«Οφείλω να παραδεχτώ ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύεται ιδιαιτέρως ευρηματική όταν πρέπει να εξυπηρετήσει τα συμβόλαια που έκανε πριν από τις εκλογές. Σας βγάζουμε το καπέλο για τον τρόπο με τον οποίο καταφέρατε να παρακάμψετε το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει ρητά την ίδρυση Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι) από ιδιώτες. Εκτός, αν τα εύσημα πρέπει να αποδοθούν στους ίδιους τους ιδιοκτήτες των Κολλεγίων που σας έγραψαν το Άρθρο 50 του παρόντος νόμου», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος στην τοποθέτησή του, στη Βουλή, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας.

Σχολίασε ακόμη, την αφωνία της κυρίας Κεραμέως απέναντι στις σκοταδιστικές απόψεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, περί κατάργησης των φοιτητικών παρατάξεων και των συνδικαλιστικών ενώσεων των εκπαιδευτικών. Είπε χαρακτηριστικά: «Εάν δεν έχετε το δημοκρατικό αίσθημα να τοποθετηθείτε ενάντια σε αυτές τις αντιδημοκρατικές απόψεις, θα σημαίνει ότι συνηγορείτε με αυτές, και θα συντάσσεστε με τον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα και όχι με το Διαφωτισμό».

Επιστρέφοντας στο σχέδιο νόμου, τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών, ούτε των φοιτητών, αλλά κάνει άλλη μία «πάσα» σε ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία και εξυπηρετεί εις βάρος του δημόσιου Πανεπιστημίου. Πρακτικά, ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι εξαπάτηση της αριστείας λόγω συναλλαγής με ιδιωτικά Κολλέγια, εις βάρος του δημόσιου Πανεπιστημίου. Ξεκαθάρισε ότι, δεν πρόκειται για ιδεοληψία ή εμμονή της Νέας Δημοκρατίας αλλά, επιλογή της συναλλαγής, μία επιδοματική πολιτική κρατικοδίαιτων συμφερόντων και μία ανακύκλωση της μιζέριας των κρατικοδίαιτων, μη παραγωγικών και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι εχθρική απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, τη γνώση και την πρόοδο, και ότι η  μοναδική μεταρρύθμιση που αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία είναι η ιδιωτικοποίηση.

«Η ΝΔ απαξιώνει τα δημόσια Πανεπιστήμια, την προσπάθεια των νέων και τη δουλειά των εκπαιδευτικών και αυτή είναι η άποψη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, της Συνόδου των Πρυτάνεων, κλπ. Δεν λαμβάνει ακόμη υπόψη ότι, οι σπουδαστές των ιδιωτικών Κολλεγίων δεν επιλέγονται με εξετάσεις, παρακολουθούν λιγότερα μαθήματα, δεν κάνουν πρακτική άσκηση, δεν συνδυάζουν την εκπαίδευση με την έρευνα και ότι, οι διδάσκοντες τους δεν μπορούν να θεωρηθούν ισότιμοι με τους διδάσκοντες στα δημόσια Πανεπιστήμια. Η αριστεία της ΝΔ αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες των Κολλεγίων και κλείνει παράλληλα την πόρτα στους πραγματικούς αρίστους καθώς, πετάει στον κάλαθο των αχρήστων την προσπάθεια όλων αυτών των παιδιών».

«Δημιουργείτε ταυτόχρονα, οικονομική ασφυξία στα Πανεπιστήμια, ιδιαίτερα τα αδύναμα και περιφερειακά. Το επόμενο σας βήμα θα είναι το κλείσιμο των δημόσιων Πανεπιστημίων ενώ, στο εν λόγω νομοσχέδιο, αγνοείτε τις ανθρωπιστικές επιστήμες, όσον αφορά στα κριτήρια χρηματοδότησης και εν τέλει υποβαθμίζετε τα ΑΕΙ, υποβαθμίζετε τη γνώση και κατά συνέπεια, επιλέγετε να υποβαθμίζετε την Ελλάδα».

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε, κλείνοντας την ομιλία του, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ υποβαθμίζει και την περιβαλλοντική εκπαίδευση, με την απόφαση της κυρίας Κεραμέως να τα καταργήσει τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που είχε αναβαθμίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, και τα είχε συνδέσει με την αειφορία. «Η ΝΔ κλείνει τα έξι νέα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ένα εκ των οποίων βρίσκεται στο δήμο Θέρμης, στο Λιβάδι, το οποίο είχε ιδρυθεί το 2018, και ήταν σε εξέλιξη προκήρυξη στελέχωσης. Έχουν το θράσος δε, οι κυβερνώντες να απαντούν, σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που καταθέσαμε, να προσπαθούν να δικαιολογήσουν το κλείσιμο των Κέντρων, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης, ενώ, και καταθέτω τα σχετικά έγγραφα στα Πρακτικά της Βουλής, υπάρχει χρηματοδότηση, με πράξεις ύψους τριών εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2019, μέσω ΕΣΠΑ, κάτι που ξεκαθαρίζει ότι είναι ενταγμένη στο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση και δεν υπάρχει κανένα έλλειμμα. Υπάρχουν, πιθανώς, άλλα κίνητρα της ΝΔ, όπως συνεννοήσεις και αδιαφάνεια στην επιλογή εκπαιδευτικών, καθώς γίνεται εμφανές ότι η ΝΔ είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ με προοδευτικό πρόσημο. Η ΝΔ κάνει ακόμα μια απάτη εις βάρος και της νεολαίας, της αριστείας και του περιβάλλοντος, γιατί η ΝΔ, με επιλογή της, κλείνει Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης».

Διαβάστε ολόκληρη την Ομιλία εδώ

Παρακολουθείστε την Ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email