Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τη μη διακοπή ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών, και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που, λόγω της πανδημίας και της επερχόμενης οικονομικής κρίσης, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος ζητεί να μάθει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τις 17 Μαρτίου, είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να μην πραγματοποιηθεί καμία διακοπή παροχής φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και  νερού, καθώς και για να προβλεφθεί η κάλυψη των οφειλών που θα προκύψουν, λόγω πανδημίας, των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών έχοντας διαβλέψει ότι τα  μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ανεπαρκή και αποσπασματικά. Σήμερα, η ανάγκη αυτή μεγαλώνει γιατί πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά διακοπής ρευματοδότησης σε ευάλωτες πληττόμενες κοινωνικές ομάδες.

Το ΥΠΕΝ, με μεγάλη καθυστέρηση στις 18 Μαΐου, και πιεζόμενο από τις συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω της επερχόμενης οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε τη συνέχιση της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Επανασυνδέσεων, με μικρό αριθμό επανασυνδέσεων.

Επειδή όμως μέχρι σήμερα που κατατίθεται η ερώτηση, δεν έχει εκδοθεί ακόμα η εν λόγω ΚΥΑ και οι αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κάθε μέρα, γίνονται όλο και πιο εμφανείς, ερωτάται ο κύριος Υπουργός ΠΕΝ:

  1. Τι προτίθεται να πράξει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και τη μη διακοπή ηλεκτροδότησης για όλους τους συμπολίτες μας, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας;
  2. Σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω οικονομικά το Ταμείο Επανασυνδέσεων διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής του και πότε θα εκδώσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ανακοίνωσε στις 18-05-2020 ούτως ώστε να υπάρχει έστω και ελάχιστη κάλυψη κάποιων συμπολιτών μας που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Τραγικές οι συνέπειες της κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης ΝΔ

Στις 17 Μαρτίου, εν μέσω πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δημόσια και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την πρόταση να μην πραγματοποιηθεί καμία διακοπή παροχής φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και  νερού για ένα 6μηνο και τη διερεύνηση της δυνατότητας κάλυψης του κόστους ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού για την περίοδο της πανδημίας, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων που θα περιλαμβάνουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις ή εργαζόμενους που έχασαν ή ανέστειλαν την εργασία τους. Πρόκειται για μέτρα που ενσωματώθηκαν στο κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» και, τα οποία δεν αφορούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έλαβε υπόψη ότι τα  μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση της ΝΔ ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της της πανδημίας είναι ανεπαρκή, αποσπασματικά και οδηγούν στην εμβάθυνση και διεύρυνση των κοινωνικών και εισοδηματικών ανισοτήτων.

Η αναγκαιότητα της πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ και η ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής επιβεβαιώνονται από τις καταγγελίες πολιτών και επαγγελματιών για διακοπή παροχής ρεύματος, ακόμη και κατά την περίοδο που «μέναμε σπίτι» ακόμα και από τη διακοπή παροχής ρεύματος σε υποχρεωτικά κλειστά καταστήματα και επιχειρήσεις, αλλά και από το πρόσφατο περιστατικό μονογονεϊκής οικογένειας άνεργης ξενοδοχοϋπαλλήλου της Ρόδου, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και βρέθηκε αντιμέτωπη και με διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.

Η κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης της ΝΔ που μέσα από επικοινωνιακά παιχνίδια αποκρύπτει εξυπηρετήσεις ημετέρων εντείνει την ανησυχία για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις το επόμενο διάστημα, όταν τα αποτελέσματα της επερχόμενης μεγάλης ύφεσης, σύμφωνα με προβλέψεις διεθνών οργανισμών και του ίδιου του Υπουργείου Οικονομικών, θα αρχίσουν να γίνονται περισσότερο εμφανή στην κοινωνία.

Το ΥΠΕΝ, με μεγάλη καθυστέρηση στις 18 Μαΐου, και πιεζόμενο από τις συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω της επερχόμενης οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε τη συνέχιση της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Επανασυνδέσεων. Εξήγγειλε συγκεκριμένα ότι θα καλύψει τις οφειλές 1250 ευάλωτων νοικοκυριών, μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που θα εκδιδόταν άμεσα, κίνηση την οποία καλωσορίσαμε,  ζητήσαμε όμως να διευρυνθεί ουσιαστικά και υπενθυμίσαμε ότι, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και έως τον Αύγουστο του 2019, είχαν διατεθεί πάνω από 24,5 εκατ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και είχαν επωφεληθεί του μέτρου 6.488 νοικοκυριά.

Επειδή όμως μέχρι σήμερα που κατατίθεται η ερώτηση, δεν έχει εκδοθεί η εν λόγω ΚΥΑ, και συνεπώς δεν έχουν προχωρήσει ούτε οι λίγες επανασυνδέσεις που εξήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της ανεπαρκούς πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κάθε μέρα, γίνονται όλο και πιο εμφανείς, ερωτάται ο κύριος Υπουργός ΠΕΝ:

  1. Τι προτίθεται να πράξει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και τη μη διακοπή ηλεκτροδότησης για όλους τους συμπολίτες μας, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας;
  2. Σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω οικονομικά το Ταμείο Επανασυνδέσεων διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής του και πότε θα εκδώσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ανακοίνωσε στις 18-05-2020 ούτως ώστε να υπάρχει έστω και ελάχιστη κάλυψη κάποιων συμπολιτών μας που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Σωκράτης Φάμελλος

 

Print Friendly, PDF & Email