«O ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί τον σκοπό της ισχυρής και δίκαιης Ελλάδας», δηλώνει ο Σωκράτης Φάμελλος, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον Άρη Ραβανό, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, και ξεκαθαρίζει ότι «εμείς στοχεύουμε στην ενεργοποίηση νέων μελών και γενικότερα του κοινωνικού δυναμικού που απαιτείται για την προοδευτική διακυβέρνηση την οποία έχει ανάγκη ο τόπος μας. Άρα, δεν θέλουμε απλά μέλη μιας χρήσης. Στο τέλος της ημέρας, η ουσία είναι το άνοιγμα και η σύνδεση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με την κοινωνία, η οργανωτική του ενίσχυση και η ουσιαστική πολιτική έκφραση και ενδυνάμωση της Προοδευτικής Συμμαχίας».

Σχετικά με τον πολιτικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και τις συμμαχίες απαντά: «Χρειαζόμαστε μία νέα κοινωνική συμφωνία που θα ενεργοποιεί τους πολίτες και την οικονομία, σε  μια προοδευτική προοπτική, με δυνατές και ουσιαστικές δημοκρατικές λειτουργίες και με στόχο την κοινωνική ευημερία σε έναν κλιματικά βιώσιμο πλανήτη. Το ανοιχτό κάλεσμα της Προοδευτικής Συμμαχίας απευθύνεται σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες που επιθυμούν τη δημιουργία ενός ισχυρού, δημοκρατικού, πολιτικού και κοινωνικού συνασπισμού, με ισχυρή οικολογική ταυτότητα.

Αποτελεί στρατηγική επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ, και το υλοποιούμε στην Ευρώπη, η δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου κεντροαριστερών, σοσιαλιστών, αριστερών και οικολόγων απέναντι στις βαθιά συντηρητικές δυνάμεις και τον σκληρό νεοφιλελευθερισμό.

Σε αυτή τη νέα κοινωνική συμφωνία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα καλούμε και το ΚΙΝΑΛ, καθώς και όλα τα κόμματα που τοποθετούνται στον προοδευτικό άξονα. Εξάλλου πάντα ήταν ανοιχτή η συνεργασία σε προγραμματική βάση. Αλλά η αρνητική στάση του ΚΙΝΑΛ σε θέματα δημοκρατίας, όπως η απλή αναλογική, και η προσκόλλησή του στον κ. Μητσοτάκη δημιουργούν πολλά ερωτηματικά.

Και αναφορικά με τη συζήτηση περί ανοιχτού ή κλειστού κόμματος ξεκαθαρίζει : «Ο προοδευτικός δημοκρατικός χώρος και η αριστερά ήταν πάντα ανοιχτοί και δημιουργικοί χώροι. Χρειαζόμαστε, όμως, ένα νέο οργανωτικό μοντέλο που να ικανοποιεί τους πολίτες, μία νέα, δημοκρατική και δημιουργική σχέση μεταξύ μελών και κόμματος και υπέρβαση της κομματικής εσωστρέφειας, η οποία απομακρύνει τους πολίτες από την πολιτική».

Σε ερώτημα αναφορικά με την αξιολόγηση της εκλογικής αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ : «Είναι σαφές ότι η νέα πορεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα είναι επιτυχημένη, αν αναδείξει και αντιμετωπίσει τα αίτια της  εκλογικής ήττας, που δεν αφορούν μόνο το εσωτερικό του, αλλά και τις πρακτικές του αντιπάλου. Και σε αυτή την αξιολόγηση θα στηριχτεί και η νέα πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης, που κάθε μέρα φαίνεται και πιο αναγκαία, λόγω των αρνητικών για την κοινωνία επιλογών της ΝΔ».

Αξιολογώντας την κυβέρνηση της ΝΔ αναφέρει ότι : «Αποκαλύπτεται ότι η ΝΔ χρησιμοποίησε εργαλεία πολιτικής εξαπάτησης με στόχο την κατάληψη του κράτους. Η άμεση αλλαγή στάσης σε μείζονα ζητήματα, όπως οι δημοσιονομικές επιδόσεις και το Μακεδονικό, ξεσκεπάζουν την υποκρισία της. Τη θέση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας μετά τις εκλογές πήρε η κομματικοποίηση και οι διορισμοί ημετέρων, ακόμη και χωρίς τα τυπικά προσόντα, σε κομβικές θέσεις για τη θεσμική και αναπτυξιακή λειτουργία του κράτους.

Χαρακτηριστική και απογοητευτική είναι η πρόσφατη προτροπή υπουργού στους επαγγελματίες της Σαμοθράκης να φοροδιαφύγουν, για να καλυφθεί η αδράνεια και ανικανότητα της κυβέρνησης, από τη μία να αποτρέψει τον δεκαήμερο αποκλεισμό του νησιού στα μέσα Αυγούστου και τη σημαντική φθορά της τουριστικής του εικόνας, και από την άλλη να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα του νησιού με μέτρα στήριξης».

Σε ερώτημα αν έχει ανοχή μια νέα κυβέρνηση και δυνατότητα να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος της απαντά : «Δεν έχει δικαίωμα να θίξει κατακτήσεις και δημοκρατικές ευρωπαϊκές λειτουργίες, που διαμορφώθηκαν στη μεταπολίτευση, όπως η διαφάνεια, η διαβούλευση, τα εργατικά δικαιώματα, το ΑΣΕΠ, οι ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές, κλπ.

Από την άλλη, στο πρόγραμμα της ΝΔ δεν περιλαμβανόταν η κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων κατ’ εντολή του ΣΕΒ, προσλήψεις στο δημόσιο χωρίς ΑΣΕΠ, ο διορισμός του διευθυντή του γραφείου τύπου του κ. Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ, η πλήρης κομματικοποίηση όλων των θεσμών, με αύξηση των θέσεων των μετακλητών χωρίς πτυχίο, και η συμμετοχή στο Υπουργικό Συμβούλιο των στελεχών του ΣΕΒ.»

Τέλος για την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ : «Θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που διευρύνει τις κατακτήσεις των προηγούμενων χρόνων, που  στοχεύει σε ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία για όλους, και όχι μόνο για τους λίγους και εκλεκτούς της Νέας Δημοκρατίας, όπως οφείλει να είναι μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα.

Παραμένουμε πιστοί στους συνταγματικούς και δημοκρατικούς κανόνες και στην προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Εμείς στηρίξαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την εκλογή του νέου προεδρείου της Βουλής. Όμως είδαμε, από τη μεριά της ΝΔ, παραβάσεις των Συνταγματικών και Κοινοβουλευτικών κανόνων με τις τροπολογίες Βρούτση και την υπόθεση Πολάκη και με νέο κρούσμα τη μη ακρόαση του προέδρου της ΔΕΗ από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, παρά τη ρητή πρόβλεψη του Κανονισμού της Βουλής».

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ

Print Friendly, PDF & Email