παρασυρθώ σε έναν κατήφορο, κατά την άποψή μου, εκμετάλλευσης του πόνου και της αξίας της ανθρώπινης ζωής και της απώλειας για πρόσκαιρες πολιτικές εντυπώσεις, που δυστυχώς διατυπώνονται και εδώ. Τα λόγια, όμως, δεν έχουν ιδιαίτερη αξία μπροστά στα έργα. Η Κυβέρνησή μας, για να αναστείλει τις ουσιαστικές αιτίες των προβλημάτων, έχει προχωρήσει σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις, στον τομέα τουλάχιστον του δικού μου χαρτοφυλακίου, όσον αφορά τους δασικούς χάρτες, οι οποίοι καθυστερούσαν τουλάχιστον σαράντα χρόνια και η καθυστέρηση αυτή, που ήταν επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, αλλά και συνολικά. Όμως, η δική μας Κυβέρνηση έχει φέρει δύο φορές στη Βουλή τη συζήτηση για τη δασική στρατηγική, για να συζητήσουμε για πρόληψη επιτέλους και όχι για να τρέχουμε εκ των υστέρων με πολύ μεγάλο κόστος και ζωής και κοινωνίας και οικονομικό.

Και βέβαια αυτή η Κυβέρνηση ανακάλυψε στα συρτάρια των Υπουργείων τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας που το 2012 μπήκαν στα συρτάρια και τα κύρωσε και έχουμε σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας στη χώρα μας, όπως επίσης εμείς νομοθετήσαμε με τον νέο νόμο για τη δόμηση το Παρατηρητήριο Αυθαιρέτων, για να ξεκολλήσουν οι διαδικασίες αυθαίρετων κατασκευών που επίσης επί εικοσαετίες υπάρχουν σε εκκρεμότητα. Δυστυχώς ανακαλύψαμε αυτές τις ημέρες τελεσίδικες αποφάσεις κατεδαφίσεων στη Ραφήνα και στη Νέα Μάκρη που έχουν εικοσαετή παραμονή στα γραφεία των υπηρεσιών. Και ρωτάω: ποιος ήταν υπεύθυνος γι’ αυτό και ποια είναι η πραγματική ευθύνη και ποιος την αναλαμβάνει και ποιος τη χρεώνεται;

Εμείς θα αναλάβουμε την ευθύνη για αυτά που μας αναλογούν και θα προχωρήσουμε σε άμεσα μέτρα, με τροπολογία που θα έρθει σε λίγο.

Όμως, σήμερα, συζητάμε την τροπολογία των δασικών χαρτών, που έχουμε εισάγει εμείς. Γιατί το τιτάνιο έργο των δασικών χαρτών είναι ένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης, ευνοεί τη χωροταξική τακτοποίηση, αλλά και την αναγνώριση του πού είναι το δάσος και πού είναι η αυθαιρεσία.

Θέλω να θέσω μια ερώτηση. Ποιος διαφωνεί στην Ελλάδα ότι η μη υλοποίηση του έργου των δασικών χαρτών ήταν μόνο και μόνο για να αποκρύψουν τις αυθαιρεσίες στη δασική νομοθεσία και στη δόμηση; Υπήρχε άλλος λόγος που καθυστερούσαν οι δασικοί χάρτες στην Ελλάδα; Όλη η κοινωνία το γνωρίζει. Ας μην κρυβόμαστε.

Αυτό γινόταν και στην Ανατολική Αττική. Προφανώς, δεν είναι ισότιμο με την ανθρώπινη ζωή. Με τίποτα δεν θα το βάλω σε συζήτηση και σε αντιπαράθεση με την αξία της ζωής, αλλά μην υποκύπτουμε σε πολιτικά λάθη, που είναι δημοκρατικά λάθη.

Εμείς, λοιπόν, έχουμε προχωρήσει. Έχουμε αναρτήσει για το 35% της χώρας τους δασικούς χάρτες. Κυρώσαμε ήδη το 32%. Φέτος αναρτήσαμε ήδη 12% επιπλέον και θα φτάσουμε στο 17% μέχρι το τέλος. Έχουμε ήδη συμβασιοποιήσει όλο το υπόλοιπο 45%, γιατί δεν υπήρχε καν σε μελέτη. Και αυτό είναι πράξη, δεν είναι λόγια.

Όμως, τι έχει γίνει στην Αττική; Δεν σας ενδιαφέρει να μάθετε τι έχει γίνει στην Αττική με τους χάρτες, που είχαμε αυτό το σοβαρό πρόβλημα και δυτικά και ανατολικά;

Οι δασικοί χάρτες στην Ανατολική Αττική ανατέθηκαν το 2008, παραλήφθηκαν το 2010, πληρώθηκαν από την τότε Κυβέρνηση και δεν αναρτήθηκαν. Η ερώτηση είναι: γιατί; Ποια ήταν η πολιτική ευθύνη των πολιτικών που ανέθεσαν, είχαν το εργαλείο από τη δασική νομοθεσία για να καταπολεμήσουν την αυθαιρεσία και δεν ανήρτησαν ούτε κύρωσαν τους δασικούς χάρτες;

Μόνο πέντε δήμοι έστειλαν τότε στοιχεία: Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μαραθώνας, Φυλή, Κηφισιά και Δροσιά. Πρέπει να τους αναφέρουμε, γιατί ήταν συνεπείς με το Σύνταγμα. Όλοι οι υπόλοιποι δεν ήταν, αλλά οι κυβερνήσεις και οι Υπουργοί δεν έκαναν τίποτα για όλους τους υπόλοιπους.

Και ήρθε αυτή η Κυβέρνηση και ολοκλήρωσε το θέμα των δασικών χαρτών. Δεν χρειάζεται πλέον νέος δασικός χάρτης στην Αττική. Μέσα στο 2018 θα έχουν αναρτηθεί όλοι στην Αττική, γιατί το 50% έχει αναρτηθεί από πέρυσι. Αυτές είναι οι διαφορές. Αυτά είναι πρακτικά, συγκεκριμένα και τα βλέπουν οι πολίτες, είναι αναρτημένα.

Γιατί όταν ήρθε η Νέα Δημοκρατία το 2013, μετέφερε την αρμοδιότητα των δασικών χαρτών στην ΕΚΧΑ Α.Ε. και από τότε δεν έγινε τίποτα. Και έπρεπε να έρθει η δική μας, αν θέλετε, προσπάθεια, για να επαναφέρουμε ξανά τη ροή όπως πρέπει.

Το 2017 αναρτήθηκαν χάρτες στον Βαρνάβα, στο Γραμματικό, στο Καπανδρίτι, που είναι δύσκολες περιοχές. Γιατί δεν λέμε τίποτα για αυτό; Όπως και από την άλλη μεριά, στην Πετρούπολη, στο Χαϊδάρι, στο Καματερό, στον Ασπρόπυργο, στο Ίλιον, το 2018 «σηκώθηκαν» ήδη χάρτες, στον Ωρωπό, στο Συκάμινο, στον Κάλαμο, στο Μαρκόπουλο. Και ήδη από την άλλη μεριά, στον Κορυδαλλό, στην Ελευσίνα. Και τώρα στην Αγία Παρασκευή, στα Βριλήσσια, στην Ανθούσα, στην Παλλήνη, στον Γέρακα, τώρα είναι αναρτημένοι οι χάρτες αυτοί.

Γιατί δεν αναρτήθηκαν, ενώ παραλήφθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το 2010 και αφορούν στην περιοχή που είχαμε και θύματα;

Αυτό, όμως, που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να βρεθεί λύση με τη συμφωνία όλων μας. Είναι ήδη προς ανάρτηση όλοι οι υπόλοιποι χάρτες στην υπόλοιπη Αττική. Με την τροπολογία την οποία εισάγουμε έχουμε ζητήσει να δοθεί μια παράταση μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, γιατί υπάρχουν περιοχές που λόγω του καλοκαιριού επισκέπτεται κόσμος από το εξωτερικό και κάποιες είχαν και πυρκαγιά αυτές τις μέρες. Πρέπει να δώσουμε χρόνο, για να γίνουν οι αντιρρήσεις -όχι να σταματήσουν οι δασικοί χάρτες- μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

Και θα δώσουμε και τον χρόνο να έρθουν οι δήμοι να υποβάλουν τις οικιστικές πυκνώσεις, διότι δυστυχώς από το σύνολο των δήμων έχουμε 15 με εκκρεμότητα -θα τους καταθέσω αν χρειαστεί για τα Πρακτικά- και 29 που δεν έχουν κάνει καμία προσαρμογή των στοιχείων στις οικιστικές πυκνώσεις.

Πρέπει να επιταχύνουμε, διότι στην περιοχή που είχαμε, δυστυχώς, αυτή τη μεγάλη τραγωδία, υπάρχουν δήμοι που έχουν υποβάλει λανθασμένα οικιστικά όρια, δεν έχουν υποβάλει οικιστικές πυκνώσεις και έχουν και εκτός σχεδίου δόμηση. Πρέπει να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα στη χώρα μας.

Από αυτή την άποψη, λοιπόν, θα πρέπει να επιταχύνουμε, διότι δυστυχώς από τον έλεγχο που έχουν κάνει οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και οι Επιθεωρητές Δόμησης στην περιοχή, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν και υπόβαθρα δασικής νομοθεσίας στα τεμάχια, στις εκτάσεις όπου έχασαν τη ζωή τους πολλοί συνάνθρωποί μας.

Ανακοινώσαμε σήμερα -και τελειώνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- ότι στην έκταση στην οποία βρήκαν τραγικό θάνατο οι είκοσι έξι συμπολίτες μας, διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν αυθαίρετες κατασκευές, οι οποίες ποτέ δεν νομιμοποιήθηκαν -όλης της έκτασης αυτής- και ότι η έκταση αυτή είναι διακατεχόμενη δημόσια δασική και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο έχει δικαιωθεί το δημόσιο ως προς τον δασικό της χαρακτήρα.

Διαπιστώσαμε, δυστυχώς, ότι είναι στο Προεδρικό Διάταγμα χρήσεων γης που επιτρέπει μόνο χρήση εξυπηρέτησης λουόμενων και όχι οποιαδήποτε κατασκευή πρώτης ή δεύτερης κατοικίας και επίσης ότι οι περιφράξεις και τα περιτοιχίσματα είναι εντός της ζώνης παραλίας-αιγιαλού. Αναφέρομαι στα οκτώ μέτρα που είναι ο δημόσιος χώρος. Επιπλέον, παραβιάζουν το άρθρο 23 του νόμου Τρίτση, του ν.1337/1983, που απαγορεύει την περίφραξη και την περιτοίχιση σε κάποια απόσταση από τον αιγιαλό και την παραλία.

Αυτά είναι ζητήματα που έπρεπε οι υπηρεσίες δόμησης να τα έχουν βρει. Δεν είναι υπηρεσίες του κράτους, είναι υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν ήδη δικαστήρια.

Όλα αυτά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε σαν Αντιπροσωπεία ως διδάγματα για να μην ξανασυμβούν. Γι’ αυτό λοιπόν, ζητάμε τη στήριξη όλων για να ολοκληρωθεί το έργο των δασικών χαρτών και να επιταχύνουμε τη διαδικασία που θα επιλύσει μια για πάντα το θέμα της αυθαιρεσίας.

Ό,τι και να κάνουμε βέβαια –οφείλω να ξαναγυρίσω σε αυτό, κύριε Πρόεδρε και με συγχωρείτε- δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε την ανθρώπινη ζωή. Γι’ αυτό και είναι τραγικό και συγκλονιστικό να μιλάμε για αυτά τα θέματα από το Βήμα της Βουλής. Θα ήθελα, λοιπόν, να έχουμε όλοι μαζί μια ενωμένη στάση και να ξεπεράσουμε την πολιτική εκμετάλλευση, να λύσουμε το πραγματικό πρόβλημα της ζωής και της προόδου στη χώρα.

Ευχαριστώ πολύ.

Print Friendly, PDF & Email