«Η Νέα Δημοκρατία αποδομεί άλλη μία μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στις υπηρεσίες ύδατος που συνέδεε τη διαφάνεια στην ανάλυση και την παρακολούθηση του κόστους υπηρεσιών ύδατος (ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση) με οικολογικά και κοινωνικά κριτήρια. Η μεταρρύθμιση αυτή λειτουργούσε απαγορευτικά στις μεγάλες αυξήσεις και στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης και είναι εγκεκριμένη και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και αυτό αποδεικνύεται από τη σημερινή συζήτηση της ερώτησής μας στη Βουλή για την επίπτωση της αδικαιολόγητης και άδικης αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019 στα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης. Ως εκ τούτου, δημιουργούνται δύο προβλήματα. Πρώτο είναι ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη των αυξήσεων, διότι αύξησε αδικαιολόγητα το κόστος ενέργειας και οι δήμοι, μη μπορώντας να ανταποκριθούν, αυξάνουν τα τιμολόγια ύδρευσης προς τους πολίτες και τους επαγγελματίες. Δεύτερο ζήτημα είναι αν η κυβέρνηση θα αναλάβει, τουλάχιστον τώρα, πρωτοβουλία για την ελάφρυνση του κόστους για τους καταναλωτές, ειδικά τώρα που η πανδημία είναι εδώ και έχουμε μπροστά μας την οικονομική κρίση που έρχεται, την οποία η κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει ή δεν θέλει να πάρει μέτρα για να την αντιμετωπίσει», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, εχθές, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κατέθεσε ως απόδειξη και παράδειγμα την Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θέρμης (ΔΕΥΑ) που αποδεικνύει το κύμα αυξήσεων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Συγκεκριμένα, η Απόφαση αναφέρει ότι εφ’ όσον το ενεργειακό κόστος αποτελεί το 44% του ετήσιου κόστους της ΔΕΥΑ Θέρμης, και με επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είχαμε μία αύξηση του κόστους ενέργειας της τάξης του 18,7%,  η ΔΕΥΑ Θέρμης υποχρεούται να αυξήσει τα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης κατά 17% για το 2020.

«Άρα, οι πολίτες και οι επιχειρηματίες της περιοχής θα πρέπει, αυτή τη χρονιά, να πληρώσουν 17% παραπάνω για ύδρευση και αποχέτευση, για να καλύψουν την αύξηση κόστους λόγω της ΔΕΗ, μίας απόφασης δηλαδή του κυρίου Χατζηδάκη».

Λόγω δε της επιλογής του κ. Χατζηδάκη να ορίσει ως αρμόδιο να απαντήσει, στη συζήτηση αυτής της ερώτησης αλλά και της ερώτησης για την ανακύκλωση, τον κ. Οικονόμου, Υφυπουργό Χωροταξίας και Πολεοδομίας, ο οποίος δεν είναι αρμόδιος για τα θέματα αυτά, ο Σ.Φάμελλος σχολίασε: «Δεν μπορεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίας κυβέρνησης που διατείνεται ότι έχει έναν «πράσινο» Πρωθυπουργό, μέσω του Υφυπουργού, κυρίου Οικονόμου που μάς απαντάει σήμερα στη Βουλή, παρότι αναρμόδιος, να παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει με την τιμολογιακή πολιτική του νερού, παρότι έχουμε κάνει δύο ερωτήσεις για το θέμα των τιμολογίων νερού, ή τι κάνει με την ανακύκλωση το Υπουργείο Εσωτερικών, όταν η αρμοδιότητα είναι πλήρως στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ας θυμηθούμε όμως τι έχει κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Κατάργησε την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, δεν αξιοποιεί τις βάσεις δεδομένων, δε στηρίζει και δεν ελέγχει τους δήμους και τις ΔΕΥΑ και ουσιαστικά σταμάτησε τη μεταρρύθμιση και στο νερό, όπως και στην ανακύκλωση. Πρακτικά αυτό που κάνει η Κυβέρνηση είναι ότι κλείνει μία-μία τις λειτουργίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος».

Αναφέρθηκε ακόμη στην Ένωση των ΔΕΥΑ, η οποία έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία που αποδεικνύουν την αύξηση του κόστους ενέργειας κατά 20%, τη φετινή χρονιά. Χαρακτηριστικά, το κόστος άντλησης ΔΕΥΑ τουριστικής περιοχής, όπως αναφέρει η Ένωση, από 750.000 ευρώ το 2010, σήμερα έχει φτάσει στα 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ το διάστημα 2015-2019 δεν υπήρξε καμία αύξηση αλλά, μείωση του κόστους ΔΕΗ. «Άρα, δημιουργείται, σε όλη την Ελλάδα, ένα μεγάλο πρόβλημα λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας και, κατά συνέπεια, του κόστους ύδρευσης και αποχέτευσης και η κυβέρνηση δε θα κάνει τίποτα;» είπε ο Σ.Φάμελλος.

Σχολίασε τέλος, την δηλωθείσα άγνοια του Υφυπουργού για τις αυξήσεις λέγοντας: «Τι να κάνουμε δηλαδή; Να σας υποκαταστήσουμε; Είναι περίεργο να λέτε ότι δεν γνωρίζετε, όταν εμείς, προ μηνών, καταθέσαμε γραπτή ερώτηση για να σάς ενημερώσουμε, επανήλθαμε με νέα ερώτηση και σας καταθέτουμε και έγγραφα που αποδεικνύουν πως το κόστος νερού αυξάνεται. Δεν μπορείτε λοιπόν να απαντάτε ότι «δεν το ξέρουμε γιατί περιμένουμε να μας ενημερώσει ο δήμος το επόμενο εξάμηνο». Μα είναι δυνατόν; Να προκηρύξετε εκλογές αν δεν μπορείτε να διοικήσετε».

Διαβάστε τα πρακτικά της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ

Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ

Print Friendly, PDF & Email