“Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων αποτελεί δημοκρατική τομή για τη χώρα”

Στη σπουδαιότητα της τροπολογίας που ψηφίστηκε εχθές στη Βουλή και αφορά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων εστίασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέροντας πως “πρόκειται για μια μεγάλη δημοκρατική τομή, με γνώμονα τη διαφάνεια και την ισονομία και στον χώρο των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Αποδεικνύουμε στην πράξη αυτό που ο Πρωθυπουργός είπε από το βήμα των προγραμματικών δηλώσεων, ότι είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος”.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των παρεμβάσεών του, από το Βήμα του Κοινοβουλίου, ο Σωκράτης Φάμελλος στηλίτευσε τη στάση της Αντιπολίτευσης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Ήμαστε σίγουροι ότι θα θέσετε ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Ότι θα προσπαθήσετε να σταματήσετε με κάθε τρόπο τον διαγωνισμό και την αδειοδότηση. Είναι γεγονός πως δεν έχουμε τα δικά σας όπλα. Δεν έχουμε ούτε το βαθύ κράτος, ούτε τα ωραία λόγια των δικηγόρων της Βουλής, ούτε τα πλούσια γραφεία. Έχουμε όμως σύμμαχο την ελληνική κοινωνία και εξ’ αιτίας αυτού του συμμάχου τα κανάλια θα μπουν σε διαγωνισμό και θα δοθούν οι άδειες”.

Και συνέχισε: “Σε τρεις Διασκέψεις Προέδρων της Βουλής η Αντιπολίτευση δεν πρότεινε κανέναν για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Κάτι που είναι συνταγματική της υποχρέωση, όχι απλά δυνατότητα, όταν πρόκειται για τη συγκρότηση Ανεξάρτητης Αρχής. Παραβιάζει δε διπλά το Σύνταγμα,  τόσο με την αδειοδότηση των καναλιών, όσο και με τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Πρόκειται για θεσμική εκτροπή”.

Στρεφόμενος δε προς τον κ. Δένδια και τον κ. Λοβέρδο, οι οποίοι δήλωσαν ευθαρσώς ενώπιον της Ολομέλειας ότι θα υπάρξουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Σωκράτης Φάμελλος, ανταπάντησε: “Έχουμε εκπλαγεί με την ωμότητα των δηλώσεών σας. Αναρωτιόμαστε: Μέχρι εκεί έχετε φτάσει; Μήπως ξέρετε και ποιος καναλάρχης θα κάνει την προσφυγή; Μήπως γνωρίζετε και ποιο οικονομικό συμφέρον θα προσβάλλει τον νόμο της κυβέρνησης; Όλα πια τα γνωρίζετε σ’ αυτή τη χώρα; Τόσο πολύ διαπλεκόμενο είναι το βαθύ κράτος; Μας κάνει φοβερή εντύπωση”. Και συνέχισε: “Από το 1997 υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τον διαγωνισμό και την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Για ποιο λόγο λοιπόν θα προσφύγετε τώρα στο ΣτΕ; Και γιατί μια απόφαση του ΣτΕ του 1997 δεν την τηρείτε; Κατά πώς σας βολεύει κινείστε; Α λα καρτ δημοκρατία, λοιπόν;”.

Απέναντι δε στη δήλωση του κ. Δένδια ότι “ο Μεταξάς ήταν ο άνθρωπος που είπε το ΟΧΙ”, η απάντηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ ήταν άμεση: “Αφού η ΝΔ δεν κατάφερε να αποκρούσει κανένα από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, αφού δεν μπόρεσε να πείσει για την αναγκαιότητα της τακτικής της, καταφεύγει σε κραυγές πατριδοκαπηλείας και ενδοτισμού. Το “ΟΧΙ” κύριε Δένδια ήταν του λαού. Οι δικτάτορες, οι ακροδεξιοί και οι φασίστες το μόνο που έφεραν στην Ελλάδα ήταν βία, έλλειψη δημοκρατίας, περιορισμό δικαιωμάτων και ξεπούλημα της πατρίδας”.

Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε πως για 25 χρόνια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού επέμεναν και επέλεγαν να μην εφαρμόζουν το άρθρο 15 παράγραφος 2 του Συντάγματος. Διότι, “ήθελαν να εξυπηρετούν ένα φαύλο σύστημα εξαρτήσεων της πολιτικής, της οικονομίας και της επικοινωνίας. Αυτό κάνουν ακόμα και σήμερα”. Όμως, κάτι τέτοιο “δεν θίγει μόνο την ενημέρωση, θίγει την παιδεία μας, τον πολιτισμό μας, τα ήθη του λαού μας, αλλά και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Και όλα αυτά μπορούν να υποστηριχθούν από την τηλεόραση”.

Διαβάστε τις τοποθετήσεις εδώ: Πρωτολογία, Δευτερολογία, Τριτολογία

Παρακολουθείστε τις τοποθετήσεις εδώ: Πρωτολογία, Δευτερολογία, Τριτολογία

Print Friendly, PDF & Email