Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για τη Θράκη τα έχουμε ακούσει ξανά από τη Νέα Δημοκρατία. Το 1992 συστάθηκε Επιτροπή με το ίδιο θέμα της οποίας τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Κουφάρια βιομηχανιών, μετανάστευση, υψηλή ανεργία και υποτίμηση της ανάγκης για άσκηση πραγματικής πατριωτικής πολιτικής. Αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο η συζήτηση για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Θράκη δε γίνεται σε Περιφερειακό επίπεδο, αλλά γίνεται σε μία κλειστή Επιτροπή της Βουλής αφού, ο φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης. Αυτή ήταν η δική μας πρόταση που απορρίψατε. Μήπως τελικά η πρόθεσή σας δεν είναι η ανάπτυξη της Θράκης αλλά σαν ενδιαφέρει να κάνετε απλά άλλη μία φιέστα; Σας προτείναμε ακόμη η σχετική συζήτηση να γίνει στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής. Και αυτή την πρόταση την απορρίψατε. Όπως απορρίψατε και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να επεκταθεί η θεματολογία της επιτροπής σε θέματα δημοκρατίας, κοινωνικής συνοχής και λειτουργίας, ισότιμης συμμετοχής όλων των πολιτών στην ανάπτυξη και στην πρόοδο, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς χειραγώγηση. Θα συμμετάσχουμε στη συζήτηση χωρίς όμως να σας δώσουμε συγχωροχάρτι, αλλά για να συμπεριλάβουμε όρους δημοκρατίας και ουσίας στη διεξαγωγή της συζήτησης. Για να μιλήσουμε για τα πραγματικά ζητήματα ανάπτυξης και προόδου της Θράκης.

Η Θράκη αναπτύσσεται και γίνεται πιο ισχυρή, όταν αναπτύσσεται και γίνεται ισχυρή στο σύνολό της η Ελλάδα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έβγαλε την Ελλάδα από την ύφεση και τα Μνημόνια, που ενίσχυσε το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθιστώντας την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ενεργειακό, εμπορικό και διαμετακομιστικό κόμβο, με την προώθηση Αγωγών φυσικού αερίου και την αναβάθμιση του ρόλου του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ακόμη τη συζήτηση για την ανάπτυξη της Θράκης στην κοινωνία, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή και οι πολίτες, οι παραγωγικοί φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι επιστήμονες, οι αγρότες, είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους και να συνομιλήσουν ανοιχτά και ισότιμα με την πολιτική ηγεσία.

Εσείς, έρχεστε σήμερα, με κροκοδείλια δάκρυα, να μιλήσετε για τη Θράκη, σε μία κλειστή Επιτροπή, με την κοινωνία εκτός, όταν εσείς προωθούσατε την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη, ενάντια στην κοινωνία, όταν καταργήσατε τους Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών από τη Ροδόπη έως το Δέλτα του Έβρου, από τη Δαδιά έως τον Νέστο και τη Σαμοθράκη, με τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο του κυρίου Χατζηδάκη. Θα αρχίσετε να δείχνετε πραγματικό ενδιαφέρον για τη Θράκη όταν σταματήσετε να δυναμιτίζετε τον τουρισμό με τις παλινωδίες σας, όπως τις ανακοινώσεις του κυρίου Πέτσα, που καταδίκασαν τη Ροδόπη και τον Έβρο σε τραγική υποτίμηση του τουριστικού τους προϊόντος. Έρχεστε σήμερα να μιλήσετε για τη Θράκη ενώ αυτή την εβδομάδα προχωρήσατε στην προκήρυξη ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ώστε ένας ιδιώτης να διαχειρίζεται μονοπωλιακά μία ευαίσθητη και κρίσιμη εθνική υποδομή.

Έτσι νοιάζεστε για τη Θράκη; Εμείς έχουμε σχέδιο και θα αναμετρηθούμε με τις προτάσεις μας μέσα στην Επιτροπή. Η Θράκη δεν έχει ανάγκη από συμπάθεια αλλά έχει ανάγκη από πραγματική, πατριωτική πολιτική, από εργασία και ανάπτυξη. Η Θράκη θέλει πρόοδο, κάτι που δεν έκανε ποτέ η Δεξιά στην Ελλάδα.

Διαβάστε ολόκληρο το σχόλιο εδώ

Παρακολουθείστε το σχόλιο εδώ

Print Friendly, PDF & Email