«Πώς μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες να σέβονται το Σύνταγμα όταν η ίδια η Κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής δεν σέβονται τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση; Πόσα νομοσχέδια σκοπεύετε να εισάγονται παράλληλα σε επιτροπές ενώ συζητάμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με αποτέλεσμα οι βουλευτές να μην έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν;».

«Αλλά εδώ υπάρχει μία ακόμη μεγάλη αντίφαση. Ενώ το Σύνταγμα, για το οποίο γίνεται η σημερινή συζήτηση, προβλέπει την αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, σε άλλη Αίθουσα του Κοινοβουλίου η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταργεί αυτή ακριβώς την αρχή με το σχέδιο νόμου που εισηγείται για τη ΔΕΗ. Δημιουργεί συγκεκριμένα εργαζόμενους δύο ταχυτήτων στη ΔΕΗ, φθηνούς νεοεισερχόμενους, χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας και Διευθυντικά στελέχη με παχυλούς μισθούς», υπογράμμισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Συνέχισε:« Για εμάς, η συζήτηση για το Σύνταγμα είναι μία συζήτηση για τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα, σε μία κατεύθυνση διεύρυνσης όμως των δημοκρατικών διαδικασιών και των δικαιωμάτων. Η Νέα Δημοκρατία αφυδάτωσε όλη τη συζήτηση που κάναμε για τη Συνταγματική Αναθεώρηση την προηγούμενη περίοδο, προχωρώντας ακόμα και στην ακύρωση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, και δεν κράτησε καμία από τις ουσιώδεις αλλαγές που είχαν ωριμάσει στην ελληνική κοινωνία».

«Είναι γεγονός ότι συγκρούονται δύο διαφορετικές αντιλήψεις στη σημερινή συζήτηση. Μία αντίληψη για μία ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία, ως εφόδιο της δημιουργίας και της παραγωγής, και μια άλλη αντίληψη για μία κοινωνία με καταστολή, μία κοινωνία φόβου, όπως την φαντάζεται η κυβέρνηση της ΝΔ».

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στη συνέχεια στα πλείστα περιστατικά αυταρχισμού και καταστολής που δημοσιοποιούνται κάθε μέρα από τον Τύπο, ακόμη και από φίλα προσκείμενα μέσα στη Νέα Δημοκρατία, στον πρόσφατο βασανισμό φοιτητή που βιντεοσκοπούσε τα επεισόδια, του οποίου έσπασαν τα δάχτυλα και απέτρεψαν στην οικογένειά του να τον επισκεφτεί, σε συσκευές παρακολούθησης και κοριούς που τοποθετούνται σε οχήματα ανθρώπων που ανήκουν σε πολιτικές οργανώσεις ή που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις. «Αναρωτιέμαι μέχρι πού θα φτάσει αυτό το κύμα αυταρχισμού. Αμφισβητείτε ουσιαστικά δημοκρατικά ιδανικά που κερδήθηκαν με την εξέγερση του Πολυτεχνείου και κατοχυρώθηκαν και σε αυτήν την Αίθουσα. Σας καλώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να επιστρέψουμε σε αυτά τα ιδανικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επικεντρώθηκε στη συνέχεια στα βασικά κοινωνικά αγαθά, το νερό και την ενέργεια, τα οποία ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει εντάξει στους δεκαεπτά στόχους βιώσιμης ανάπτυξης για να διασφαλίσει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτά. Σήμερα, η Πλειοψηφία της ΝΔ, κατά τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, αρνείται να εισέλθουν αυτές οι τροποποιήσεις στο άρθρο 21 του Συντάγματος.

«Η άρνηση σας αυτή δεν καταδεικνύει απλά την ιδεολογική σας αντίληψη σε επίπεδο πολιτικής, αλλά, αποτυπώνεται σε συγκεκριμένες ενέργειές σας για να περιορίσετε την πρόσβαση των πολιτών στο νερό και στη φθηνή και καθαρή ενέργεια. Για κάποιο περίεργο λόγο, επιλέγετε να μην εφαρμόζετε τον κανονισμό τιμολόγησης και κοστολόγησης του νερού, με περιβαλλοντικό τιμολόγιο για τις χαμηλές καταναλώσεις, κοινωνικό τιμολόγιο για όσους έχουν ανάγκη, περιορισμό των διαρροών και υψηλή ποιότητα. Αυτά δηλαδή που χρειαζόμαστε όλοι».

Στάθηκε σε δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ που ισχυρίζονται πως το νερό είναι πολύ φτηνό, κάτι που υποδηλώνει ακόμη, ενδεχόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να το τιμολογήσει πολύ ακριβά και να πουλήσει τις εταιρείες ύδρευσης. Χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης όπου, με συνυπευθυνότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης-όπου η ΝΔ πλειοψηφεί σε μέλη-, από τον Ιούλιο του 2018, δεν έχει ενεργοποιηθεί η διάταξη του ν. 4555 (Κλεισθένη), ώστε η αυτοδιοίκηση να πάρει το 24% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ.

«Την ίδια συνταγή εφαρμόζει και στην ενέργεια η Νέα Δημοκρατία, η οποία τάχθηκε υπέρ της πώλησης του 66% του ΑΔΜΗΕ και μέσω της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου προσπάθησε να πουλήσει τη «Μικρή ΔΕΗ». Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να τα ανατρέψει όλα αυτά. Δυστυχώς τώρα, η Νέα Δημοκρατία νομοθετεί την ιδιωτικοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου της χώρας, με το νομοσχέδιο που συζητάμε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή. Νομοθετείτε την μετατροπή ενός φυσικού μονοπωλίου σε ιδιωτικό, με αποτέλεσμα η επέκταση του δικτύου στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας για παράδειγμα, ή σε απομακρυσμένες περιοχές να εξαρτάται στο άμεσο μέλλον από το εάν είναι επικερδές για τον ιδιώτη ιδιοκτήτη, και όχι από το εάν το έχουν ανάγκη οι πολίτες, εάν χρειάζεται πρόσβαση σε φθηνότερο και με μικρότερο κλιματικό αποτύπωμα καύσιμο», τόνισε ο Σ. Φάμελλος.

Κλείνοντας σημείωσε ότι, παρ’ όλες τις προσπάθειες της ΝΔ να επιδείξει ένα «πράσινο» προφίλ, πρόκειται για μία αντιπεριβαλλοντική κυβέρνηση που λειτουργεί εις βάρος της βιώσιμης ανάπτυξης καθώς δεν δέχτηκε καμία από τις διατάξεις που αφορούσαν το νερό, την ενέργεια, την πρόσβαση στην υγεία, την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας, στόχους που  περιλαμβάνονται στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Διαβάστε την Ομιλία εδώ

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email