Για τη δικαστική εξέλιξη των ερευνών για τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων, ρώτησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή. Ρώτησε συγκεκριμένα, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι δικαστικές υποθέσεις για τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων, αν έχει ολοκληρωθεί η προκαταρκτική τους εξέταση, και αν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Επεσήμανε στη συνέχεια, ότι, αν και η ερώτηση υποβλήθηκε γραπτώς δύο φορές, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, προς τον αρμόδιο Υπουργό, δεν ελήφθη καμία απάντηση, στάση που δεν τιμά την κυβέρνηση και τη διαδικασία  του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι, ενώ, ήδη από το 2011, όπως προέκυψε από τις εργασίες και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, κανένα δάνειο των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ενήμερο, η οικονομική κατάσταση των κομμάτων ήταν δυσμενής, αλλά οι Τράπεζες συνέχισαν να χρηματοδοτούν τα δύο πολιτικά κόμματα, ενώ γνώριζαν ότι αυτά δεν είχαν την δυνατότητα να αποπληρώσουν τον υπέρογκο δανεισμό τους. Υπενθύμισε ότι, όπως κατατέθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή, «Οι όροι των δανείων από την Αγροτική Τράπεζα ήταν ευνοϊκότεροι, και τα κόμματα χρησιμοποιούσαν την Αγροτική Τράπεζα ως μηχανάκι για να παίρνουν λεφτά. Διόριζαν στη συνέχεια, τις διοικήσεις της Αγροτικής ώστε, να συνεχίζεται η λειτουργία αυτού του μηχανισμού. Μόλις τον Δεκέμβριο του 2016, και υπό την πίεση των αποκαλύψεων της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνούσε το θέμα, η Τράπεζα Πειραιώς άσκησε αγωγή κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να της καταβάλλουν τα οφειλόμενα ποσά. Γεγονός που αποδεικνύει το φαύλο κύκλο που επικρατούσε, καθώς τα κόμματα διόριζαν τις διοικήσεις των Τραπεζών και αυτές με τις σειρά τους τα δανειοδοτούσαν αφειδώς για χρηματοδοτήσουν τις εκλογικές τους εκστρατείες. Το γνωστό τρίγωνο εξουσίας, κυβέρνηση & κόμματα του δικομματισμού εξουσίας – μέσα ενημέρωσης – τραπεζικό σύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης κατέφυγε σε υπεκφυγές για να δικαιολογήσει την έλλειψη απάντησης στα ερωτήματα που ετέθησαν. Δεν έδωσε καμία απάντηση για την πορεία των ερευνών, με δικαιολογία τη μη παρέμβαση σε θέματα δικαιοσύνης, και επέλεξε να παραπέμψει σε παλαιότερη απάντηση που δόθηκε, το 2018, από τον τότε αρμόδιο Υπουργό, κύριο Κοντονή, γεγονός που αποδεικνύει ότι, είτε δεν γνωρίζει είτε επιλέγει να αγνοεί τις βασικές αρχές του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς κάθε απάντηση αφορά στη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική περίοδο που υποβάλλεται, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, πρέπει να συνοδεύεται από τα αντίστοιχα έγγραφα, και να κοινοποιείται σε όλους τους υπογράφοντες.

Ο Σ.Φάμελλος αποκάλυψε ότι: «Τον Οκτώβριο του 2016, ο συνολικός δανεισμός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ανέρχονταν σε 420 εκατ.  ευρώ, και τώρα, σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς του 2018, ο δανεισμός τους έχει ανέλθει στα 533 εκατ. ευρώ. Βαίνει συνεπώς, αυξανόμενος. Αντίθετα, ο δανεισμός του ΣΥΡΙΖΑ βαίνει μειούμενος, από τα 8,4 εκατ. ευρώ το 2016, είναι στο τέλος 2018 ύψους 3,9 εκατ. ευρώ».

Η εκκωφαντική σιωπή του Υπουργού και οι υπεκφυγές του, για όλα τα σημαντικά ζητήματα που τέθηκαν, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ, δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο να οδηγηθούν στο αρχείο εκκρεμείς υποθέσεις που σχετίζονται με την υπέρογκη δανειοδότηση συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων, κατά παράβαση των θεσμοθετημένων πιστοδοτικών και πιστοληπτικών κανόνων, εγείρει ανησυχίες και αναδεικνύει το ηθικό έλλειμμα της κυβέρνησης στην κοινωνία, τόνισε.

Ο Σ.Φάμελλος, κλείνοντας την ομιλία του, επεσήμανε ότι: «Ζητάμε ρητή τοποθέτηση, εκ μέρους της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν θα επιτρέψει να κουρευτούν τα δάνεια, ύψους 533 εκατ. ευρώ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ,  με το πρόσφατο σχέδιο Ηρακλής της κυβέρνησης, γιατί, κύριε Υπουργέ, οι Έλληνες πολίτες απαιτούν μια απάντηση αν θα αποδοθούν επιτέλους ευθύνες, και ζητάμε να δεσμευθείτε ότι δεν θα προχωρήσετε στην αμνήστευση των τραπεζιτών που έδωσαν αυτά, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, βάσει της αλλαγής που κάνατε στον Ποινικό Κώδικα, που αφορά θαλασσοδάνεια, όπως αποδεικνύεται της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». Ζήτησε τέλος, από τον αρμόδιο Υπουργό, να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε, να προχωρήσει η δικαστική διερεύνησή τους, χωρίς όμως να λάβει απάντηση σε κανένα από τα ερωτήματα που έθεσε.

Διαβάστε τα πρακτικά της συζήτησης της Επίκαιρης εδώ

Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης εδώ

Print Friendly, PDF & Email