«Η έλλειψη πρωτοβουλιών από την παρούσα κυβέρνηση για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, καθιστά τη χώρα, περιβαλλοντικά και κλιματικά, ουραγό στην Ευρώπη» τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Σωκράτης Φάμελλος στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, δηλώνοντας ότι αποτελεί πολιτική κριτική προς την κυβέρνηση η έλλειψη συγκεκριμένης πρότασης και εισήγησης από το ΥΠΕΝ, ειδικότερα ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή σε λίγες μέρες, και συνέχισε: «Σε αντίθεση, ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.,  Αλέξης Τσίπρας, τοποθετήθηκε υπέρ του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας για το 2050, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο».

Στην τοποθέτησή του ο Σ. Φάμελλος ανέφερε: «Προγραμματικά, η Νέα Δημοκρατία είχε θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 80% έως το 2050, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ρητή τοποθέτηση για την κλιματική ουδετερότητα. Ενόψει μάλιστα, της αναμενόμενης τελικής υιοθέτησης της ευρωπαϊκής μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το 2050, απαιτούνται πλέον σαφείς προτάσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης, σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο, για το στόχο για το 2050, τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών μεταξύ των κρατών μελών, τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών και τη διασφάλιση της πρόσβασης στην ενέργεια. Πρόκειται για τα δεδομένα που θα πρέπει να ενσωματωθούν στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που η Κυβέρνηση οφείλει να οριστικοποιήσει έως το τέλος του έτους».

Υπογράμμισε επίσης, ότι «Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στήριξε έμπρακτα τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τη Δίκαιη Μετάβαση των περιοχών που εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα, με μέτρα όπως η παροχή δυνατότητας χρηματοδότησης δράσεων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Μεγαλόπολης, καθώς και από εθνικούς πόρους. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεσμεύτηκε για τη διασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 60 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2018-2020, εκ των οποίων 30 εκατ. ευρώ είχαν ήδη αποδοθεί για συγκεκριμένες δράσεις» και έθεσε ξεκάθαρα το ερώτημα προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ «Η κυβέρνηση της ΝΔ διατίθεται να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση;».

Ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι η Ελλάδα, το 2018, αξιολογήθηκε πολύ θετικά σχετικά με την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και τόνισε πως το ζητούμενο πλέον είναι η εφαρμογή τους στο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενημέρωσε επιπρόσθετα, την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ότι η Ελλάδα ήταν μέσα στις 10 πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που κατέθεσαν στρατηγική για την κυκλική οικονομία, σε συμφωνία τόσο με τους κοινωνικούς, όσο και οικονομικούς εταίρους, μετά από ευρύτατη διαβούλευση.

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τοποθετήθηκε και στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, με θέμα την ενημέρωση της Επιτροπής για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, όπου συνέδεσε σαφώς το ζήτημα με την κλιματική αλλαγή.

Διατύπωσε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κρίση και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να συζητάμε απλά για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής ως παράγοντα επιβίωσης του πλανήτη, αλλά και ως παράγοντα επιβίωσης όλων των πολιτών σε όλες τις περιοχές του πλανήτη με δικαιοσύνη και ισοτιμία. Η ουσιαστική άσκηση πολιτικής είναι αναγκαία ώστε, να υπάρχει μία δίκαιη μετάβαση στην κλιματικά ουδέτερη κοινωνία».

Σχολίασε τέλος, τη στάση της Ελλάδας: «Η Ελλάδα έπρεπε να αντιδράσει πολύ πιο γρήγορα, να συμμετέχει στη συζήτηση που εξελίσσεται στη διεθνή κοινότητα, να πιέσει και να συνηγορήσει με πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί στην Ευρώπη. Χρειάζεται ουσιαστική, ομόθυμη και καθολική αποδοχή της Συμφωνίας των Παρισίων, η οποία θα αποδεικνύεται με έργα και όχι μόνο με δηλώσεις. Αυτό φυσικά, αφορά και την Ελληνική Κυβέρνηση που πρέπει να πάρει πολλά περισσότερα μέτρα για την κλιματική ουδετερότητα, αφορά και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι εκπρόσωποι των οποίων ήρθαν για να ενημερώσουν το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Πρέπει να τροποποιηθούν όλες οι πολιτικές αποφάσεις και οι χρηματοδοτήσεις προς όφελος των επιχειρήσεων ή των δραστηριοτήτων που είναι κλιματικά ουδέτερες. Θα πρέπει επίσης, να ληφθούν πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ώστε να μην μείνει κανείς πίσω ούτε σε επίπεδο επιβίωσης, ούτε σε επίπεδο συνθηκών ζωής. Εμείς, ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που σχετίζονται με την πρόληψη της αποψίλωσης των παρθένων δασών και την προστασία της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, αλλά και με την προστασία των αυτόχθονων πληθυσμών, ζητήματα τα οποία συνδέονται άμεσα με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Διαβάστε την τοποθέτηση στην Επιτροπή εδώ

Παρακολουθείστε την τοποθέτηση στην Επιτροπή εδώ

Print Friendly, PDF & Email