Την πλήρη απουσία προτάσεων και μέτρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τη διασφάλιση πρόσβασης των πολιτών και των επιχειρήσεων στα αγαθά της ενέργειας και του νερού ανέδειξε η χθεσινή επίκαιρη ερώτηση του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ερώτηση απαντήθηκε από τον Υφυπουργό ΠΕΝ, Γεράσιμο Θωμά, καθώς ο αρμόδιος Υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, επέλεξε, για άλλη μία φορά, να μην προσέλθει στη Βουλή και να απουσιάζει από τη διαδικασία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Στην ερώτηση του Σ. Φάμελλου σχετικά με το τι έκανε το ΥΠΕΝ ώστε να διασφαλίσει, την περίοδο της πανδημίας, ότι δεν θα γίνει καμία διακοπή ρεύματος σε πολίτες που έμειναν στο σπίτι για να μείνουν ασφαλείς, ο κ.Θωμάς απάντησε: «Όσον αφορά τις διακοπές ρεύματος το πλαίσιο προστασίας παραμένει σε ισχύ και ενισχύεται. Καμία σύνδεση ενέργειας ή νερού δεν έχει διακοπεί από νοικοκυριά που είχαν να πληρώσουν», απάντηση που προκάλεσε την αντίδραση του Σ. Φάμελλου. «Δε ρωτάμε για τα νοικοκυριά που είχαν να πληρώσουν την περίοδο της πανδημίας, λέμε για αυτούς που σταμάτησε η δουλειά τους, που έκλεισαν δυο μήνες τα μαγαζιά τους, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Για αυτές τις ομάδες σας ρωτάμε και για αυτές παρακαλώ να απαντήσετε. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν από τα Υπουργεία που έλλειψαν από αυτήν τη μάχη».

«Είναι τραγικό να ζητάμε από τους ηλικιωμένους, να ζητάμε από τα άτομα με ειδικές ανάγκες, να ζητάμε από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να μείνουν σπίτι και την ίδια ώρα, κύριε Υφυπουργέ, να έρχονται έγγραφα και από τη ΔΕΗ που να τους απειλούν ότι θα κοπεί το ρεύμα για οφειλές. Είναι τραγικό να υπάρχουν αυξήσεις 20% στην ενέργεια, πενταπλασιασμός του ενεργειακού κόστους για έναν τουριστικό ΟΤΑ, όπως επεσήμανε η Ένωση των ΔΕΥΑ, εξαιτίας μιας αδικαιολόγητης, άδικης και άσκοπης αύξησης της ενέργειας που κάνατε την 1η Σεπτεμβρίου -και έχετε πολιτική ευθύνη για αυτό- και να μην παίρνει μέτρα η πολιτεία, να δίνουμε όλοι μάχη για τη ζωή, όλη η κοινωνία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μην ασκεί το καθήκον του».

Ο κ.Θωμάς στη συνέχεια, για να αποφύγει την ερώτηση, δήλωσε: «Η ΔΕΗ δεν έκοψε κανέναν λογαριασμό σε κανένα νοικοκυριό, ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για το κόψιμο», όπως και ότι οι «κανένας ευάλωτος καταναλωτής ή καταναλωτής ο όποιος είχε λιγότερο από ενενήντα μέρες να πληρώσει δεν αποκόπηκε», ενώ είναι γνωστό ότι έγιναν δεκάδες αποκοπές και σε πελάτες της ΔΕΗ αλλά και σε επαγγελματίες, με οφειλή μόλις ενός ή δύο μηνών, από ιδιώτες εναλλακτικούς παρόχους.

Είναι τουλάχιστον υποκριτική, πρόσθεσε ο Σ.Φάμελλος, η κριτική προς τον προηγούμενο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος έλαβε την πρωτοβουλία για τη σύσταση του Ταμείου Επανασυνδέσεων για τους πολίτες που έχουν πραγματική αδυναμία να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των οφειλών τους στη ΔΕΗ, όπου στηρίχθηκαν, με 24,5 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, 6.488 νοικοκυριά, ενώ μάλιστα με την απόφασή σας να συνεχίσετε την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, καλύπτετε μόλις 1.250 ευάλωτα νοικοκυριά και είναι δεδομένο ότι οι σημερινές ανάγκες της κοινωνίας είναι πολύ περισσότερες.

Σάς ρωτάμε τι κάνατε για να μην στερηθεί κάποιος συμπολίτης μας την πρόσβαση στο  νερό και στην ενέργεια εν μέσω πανδημίας, γιατί, δυστυχώς, υπάρχουν καταγγελίες ότι κοβόταν το ρεύμα, ακόμα και την προηγούμενη εβδομάδα, σε μακροχρόνια ανέργους, σε ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις και  ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και σε μικρές επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή της πολιτείας, υπογράμμισε στη συνέχεια.

Το δικαίωμα καθολικής πρόσβασης στα δημόσια αγαθά του νερού και της ενέργειας αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τόνισε, και για αυτό το λόγο προτείναμε να κατοχυρωθεί συνταγματικά στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, κάτι που απέρριψε η Νέα Δημοκρατία.

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που έλαβε, ως αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, στις 17 Μαρτίου με σκοπό να μεριμνήσει το ΥΠΕΝ για τη μη διακοπή πρόσβασης σε νερό και ενέργεια, κατά τη διάρκεια της πανδημίας: «Στις 17 Μαρτίου, εν μέσω πανδημίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα προσωπικά με τον κύριο Χατζηδάκη, πρότεινα, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, να μην πραγματοποιηθεί καμία διακοπή παροχής φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και  νερού για ένα 6μηνο, καμία αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, μέχρι το τέλος του 2020, για όλους τους παρόχους, την παράταση εξόφλησης λογαριασμών ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού για 6 μήνες και τη διερεύνηση της δυνατότητας κάλυψης του κόστους ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, από το Υπουργείο Οικονομικών, για την περίοδο της πανδημίας, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων που θα περιλαμβάνουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις ή εργαζόμενους που έχασαν ή σταμάτησαν την εργασία τους. Πρόκειται για μέτρα που ενσωματώθηκαν στο κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» και, φυσικά, μέτρα που δεν αφορούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Όπως όμως παρουσίασε στη συνέχεια, «λόγω του ότι η κυβέρνηση δεν ανάλαβε ανάλογες πρωτοβουλίες, άρχισαν να συγκεντρώνονται στοιχεία και καταγγελίες για διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, εν μέσω της πανδημίας. Δημοσίευμα του «energypress», στις 6 Απριλίου, με τίτλο «ο ΔΕΔΔΗΕ παίρνει τον «κόφτη» του»,  δεκάδες περιστατικά κομμένου ρεύματος στην Ηλεία, στις Σέρρες, στη Δράμα, στη Ροδόπη, στον Έβρο. Κομμένο ρεύμα σε επαγγελματίες που δεν είχαν οφειλές μέσα στο 2019, αλλά απέκτησαν μόνο τον Φεβρουάριο του 2020 σε ιδιώτες παρόχους. Έκλεισαν τα καταστήματα εστίασης, όπως όφειλαν, με εντολή των Υπουργείων Υγείας και Πολιτικής Προστασίας και τον Μάρτιο τους έκοψαν το ρεύμα, γιατί ήταν (ως όφειλαν) κλειστά. Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης δήλωσε δημόσια, στις 29 Απριλίου, ότι νίπτετε τας χείρας σας σε οτιδήποτε συμβαίνει στην ενεργειακή αγορά. Αυτή είναι η δική σας δημοσκόπηση στην κοινωνία, ότι νίπτετε τας χείρας σας, δηλαδή είστε απόντες».

Ο Σ.Φάμελλος ανέφερε ακόμη, περίπτωση οικογένειας,  ζευγαριού μακροχρόνια άνεργων, με πολύ χαμηλό εισόδημα, αποκλειστικά από κοινωφελές πρόγραμμα, με άτομο χρόνια πάσχοντα στο νοικοκυριό, που του έγινε αποκοπή ρεύματος προ πέντε (5) ημερών, και όταν ζήτησε από τη ΔΕΗ να ενταχθεί στο Ταμείο Επανασυνδέσεων,  το αντίστοιχο γραφείο της ΔΕΗ δεν είχε λάβει καμία ενημέρωση, όπως είπε. «Άρα, μήπως έχετε ανακοινώσει κάτι, το οποίο τελικά δεν εφαρμόζεται;», σημείωσε κλείνοντας.

Διαβάστε τα πρακτικά της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης εδώ

Παρακολουθείστε τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης εδώ

Print Friendly, PDF & Email