«Δυστυχώς, η Θεσσαλονίκη είναι το παράδειγμα του πώς η κυβέρνηση αγνοεί τη επιστημονική κοινότητα στη μάχη της πανδημίας. Ενώ, πενήντα τρεις (53) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είχαμε καταθέσει ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου από τις 19.11.2020 για το τι συνέβη τελικά στη Θεσσαλονίκη, δε δείξατε τη στοιχειώδη ευαισθησία να μας ενημερώσετε για τους λόγους και τις αιτίες της έκρηξης των κρουσμάτων, δε μάς ενημερώσατε για τις ενέργειες που κάνατε για την αντιμετώπισή τους και για το εάν εν τέλει υπάρχουν ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα. Επιλέξατε να κρυφτείτε γιατί έχει αποδειχθεί πλέον ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο κύριος Μητσοτάκης έχουν διαπράξει εγκληματικά λάθη, λανθασμένες επιλογές και παραλείψεις στη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην έκρηξη κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης ερώτησης η οποία μετατράπηκε σε επίκαιρη καθώς δεν απαντήθηκε, εντός προβλεπόμενης προθεσμίας, από το Υπουργείο Υγείας. Επειδή δε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας δεν κατέθεσε τα έγγραφα που είχαν ζητηθεί, ο Σ. Φάμελλος ζήτησε η συζήτηση να συνεχιστεί σε διευρυμένο επίπεδο ως επερώτηση στη Βουλή.

«Ζητάμε να μάς ενημερώσετε αλλά και να μάς καταθέσετε τα πρακτικά των συσκέψεων που έγιναν στις 19 και στις 22 Οκτωβρίου για να αποκαλυφθεί ότι σας είχαν προειδοποιήσει για το κακό που ερχόταν», τόνισε στη συνέχεια, «γιατί όλη η Ελλάδα ξέρει ότι ο κύριος Μητσοτάκης τα ρίχνει όλα στους λοιμωξιολόγους και στους αυτοδιοικητικούς άρχοντες της πόλης. Αυτό, ενώ αποδείχθηκε ότι ο κύριος Μητσοτάκης, και η κυβέρνηση συνολικά, δεν έλαβε υπόψη ούτε τις προτάσεις των επιστημόνων, ούτε τις προτάσεις των αυτοδιοικητικών, κάτι που αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου Γεωργιάδη».

Ο Σ.Φάμελλος παρέθεσε στη συνέχεια όλα τα γεγονότα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «η κυβέρνηση επέλεξε να μη λάβει μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, κόντρα στις εισηγήσεις γιατρών, λοιμοξιολόγων, άλλων σχετικών επιστημόνων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης», και κατέθεσε τα σχετικά δημοσιεύματα στα πρακτικά της Βουλής. Συγκεκριμένα κατέθεσε:

-Δημοσίευμα της ιστοσελίδας του ANT1, στις 19 Οκτωβρίου 2020, ότι ο Πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί για έκρηξη κρουσμάτων στη σύσκεψη με τον κύριο Τσιόδρα και τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλονίκη που κατέληξε σε δηλώσεις του Δημάρχου της Θεσσαλονίκης περί μη λήψης μέτρων.

-Δημοσιεύματα για σύσκεψη στις 22 Οκτωβρίου 2020 στη Θεσσαλονίκη, υπό τον κύριο Χαρδαλιά, όπου, παρά τις εισηγήσεις επιστημόνων και πολλών αυτοδιοικητικών παραγόντων για την ακύρωση του εορτασμού του Αγ. Δημητρίου, οι εισηγήσεις αυτές δεν έγιναν δεκτές.

-Δημοσίευμα στη ιστοσελίδα του «ΣΚΑΪ», την ίδια μέρα, στις 22 Οκτωβρίου 2020, για τρομακτική αύξηση 500% του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, που επιβεβαιώνει τους φόβους των επιστημόνων

«Γνωρίζουμε καλά ότι επιλέξατε να αγνοήσετε την επιστημονική κοινότητα και μάλιστα και τον Πρύτανη του ΑΠΘ. Οι καμπάνες είχαν χτυπήσει πολλές φορές και το κακό ερχόταν αλλά εσείς επιμένατε να μη λαμβάνετε μέτρα, ενώ μάλιστα καταδικάσατε τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για εβδομάδες να λειτουργούν χωρίς διαθέσιμες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να αναγκάζονται να διασωληνώσουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ», είπε χαρακτηριστικά.

Στηλίτευσε επιπλέον τη δήλωση του κυρίου Μητσοτάκη: για τη Θεσσαλονίκη πέσαμε έξω. «Δεν φτάνει απλά το πέσαμε έξω», όπως υπογράμμισε ο Σ.Φάμελλος, «o  Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α’ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, κύριος Κυρίζογλου, το διαψεύδει και ξεκαθαρίζει ότι ήταν ευθύνη της κυβέρνησης να λάβει νωρίτερα τα μέτρα. Και ο Υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης επιβεβαίωσε ότι οι επιδημιολόγοι σάς ζήτησαν νωρίτερα μέτρα, άρα ήταν διπλή ευθύνη της κυβέρνησης».

«Εκτός λοιπόν από τα εγκληματικά λάθη, άρχισε και τα ψέματα για να αποσείσει από τον εαυτό του τις ευθύνες ο κύριος Μητσοτάκης».

Ο Σ.Φάμελλος στη δευτερολογία του σχολίασε τις απαντήσεις του κυρίου Κοντοζαμάνη και ανέδειξε την αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης εκ μέρους της κυβέρνησης, όπως και την ιδεολογική εμμονή της ΝΔ στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Δήλωσε συγκεκριμένα:

«Αποτελεί ύβρη για έναν Υπουργό της κυβέρνησης να προσπαθεί να απαντήσει για δικές της ευθύνες με ερώτηση προς την αντιπολίτευση για το τι θα έκανε εκείνη, όταν δε μάς έχετε δώσει πρόσβαση στα πρακτικά της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, ούτε καν εμπιστευτική, τα οποία μάλιστα «χρησιμοποιείτε» κατά το δοκούν, με πολιτική υστεροβουλία και προς κομματική εκμετάλλευση όπως σάς συμφέρει. Πρόκειται για ένα γεγονός που αποτελεί απόδειξη της ενοχής σας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση και να σάς δείξουμε πόσο διαφορετικά θα διαχειριζόμασταν την κατάσταση, εάν εσείς παραδεχτείτε τα λάθη και την αδυναμία σας και παραιτηθείτε»

«Να παραιτηθείτε κύριε Κοντοζαμάνη να σάς δείξουμε τι θα κάναμε. Μη ρωτάτε λοιπόν την αντιπολίτευση αν δεν είστε έτοιμος να παραιτηθείτε. Μη μάς κουνάτε το δάχτυλο, για τις προτάσεις μας, όταν δεν έχετε ακούσει ούτε την πρότασή μας για δωρεάν συνταγογράφηση του τεστ ώστε να γίνει εκτεταμένο πρόγραμμα αναλύσεων και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Ούτε όταν δεν έχετε προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών όπως σάς λέμε τόσο καιρό. Στην Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα, επιτάξατε μόνο δύο κλινικές, με διπλάσια μάλιστα αποζημίωση, όπου, όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης της μίας την επιτάξατε χωρίς να την αξιοποιήσετε και παρότι μεταφέρατε σε αυτήν προσωπικό από δημόσιο νοσοκομείο, δε στείλατε ούτε έναν ασθενή!»

«Ρωτάτε εμάς, που είχαμε προγραμματίσει προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) τις οποίες εσείς παγώσατε μόλις αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας, μέχρι να εμφανιστεί η πανδημία, γιατί η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ αποτελεί προγραμματική σας θέση!»

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον αρμόδιο Υπουργό που δηλώνει αναρμόδιος, τον κύριο Χαρδαλιά, η Νέα Δημοκρατία που έκανε ρουσφέτι το εμβόλιο βάζοντας πολιτικά στελέχη να πάρουν τη θέση υγειονομικών στον εμβολιασμό, αποφάσισε να μη λάβει μέτρα για τη Θεσσαλονίκη. Έχουμε στοιχεία από τον ΕΟΔΥ που δείχνουν ότι από τις 15.10.2020 η καμπύλη είχε ξεπεράσει τα 50 κρούσματα ημερησίως, άρα πριν από τις σχετικές συσκέψεις. Γιατί λοιπόν ο κύριος Μητσοτάκης είπε ψέματα και αποφάσισε να μη λάβει μέτρα;», αναρωτήθηκε ο Σ.Φάμελλος.

Στάθηκε, κλείνοντας την τοποθέτησή του, στην πρόβλεψη του καθηγητή του ΑΠΘ, κυρίου Σαρηγιάννη, που προειδοποιούσε από τις αρχές Αυγούστου για έκρηξη κρουσμάτων μετά τον Αύγουστο και για εκατοντάδες κρούσματα Νοέμβριο και Δεκέμβριο, και στη δήλωση του Προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κυρίου Εξαδάκτυλου, που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για εκατοντάδες κρούσματα και δηλώνει σε τηλεοπτική εκπομπή του “Kontra Channel” και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας: «Διαβεβαιώ ότι αν αναζητήσετε τι ειπώθηκε στην Επιτροπή δεν θα διαπιστώσετε ολιγωρία εκ μέρους μου», όπως και «μην ψάχνετε υπεύθυνους για τη μη έγκαιρη λήψη μέτρων στην Αθήνα, αναζητήστε την απάντηση στην Αθήνα. Γιατί στην επιτροπή έγινε συζήτηση και προτάσεις για λήψη άμεσα μέτρων και δεν εισακούστηκαν».

«Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η επιστημονική κοινότητα σάς είχε ενημερώσει: Οι επιδημιολόγοι της επιτροπής, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, το εργαστήριο περιβαλλοντικής μηχανικής και πολλοί άλλοι. Η αυτοδιοίκηση επίσης σας είχε ζητήσει μέτρα. Αλλά η τραγική κατάσταση που βίωσε η Θεσσαλονίκη αποτελεί αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Και για το λόγο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα».

Διαβάστε τα πρακτικά της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης εδώ

Παρακολουθείστε τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης εδώ

Print Friendly, PDF & Email