Η κυβέρνηση αφαιρεί αρμοδιότητες από τις Κοινότητες και περιορίζει τη δημοκρατία στην Αυτοδιοίκηση

«Κύριοι της Κυβέρνησης, αυτά που εισάγετε σήμερα αμφισβητούν δημοκρατικές λειτουργίες και δικαιώματα της ελληνικής Πολιτείας μετά τη Μεταπολίτευση. Και το κάνετε χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας εργαλεία πολιτικής εξαπάτησης και προπαγάνδας ψεύδους, κρύβοντας μια σκληρά αναχρονιστική και νεοφιλελεύθερη αλλοίωση των αλλαγών που θέλετε να κάνετε στην Ελλάδα. Αμφισβητείτε τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας και θέλετε να εξελίξετε ένα απολυταρχικό και συγκεντρωτικό κράτος, αμφισβητώντας ουσιαστικά την παραγωγή ιδεών, γιατί αυτός είναι ο στόχος σας». Αυτό τόνισε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.

Οι αλλαγές που εισάγει το σχέδιο νόμου για την αυτοδιοίκηση και για το άσυλο στοχεύουν στην παραγωγή ιδεών και πολιτικής. Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει ασφυκτικά την παραγωγή ιδεών στην Ελλάδα, γιατί δεν θέλει να αναπτύσσονται ιδέες που ακολουθούν το ευρωπαϊκό ιδεώδες αλλά αμφισβητούν τη δική της εξουσία. Διότι αυτά τα οποία εισάγονται στο νομοσχέδιο είναι απολύτως αντίθετα με το ευρωπαϊκό ιδεώδες.

Τα βασικά θέματα που αμφισβητεί το νομοσχέδιο σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, η κατάργηση του κοινοτισμού, η παραβίαση του ασύλου, η αποκόλληση της έρευνας από τα πανεπιστήμια, η καθαίρεση της Αρχής Ανταγωνισμού και μια υδροκέφαλη ψηφιακή διακυβέρνηση εν είδει big brother.

Συνεχίζοντας ο βουλευτής υπογράμμισε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποδεικνύει την προσήλωση της κυβέρνησης στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Με διατάξεις που παραβιάζουν τους συνταγματικούς κανόνες, η ΝΔ θέλει να επιβάλει ασφυξία στις τοπικές κοινωνίες και στον κοινοτισμό, ώστε να μονώσει και να επιμηκύνει μια στείρα εξουσία, που δεν παράγει για την κοινωνία πρόοδο. Το μόνο που παρήγαγε στο παρελθόν ήταν διαπλοκή και χρεοκοπία και πολιτική, αλλά και οικονομική για τη χώρα μας. Όμως, αυτή η ασφυξία στο επίπεδο του κοινοτισμού θα δημιουργήσει και περιορισμό της ευημερίας για τις τοπικές κοινωνίες.

Ο Σ. Φάμελλος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε ότι «θέλετε να αναπαράγετε ένα πολιτικό σύστημα με επαγγελματίες δημάρχους, που θα είναι οι κομματάρχες σας, που θα ανανεώνουν το πολιτικό σας προσωπικό, γιατί δεν σας ενδιαφέρει διόλου η κυβερνησιμότητα. Οι καρέκλες των δημάρχων σας ενδιαφέρουν, αυτούς θέλετε να τακτοποιήσετε. Διότι αυτό το σκηνικό εδώ και χρόνια υπηρετείτε στην Ελλάδα και είναι γνωστό ότι η διαπλοκή ενισχύθηκε στην τοπική κοινωνία από ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο και όχι από την απλή αναλογική. Διότι αυτό δημιουργεί συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, με τις συναλλαγές που γίνονται, όταν φτιάχνονται τα δημοτικά ψηφοδέλτια. Διότι η απλή αναλογική, ο κοινοτισμός και ο περιορισμός θητειών είναι η δημοκρατική απάντηση».

Στην συνέχεια ο βουλευτής υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση προσβάλλουν τους ψηφοφόρους, τους υποψηφίους, τους αιρετούς. Προσβάλλουν τους περίπου τριάντα χιλιάδες αιρετούς στα συμβούλια Κοινοτήτων, που τους αφαιρείται αρμοδιότητα που είχαν ως υποψήφιοι και για τους οποίους τους ψήφισε ο κόσμος. Παράλληλα παραβιάζεται και η αποκέντρωση. Για παράδειγμα έχουμε οικισμούς δέκα χιλιάδων πολιτών που αφαιρείται η αρμοδιότητα των αποφάσεων από τα συμβούλιά τους, αφαιρείται η δυνατότητα να αποφασίζουν για τον τόπο τους. Για όλους αυτούς τους λόγους βέβαια έχει κατατεθεί και αίτηση αντισυνταγματικότητας. Το πιο σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση παραβιάζει και υποτιμά την πολιτική βούληση και τη λαϊκή κυριαρχία λίγες μέρες μετά τις εκλογές και αλλάζει τα αποτελέσματα των εκλογών και τις αρμοδιότητες των δημοτικών οργάνων πραξικοπηματικά, πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email