Βουλευτική τροπολογία κατέθεσαν στο Σ/Ν του Υπ. Εσωτερικών «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Θεανώ Φωτίου, Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοιν. Αλληλεγγύη, Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Έφη Αχτσιόγλου, Τομεάρχης Οικονομικών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων και Κώστας Ζαχαριάδης, Τομεάρχης Εσωτερικων, μαζί με 44 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σκοπός της τροπολογίας η αποκατάσταση της αδικίας να αποκλείονται νοικοκυριά από τα Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια του ΔΕΔΔΗΕ και τα Προνοιακά Επιδόματα του ΟΠΕΚΑ διότι, παρόλο που δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή τους κατάσταση μέσα στο 2021, οι νέες αντικειμενικές αξίες που αυξήθηκαν κατά 20% μεσοσταθμικά  στο 55% των περιοχών της χώρας, ξεπερνούν τα όρια περιουσιακών στοιχείων που ορίζει η νομοθεσία για τα ΚΟΤ Α και Β και τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

Κι αυτό σήμερα, που η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και οι τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα εκτινάσσουν τις δαπάνες των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα να τελειώνουν τα εισοδήματά τους τη 2η εβδομάδα του μήνα και να απειλούνται τα μεσαία στρώματα με φτωχοποίηση και τα αδύναμα με νέα ανθρωπιστική κρίση.

Με την τροπολογία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ορίζεται ότι όταν νοικοκυριά που η αξία της περιουσίας τους αυξήθηκε αποκλειστικά λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών, υποβάλλουν αιτήσεις για ΚΟΤ Α και Β, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής για τους Ανασφάλιστους Υπερήλικες και Επίδομα Στέγασης, θα λαμβάνονται υπόψη και θα εισάγονται ηλεκτρονικά από την ΑΑΔΕ στις ψηφιακές πλατφόρμες των αιτήσεων οι αξίες περιουσιακών στοιχείων που εμφανίζονται στον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ του 2021.

Αντίθετα, όταν υποβάλλουν αιτήσεις για τα ΚΟΤ Α και Β και τα παραπάνω επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, νοικοκυριά που η αξία της ακίνητης περιουσίας τους μειώθηκε φέτος αποκλειστικά λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών, θα λαμβάνονται υπόψη και θα εισάγονται από την ΑΑΔΕ στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των αιτήσεων οι αξίες περιουσιακών στοιχείων που εμφανίζονται στον Προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Με τον τρόπο αυτόν θα λαμβάνεται για κάθε αίτηση υπόψη η μικρότερη αξία της ακίνητης περιουσίας (του 2021 ή ‘22, ανάλογα) ώστε οι αιτούντες να μην κινδυνεύουν να χάσουν την ένταξή τους στα ΚΟΤ Α και Β και στα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

Δείτε την τροπολογία εδώ: 1326-126-02.06.2022-ΒΟΥΛ

Print Friendly, PDF & Email