Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ξεκάθαρη η εντολή που έχει λάβει η Νέα Δημοκρατία σήμερα. Αφού δεν κατάφεραν να καλύψουν κανένα από τα επιχειρήματα που κατέθεσε η Κυβέρνηση, αφού δεν μπόρεσαν να πείσουν καν για την αναγκαιότητα της τακτικής τους, κατέφυγαν σε κραυγές πατριδοκαπηλίας και ενδοτισμού. Και αυτό ήταν ξεκάθαρο ότι επιχείρησε να το κάνει ο κ. Δένδιας. Δεν ξέρω αν συνεννοηθήκατε να το παίξουν αυτό τα κανάλια και να μη δείξουν την πλήρη ήττα που είχατε σε επιχειρήματα σήμερα για το θέμα των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Βέβαια, έκανε και άλλα λάθη ο κ. Δένδιας και έδωσε και επιχειρήματα στη Χρυσή Αυγή. Πήγε να καλύψει τον δικτάτορα Μεταξά.

Το «Όχι», κύριε Δένδια, ήταν του λαού! Οι δικτάτορες το μόνο που κατάφεραν στην Ελλάδα ήταν η βία, ήταν η έλλειψη Δημοκρατίας, ήταν ο περιορισμός δικαιωμάτων και το ξεπούλημα της πατρίδας!

Ο φασισμός, οι δικτάτορες και οι ακροδεξιοί ξεπουλάνε την πατρίδα!

Μην πηγαίνετε μαζί τους!

Σας πονάει, σας πονάει! Μάλιστα!

Άλλο, όμως, είναι το πρόβλημα στην εξωτερική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Και ας μιλήσουμε ξεκάθαρα. Ποιο είναι το πρόβλημά σας στην ευρωπαϊκή πολιτική;

Το πρόβλημά τους είναι ότι ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εκεί που αλωνίζει ο κ. Weber, ο οποίος θέλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, ο οποίος θέλει την Ελλάδα εκτός Σένγκεν. Και δεν έχετε τολμήσει ούτε μπορέσατε να αλλάξετε την πολιτική του κόμματος που ανήκετε στην Ευρώπη. Και αυτό το κρύβετε από τους Έλληνες πολίτες!

Λίγα λόγια, λοιπόν, για αυτό που εμείς προασπίζουμε, που είναι και η πατρίδα, αλλά και οι πολίτες αυτής της πατρίδας.

Ας γυρίσουμε, όμως, στην πραγματική συζήτηση.

Η σημερινή ατζέντα πρακτικά έρχεται να καλύψει την αντισυνταγματική συμπεριφορά και την εκτροπή από τους κανόνες της Δημοκρατίας της πατρίδας μας των κομμάτων της Αντιπολίτευσης που επιδιώκουν να μην υπάρχει Ανεξάρτητη Αρχή, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, και να μην δοθούν άδειες με διαγωνισμό στα τηλεοπτικά κανάλια. Παρότι περιμέναμε δυο μήνες να βγάλουν Πρόεδρο -παρότι απέτυχαν με τα συστήματα πληροφορικής- και παρότι βάλαμε τροπολογία για να αλλάξει το πλήθος των μελών του ΕΣΡ και παρότι φέραμε το θέμα του πλήθους των καναλιών στη Βουλή και όχι στον Υπουργό, σε τρεις Διασκέψεις Προέδρων απέφυγαν τη δική τους συνταγματική υποχρέωση.

Είναι ξεκάθαρο τι υπηρετούν. Υπηρετούν το προηγούμενο καθεστώς ανομίας. Και είναι προσχηματική η πρόταση να αποφασίσει το ΕΣΡ τον αριθμό των καναλιών, γιατί αυτό προέκυψε ως επιχείρημα όταν είπαμε να αποφασίσει η Βουλή, την οποία επέλεξαν οι Έλληνες πολίτες.

Είναι, όμως, άλλος ο σκοπός. Ο σκοπός τους είναι να μην έχει δικαίωμα ο λαός να αποφασίζει, όπως έκανε ο ελληνικός λαός σπάζοντας τα δεσμά του το 2015, τα δεσμά της διαπλοκής με τα κανάλια, αυτά τα δεσμά που θέλουν ακόμα να υπάρχουν, για να μην αποφασίζει ο ελληνικός λαός.

Επειδή, όμως, δεν επιτρέπει η Αντιπολίτευση την ύπαρξη της Ανεξάρτητης Αρχής, εμείς έχουμε υποχρέωση να κάνουμε διαγωνισμό και να τον κάνουμε με ευθύνη της Βουλής, με έναν αριθμό που προκύπτει περιοριστικά, απόλυτα από τις τεχνικές συνθήκες, αλλά και από τα οικονομικά της διαφημιστικής πίτας και βέβαια, με προστασία του ανταγωνισμού.

Γιατί κρύβετε ότι χρωστάνε σήμερα τα κανάλια 14 εκατομμύρια πρόστιμα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ότι χρωστάνε 20 εκατομμύρια ευρώ στην εφορία, ότι έχουν 800 εκατομμύρια δάνεια με τις δικές σας πλάτες και τα πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες πάρα πολλές φορές, ότι πέντε κανάλια ήταν ζημιογόνα το 2013, ότι τρεις τηλεοπτικές εταιρείες έχουν αρνητικό δείκτη ιδίων κεφαλαίων και δεν έχουν οικονομική αυτοτέλεια;

Και μετά λέτε ότι θα χάσουν οι εργαζόμενοι τις δουλειές τους. Μα, άμα συνεχίσουμε το δικό σας καθεστώς, θα χάσουν οι εργαζόμενοι στα κανάλια τη δουλειά τους.

Αντιθέτως, εμείς δημιουργούμε κανόνες στελέχωσης των καναλιών με τετρακόσια άτομα, με μετοχικό κεφάλαιο, με ισχυρά συμβόλαια, αορίστου χρόνου εργασίας, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν δουλειά και στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Όμως, για εμάς είναι κατανοητό να αντιδρούν οι καναλάρχες. Θα χάσουν τη σχέση διαπλοκής, θα χάσουν το μονοπώλιο των δημόσιων συχνοτήτων. Θα πρέπει να είναι βιώσιμοι, να έχουν διαφάνεια, να είναι ισχυροί, να μην έχουν πτωχεύσεις και χρέη. Και θα πρέπει να έχουν νόμιμο και μόνιμο προσωπικό.

Το ερώτημα που προκύπτει για τους πολίτες είναι: Εσείς γιατί αντιδράτε; Σας πειράζουν όλα αυτά;

Εμείς και στον τομέα της ενημέρωσης έχουμε μια υποχρέωση: να βάλουμε κάθε κατεργάρη στον πάγκο του για να αναπνεύσει η Δημοκρατία στη χώρα μας, η Δημοκρατία που στενάζει πίσω από τις κάμερες των συστημικών καναλιών, πίσω από τις εθνικές εργολαβίες, πίσω από τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Αυτή είναι η επιλογή του ελληνικού λαού και αυτό θα υπηρετήσουμε.

Και για να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Εμείς έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε. Έχουμε τη δύναμη να συνεχίσουμε χωρίς κανένα πρόβλημα σταθερότητας, γιατί έχουμε στιβαρή εντολή από τους πολίτες, έχουμε όνειρα, έχουμε ελπίδα, δεν χρωστάμε σε κανένα νταβατζή και πάνω από όλα μπορούμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε. Και θα τα καταφέρουμε!

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email