«Ο κύριος Χατζηδάκης αποκαλύπτει σήμερα μια πολύ μεγάλη αδυναμία του. Κάνει αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση, γιατί δεν μπορεί να υπερασπιστεί το έργο του, είναι δύσκολο να βγει να πει, ναι, στήνουμε σχέσεις διαπλοκής με το νομοσχέδιο, ναι, ξεπουλάμε δημόσια περιουσία, ναι, αποδομούμε δημόσιες λειτουργίες. Έτσι, λοιπόν, λέει ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρουμε ποιος όρος είναι πιο σωστός, μιλάμε για Χατζηδάκης Gate στο περιβάλλον, ή για περίπτωση «voucher» του κ. Χατζηδάκη. Δεν ξέρω πότε θα τον πάρει τηλέφωνο ο κύριος Μητσοτάκης να του πει ότι είναι μεγαλύτερο, από αυτό που συμφώνησαν, το πολιτικό κόστος, όπως έκανε με την τηλεκατάρτιση του κύριου Βρούτση. Γιατί, είτε ο κύριος Μητσοτάκης δεν ξέρει τι γίνεται στη κυβέρνησή του, άρα τίθεται ζήτημα για τον Πρωθυπουργό, είτε γνώριζε και γνωρίζει πολύ καλά, και επέλεξε να κάψει τον Υπουργό του για να λήξει το θέμα με τα voucher  και την τηλεκατάρτιση. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, λόγω της αντίδρασης πλείστων περιβαλλοντικών οργανώσεων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως η Greenpeace, το WWF, που ζητούν να σταματήσει το πρωτοφανές περιβαλλοντικό έγκλημα που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή», τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, εχθές, στη δευτερομιλία του, επί του περιεχομένου του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου που συζητείται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Σχετικά με τη διαδικασία της διαβούλευσης του νομοσχεδίου, τόνισε πως όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζήτησαν από τον κύριο Χατζηδάκη, στις 14 Μαρτίου που έληγε, παράταση, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αίτημα που δεν έγινε δεκτό. Πρόσθεσε δε ότι ενώ ο κύριος Χατζηδάκης διαβεβαίωσε, και τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα διεξαχθεί πλατιά διαδικασία συζήτησης στη Βουλή, με άνεση χρόνου, τώρα η συζήτηση γίνεται με πέντε βουλευτές στην αίθουσα. Αποδεικνύεται ξεκάθαρα, στα μάτια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στα μάτια των περιβαλλοντικών οργανώσεων και στα μάτια της κοινωνίας, όπως είπε, ότι είναι αναξιόπιστος.

Αναρωτήθηκε στη συνέχεια, γιατί αφού ο κύριος Χατζηδάκης δηλώνει τόσο δημοκράτης, δε συνάντησε ποτέ τους προέδρους και τους εργαζόμενους των προστατευόμενων περιοχών και εάν ο λόγος είναι ότι δεν αντέχει το διάλογο και τη δημοκρατία. Δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Γιατί νομοθετείτε κάτω από τα ραντάρ; Η απάντηση είναι απλή. Ταΐζετε τα Μέσα Ενημέρωσης, 11 και 9, σύνολο 20 εκατ. ευρώ, πιάνουν τόπο ώστε να μη μιλάει κανείς και το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο να μην είναι πουθενά στην ατζέντα, κανένας δημόσιος διάλογος. Ξαναφέρνετε ταυτόχρονα το μνημόνιο του 2012, καθώς, χωρίς να έχει η Ελλάδα καμία υποχρέωση, πουλάτε το ηλεκτρικό δίκτυο υψηλής τάσης, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε, σε συνθήκες χρεοκοπίας και μνημονίου, ο ΑΔΜΗΕ να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, με πλειοψηφικό ποσοστό στο δημόσιο. Θέλετε να ξεπουλήσετε μία ιδιαιτέρως κερδοφόρο εταιρεία που έχει υλοποιήσει και υλοποιεί τεχνικά σύνθετα έργα, ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών κτλ., ενώ μάλιστα στην Ευρώπη υπάρχει η αντίστροφη τάση επαναδημοτικοποίησης/επανακρατικοποίησης υποδομών ενέργειας και ύδρευσης. Μοναδικός λόγος είναι ότι η κυβέρνηση ξεπληρώνει γραμμάτια. Για αυτό λαμβάνει το πολιτικό κόστος για να περάσει το νομοσχέδιο σε αυτές τις συνθήκες, με την παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, με την παραβίαση της δημοκρατίας. Είναι τόσες πολλές οι φωτογραφικές διατάξεις, που δεν ξέρουμε πόσα πολλά συμβόλαια εξυπηρέτησης πουλάει η Ν.Δ. με αυτό το νομοσχέδιο για να αναλάβει αυτό το πολιτικό κόστος. Η ΝΔ κάνει την κρίση ευκαιρία, δημιουργώντας συνθήκες περιορισμένης δημοκρατικής συζήτησης για να περάσει αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου:

Για την προστασία της βιοποικιλότητας

Ενώ η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, οι παγκόσμιες ΜΚΟ, οι παγκόσμιοι επιστημονικοί φορείς, αναδεικνύουν τη σύνδεση της πανδημίας και των ζωονόσων με τη βιοποικιλότητα, το φυσικό κεφάλαιο και την ισορροπία του πλανήτη, η κυβέρνηση καταφέρνει ένα καίριο χτύπημα στην ελληνική βιοποικιλότητα, στο περιβάλλον της πατρίδας μας, στο DNA του Έλληνα, στη θάλασσα, στον αέρα, στη φύση, στα βουνά. Για αυτό εξάλλου όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταφέρονται εναντίον του νομοσχεδίου. Αυτό λέει η επιστήμη. Πρέπει δηλαδή να ακούμε τον κ. Τσιόδρα, αλλά να μην ακούμε τους επιστήμονες του περιβάλλοντος; Η ΝΔ αξιοποιεί ό,τι θέλει, κατά το δοκούν, για να κάνει το παιχνίδι της;

Για το άρθρο 112 που εισάγεται η άρση του ασυμβίβαστου διορισμού στον ΔΑΠΠΕΠ

Μέσα στα σαράντα οκτώ (48) άρθρα που εισήχθησαν τελευταία στιγμή, εκτός διαβούλευσης, υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις και εξυπηρέτησης συγγενών. Αίρεται το ασυμβίβαστο στο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα που διαχειρίζεται τον ειδικό πόρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και επιτρέπει συγγενείς να είναι ταυτόχρονα μέλη στη διαχείριση του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ και σε εταιρείες που παράγουν ή  ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ ή εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Δηλαδή, επιτρέπει σε συγγενείς να διαχειρίζονται και τον πόρο και την χρηματοδότηση.

Για την περιβαλλοντική αδειοδότηση

Το νομοσχέδιο μειώνει το ρόλο και τις λειτουργίες της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Επεκτείνει τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων κατά πέντε (5) χρόνια, χωρίς να αναγνωρίζει ότι οι αλλαγές στη βιοποικιλότητα και το κλίμα μας υποχρεώνουν σε επικαιροποίηση συχνότερα των όρων της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Είναι δυνατόν μια Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που δόθηκε πριν από 15-20 χρόνια να συνεχίσει σήμερα να είναι επίκαιρη για μια εγκατάσταση μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας; Για παράδειγμα, του χρόνου λήγει η περιβαλλοντική αδειοδότηση της Ελληνικός Χρυσός, η οποία, με το νόμο του κυρίου Χατζηδάκη, παρατείνεται για πέντε (5) χρόνια.

Για την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ)

Το νόμο του 2018 τον συνέταξαν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), οι εργαζόμενοι και η Επιτροπή Φύση 2000, αυτοί με τους οποίους δεν δέχεστε να συζητήσετε. Αυτή ήταν η προσέγγιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε πλήρη αντίθεση με τη δική σας όπου συζητάτε με τις ΜΚΟ αλλά δεν λαμβάνετε υπόψη τις προτάσεις τους. Απλή επίφαση Δημοκρατίας και διαβούλευσης. Το νομοσχέδιο καταργεί τους ΦΔΠΠ, αφού το ΥΠΕΝ τους είχε προκαλέσει ασφυξία και τους αντικαθιστά με ένα συγκεντρωτικό μοντέλο, που αναρωτιόμαστε πού το έχει βρει ο κ. Χατζηδάκης. Δεν έχει καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, κάτι που επισήμαναν όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι επιστήμονες σε πάρα πολλές ημερίδες. Καταργεί τη συμμετοχή των τοπικών φορέων στους ΦΔΠΠ και τοποθετεί στη διαχείρισή τους κάποιον manager. Πρόκειται μήπως για νέο γαλάζιο golden boy;

Για την εισαγωγή ευελιξίας και ανάδρασης στο χωροταξικό σχεδιασμό

Το νομοσχέδιο υποστηρίζει μία λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε» ή «Φαρ Ουέστ» στο χωροταξικό σχεδιασμό, διότι προβλέπει ότι υπάρχει μεν αλληλουχία του υπερκείμενου με το σχεδιασμό του επόμενου επιπέδου, από το περιφερειακό στο τοπικό, αλλά μπορεί κατά περίπτωση, για λόγους ευελιξίας και ανάδρασης, να γίνονται τομεακές ρυθμίσεις. Δεν ανοίγει απλά «παράθυρο» αλλά «πόρτα», ώστε να γίνονται ρυθμίσεις κατά το δοκούν που θα εξυπηρετούν ειδικά και τοπικά συμφέροντα.

Για την πρόβλεψη εξόρυξης υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας

Στο αρχικό σχέδιο που είχε αναρτηθεί στη διαβούλευση, υπήρχε άρθρο που επέτρεπε την εξόρυξη υδρογονανθράκων ακόμη και σε περιοχές απόλυτης προστασίας, το οποίο αποσύρθηκε μετά από τη γενική κατακραυγή, διατηρήθηκε όμως η πρόβλεψη για τις υπόλοιπες τρεις ζώνες περιοχών Natura 2000, όπως και για τις μεταλλευτικές και εξορυκτικές δραστηριότητες.

Για την κονιορτοποίηση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών

Η κονιορτοποίηση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών εισάγεται βάσει εμμονής και ιδεοληψίας, που είναι αντιεπιστημονική, καθώς εισάγει κανόνες οργάνωσης χρήσεων γης αστικού τύπου στην ελληνική βιοποικιλότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν τοποθετηθεί κατά της εν λόγω ρύθμισης.

Για τη διαχείριση απορριμμάτων

Μεταβιβάζονται αρμοδιότητες και λειτουργίες από τους ΟΤΑ στους ΦΟΔΣΑ, με συνοπτικές διαδικασίες. Προβλέπεται η σύγκληση ιδρυτικής Γενική Συνέλευση των  Ειδικών Περιφερειακών Διαβαθμιδικών ΦΟΔΣΑ εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου. Η αρμοδιότητα φεύγει από τους Δήμους και πηγαίνει ουσιαστικά στον Περιφερειάρχη. Άρα, θα μεταβιβαστούν αρμοδιότητες σε ένα φορέα Α.Ε., αλλά χωρίς εργαζόμενους και τεχνογνωσία, χωρία υποδομή, σε ένα μήνα, στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, για να διαχειρισθεί όλα τα έργα στερεών αποβλήτων, τους ΧΥΤΑ, όλες τις εντάξεις του ΕΣΠΑ και εκατομμύρια ευρώ που αυτή τη στιγμή είναι στον «αέρα» σε συμβατοποίηση ή υπό ένταξη. Αυτό αναφέρει και η Απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων, που καταγγέλλει τον κ. Χατζηδάκη-κατατέθηκε στα πρακτικά-για τη ρύθμιση αυτή, καθώς, όπως φαίνεται, έγινε εν αγνοία της. Αυτός είναι ο σεβασμός της ΝΔ στην Αυτοδιοίκηση.

Για την τροποποίηση χρήσεων γης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Προωθείται, από το «παράθυρο», η τροποποίηση των χρήσεων γης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, χωρίς να υπάρχει γνώση του θέματος από το Δήμο Αθηναίων. Ένα νομοσχέδιο που αναρτήθηκε την Παρασκευή, στις 12 τα μεσάνυχτα, αλλάζει τις χρήσεις γης του ιστορικού κέντρου προς όφελος του τουρισμού και των ξενοδοχείων, τροποποιώντας και εκτοπίζοντας την κατοικία, χωρίς να το γνωρίζει κανείς, χωρίς να έχει τεθεί στη διαβούλευση, χωρίς να υπόκειται στο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, ανοίγοντας ένα μεγάλο παιχνίδι υπεραξίας στην κτηματαγορά.

Για τις εξαιρέσεις στους δασικούς χάρτες

Το νομοσχέδιο ανοίγει «παραθυράκια» για την έκδοση οικοδομικών αδειών σε δασικές εκτάσεις. Τακτοποιείται δηλαδή όποιο ακίνητο κατασκευαστεί στο μέλλον με καταπάτηση δασικού χώρου.

Για την «επιτάχυνση» της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Επιταχύνεται στα λόγια το πρώτο στάδιο αδειοδότησης ΑΠΕ, σε μία λογική «ό,τι δηλώσεις είσαι». Αυτό καθώς δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος, χωρίς να υπάρχει ταυτόχρονα ιδιοκτησία της απαιτούμενης έκτασης. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος να δηλώσει ότι θα βάλει ανεμογεννήτρια στην κορυφή του Χορτιάτη, χωρίς να κατέχει την έκταση. Αν το δηλώσει όμως, θα φαίνεται ότι πιάνουμε τους στόχους, ενώ στην ουσία οι επενδύσεις δεν θα προχωράνε. Ένα αλαλούμ που περιορίζεται στη δημιουργία εντυπώσεων και πολιτικού κεφαλαίου για την κυβέρνηση.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε άρθρα που παραβιάζουν το Σύνταγμα και Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και είναι φωτογραφικά, παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

– Επιτρέπει τη χωροθέτηση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Δήμο Βριλλησίων, σε μια περιοχή που, όπως ορίζει Προεδρικό Διάταγμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), είναι χώρος πρασίνου.

-Ο κύριος Χατζηδάκης δεν μας έχει απαντήσει αν θα σεβαστεί το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κυπαρισσιακού, σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που έχουμε καταθέσει. Θα σεβαστεί λοιπόν το ΠΔ Κυπαρισσιακού το σχέδιο του οποίου συνέταξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να διορθώσει τα ελλείμματα της προηγούμενης περιόδου διακυβέρνησης της ΝΔ, που είχε οδηγήσει στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

-Δε σέβεται την υπ’ αριθμ. 2941/2014 Απόφαση του ΣτΕ, όπου συμμετείχε και η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Σακελλαροπούλου, και έκρινε παράνομο το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Γλυφάδα που τακτοποιεί με το νομοσχέδιο ο κύριος Χατζηδάκης.

-Τρία «φωτογραφικό» χατίρια στην «Ελληνικός Χρυσός». Παράταση της ΑΕΠΟ, μετάθεση και υποβίβαση σε διαδικασία απλής γνωστοποίησης, αντί για αδειοδότηση μεταλλουργίας και αντί περιβαλλοντικής αδειοδότησης για την επεξεργασία αποβλήτων και διαχείρισης νερού.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε ότι όλες αυτές οι ρυθμίσεις θα αποδομηθούν και θα τροποποιηθούν στην επόμενη κυβέρνηση. «Δε θα επιτρέψουμε να θίγεται ανεπανόρθωτα το ελληνικό περιβάλλον επειδή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κύριος Χατζηδάκης θέλουν να εξυπηρετήσουν συμφέροντα και συγγενείς».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email