Άλλη μία υπόσχεση της κυβέρνησης της ΝΔ και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη για την πόλη της Θεσσαλονίκης καταρρίπτεται από τους ίδιους τους Υπουργούς της.

Μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την έκταση της Αγίας Φωτεινής (κτήματος ΒΚ2003) που κρίνεται απαραίτητη για την Ανάπλαση της ΔΕΘ για χωροταξικούς, συγκοινωνιακούς και περιβαλλοντικούς λόγους προκύπτει ότι :

  • Τέσσερις μήνες μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού ότι θα υποστηρίξει την παραχώρηση 11 στρεμμάτων γης στην περιοχή της Αγίας Φωτεινής για την ενίσχυση των χώρων πρασίνου της Ανάπλασης, δεν έχει αναληφθεί καμία σχετική πρωτοβουλία.
  • Στην απάντηση του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας παραμένει σε απολύτως γραφειοκρατικά θέματα και δεν παίρνει οποιαδήποτε θέση επί του θέματος, αφήνοντας έκθετη την κυβέρνηση έναντι της Θεσσαλονίκης, εφόσον δεν διατυπώνει ούτε πολιτική βούληση.
  • Προκύπτει ότι μοναδικά αιτήματα για παραχώρηση της έκτασης της Αγ. Φωτεινής έγιναν το μακρινό 1995 από το ΑΠΘ και πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τις στεγαστικές του ανάγκες. Άρα κανένας κυβερνητικός φορέας δεν προχώρησε σε αντίστοιχο αίτημα, ούτε ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Καλαφάτης, ούτε το γραφείο του Πρωθυπουργού (αλήθεια υπάρχει αυτό;) στη Θεσσαλονίκη. Και χρειάστηκε ο κοινοβουλευτικός έλεγχος από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να αποκαλυφθεί η υποκρισία των στελεχών της κυβέρνησης.
  • Το μόνο θετικό που προκύπτει είναι ότι η ΕΤΑΔ διερευνά νομικό και τεχνικό έλεγχο για το αν μπορεί να γίνει η παραχώρηση μετά από αντίστοιχο αίτημα της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΘ και όχι της κυβέρνησης.

Ακόμα μια φορά η Θεσσαλονίκη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Εκτίθενται για ακόμη μία φορά παραλείποντας να καταθέσουν στην ΕΤΑΔ τα αιτήματα των αρμόδιων Υπουργείων, να διατυπωθεί δημόσια και αξιόπιστα η πολιτική βούληση και να προχωρήσει η παραχώρηση στη ΔΕΘ της περιοχής της Αγ. Φωτεινής ώστε να βελτιωθεί ουσιαστικά ο σχεδιασμός της Ανάπλασης της ΔΕΘ, να ενισχυθούν οι δημόσιες κοινόχρηστες χρήσεις και το πράσινο.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει να κοροϊδεύει τους πολίτες και τους φορείς της πόλης. Να ανακοινώσει άμεσα το σχήμα χρηματοδότησης της Ανάπλασης της ΔΕΘ, το οποίο θα εξασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα και έλεγχο του εκθεσιακού κέντρου. Θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτρέποντας ταυτόχρονα την παραχώρηση σε επιχειρηματικά συμφέροντα μιας επένδυσης που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη.

Οι Βουλευτές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης

Αμανατίδης Ιωάννης

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Γιαννούλης Χρήστος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Print Friendly, PDF & Email